Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2012 10:19 - НАУКАТА срещу религията
Автор: andri Категория: История   
Прочетен: 8836 Коментари: 12 Гласове:
28

Последна промяна: 30.09.2013 21:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Наскоро по време на семинар за науката и религията, който се проведе в Ню Йорк,  Джон Донван (John Donvan)  отбеляза, че трима от петима учени не вярват в Бог, а двама вярват, че основната причина за всичко е Бог.

Лорънс Крос 
(Lawrence Krauss), теоретичен физик в Аризонския държавен университет (Arizona State University) откри дебата: “Днес искам да подчертая, че за повече от 500 години научните открития доказват, че Бог – това е неясна концепция, че съществуването му е съмнително” .

Привържениците на религията казват, че Вселената е е точно настроена за живот, благодарение на което е възможно и  нашето съществуване.

Лорънс Крос: “Ние бихме били изненадани да открием себе си в една Вселена, в която не може да се живее … в това отношение  трябва да се отбележи, че по-голямата част от Вселената не е подходяща за живот”


“Защо? Защото … науката може да докаже  как се появила Вселената, а  не “защо ”

Динеш Д’Соуза (Dinesh D’Souza)  и неговият екип, както и Иън Хътчинсън (Ian Hutchinson), професор по ядрена физика  потвърдиха, че науката е мощен инструмент за разбирането на света. Но учените смятат, че за пълната картина на разбиране на света, трябва да се говори за съвместимостта на науката и християнството.

Техният опонент Майкъл Шърмър,  основател на списанието списание Skeptic magazine, казва, че постиженията в областта на неврологията показват, че промените, които настъпват в мозъка може да бъдат причина за много от т.нар. Феноменални явления, като астрално пътуване. И в този случай това, което “ние знаем, е това, че те представляват”


Динеш Д’ Суоза отговаря: “Ако 95 от 100 човека в селото твърдят, че те познават жител на име Бил, логично е да се заключи, че Бил е реален. Такъва  широк  религиозен опит едва ли е в резултат на масова халюцинация ”

Лорънс Краус не се съгласи: “Нещо  наистина може да изглежда  сравнително универсално, но при това ние може да сме програмирани в това, да вярваме в някои неща. А това не означава, че те наистина съществуват ”

Майкъл Шърмър отбеляза, че религиозните вярвания на нашите предци са резултат от страха им от околната среда, а  човешкото общество   е превърнало религията в  механизъм за социален контрол, уникален източник на морал, който вече не е необходим.


Майкъл Шърмър: “Ние знаем, че можем да правим това без Бога.”

Динеш Д’ Съоза, имайки предвид теорията на Дарвин, заяви: “Последният силен аргумент срещу съществуването на Бог се е появил през 1850 г.”  Във връзка с това ученият спомена факта, че Дарвин е загубил вярата си в Бога заради смъртта на дъщеря си, а не заради самата теория.

Динеш Д ‘ Суоза: “Оттогава са направени редица открития, които сочат към противоположната гледна точка.” Например, преди теорията за Големия взрив, много учени са смятали, че Вселената е вечна, но тази теория предполага, че Вселената, както и пространството и времето са имали начало.

Лорънс Крос: “Ние имаме правдоподобно обяснение за това как Вселената може да се появи от нищото … и в този процеса науката изключва Бог … Въпросът “защо” предполага цел, а какво ако не е имало цел? Необходима ли е цел?


източник:
Read more: http://30dumi.eu/2012/12/naukata-sreshtu-religiyata-nauchniyat-progres-e-nesa-vmestim-s-vyarata/#ixzz2gP0yt93Z








Гласувай:
29


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. hope25 - Алберт Айнщайн. . . "Колкото ...
28.08.2012 10:34
Алберт Айнщайн ... "Колкото повече се занимавам с наука, толкова повече аз вярвам в Бога."
На всякъде - в природата можем да видим ръка на Бог.
цитирай
2. tutankhamon661 - andri
28.08.2012 10:57



"... Човекът не е произлязъл от маймуната вследствие на еволюция - маймуната е произлязла от човека поради инволюция (деградация), твърдят руски специалисти..."



Често наблюдавам деградирали хора. Явно е истина.



цитирай
3. ka4ak - Андреа,наистина е смешно!:)
28.08.2012 11:01
Незнанието и таркатлъка,на Човека,пораждат религията,като обяснение на "ЧУДЕСАТА",които не са никакви чудеса,а просто обясняват изключителното ни незнание/към момента използваме по малко от 15%,от нашия мозък и познаваме,по малко от 18%,света около нас!!!/,което пък определено ни вкарва в "РАМКАТА",която за щастие,МИСЛЕЩИТЕ ЧОВЕЦИ,преминават без затруднение, като виждат и доказват,че и тя е измислена!:)))
Праотците ни са го съзнавали и за това си пожелаваме ЗДРАВЕ и нищо друго,а обожествяваме СВЕТЛИНАТА!:)))
Усмихнат и светъл ден!:)))
цитирай
4. komi4iya - Гласувам за науката.
28.08.2012 16:39
Гласувам за науката.
цитирай
5. dpenkov - Спори ли вярата с науката?
28.08.2012 17:08
Конфликтът е възможен само там, където са загубени преподставките и същността на Християнството. В Православието обаче има и някои „парадоксални” аналогии, като например възможността човек да бъде светило в науката и младенец в духовността и богопознанието; или обратното – когато човек е велик в богопознанието и съвършено неук в човешката мъдрост, напр. св. Антоний Велики. Нищо не изключва възможността за притежаването на двата типа мъдрост-познание, какъвто е случаят с великите отци (и преподобни жени) на Църквата, която възпява именно това съчетание в украсената с мъдрост света Екатерина, която живяла през 3 век (нейната памет се празнува на 25 ноември) и имала отлични познания по математика. Тя притежавала двата типа познание: „от детство мъченицата прие божествената мъдрост и изучи превъзходно външната мъдрост. . ."
/Спори ли вярата с науката? - автор Прот. Георги Металинос/
http://dveri.bg/9kq
цитирай
6. анонимен - Много добър постинг. Ти ли го нап...
28.08.2012 18:06
Много добър постинг. Ти ли го написа, защото няма посочен автор?

Творец на всичко е времето. За милиарди години време на безброй милиарди места могат да се случат много безбоя милиарди събития, някое от които да направи висш белтък, а веднъж сложи ли се началото, процеса след това се развива главоломно. За милиард години на Земята са паднали безброй неща от Космоса, а нищо чудно някои от тях да са "мърдали". :)))
цитирай
7. psih - ":)
28.08.2012 18:19
Все едно да четеш мнението на чалгаджия за "Травиата", това е постът ти. Никакво познание за колайдъра и манджа с грозде, плюс това мисълти ти скача и оттам страда и смисълът на написаното.

ka4ak, използваме 100% от мозъка си, а не 10, 15 или колко там. Това за 10% е широко разпространен мит - кратка справка в Гугъл е достатъчна.

цитирай
8. ka4ak - 7. psih - ":) Явно заснежаването не ти действа добре!:(
28.08.2012 21:39
psih написа:
Все едно да четеш мнението на чалгаджия за "Травиата", това е постът ти. Никакво познание за колайдъра и манджа с грозде, плюс това мисълти ти скача и оттам страда и смисълът на написаното.

ka4ak, използваме 100% от мозъка си, а не 10, 15 или колко там. Това за 10% е широко разпространен мит - кратка справка в Гугъл е достатъчна.


По горе споменах за "РАМКАТА",а след като си в нея,няма вариант даже да се доближиш до 15% от възможностите на твоя мозък!:(((
Светни се!!!
А,като достигнем 100%,отдавна ще сме безсмъртни и ще сме се настанили и на местата които все още и не си си помислял че съществуват!!!:)))
цитирай
9. анонимен - Първо е създаден БОГ, а после всички твари - Тан Тан
29.08.2012 07:36
Еволюция и Дарвинизъм - ДА, но само в рамките на живота на Вселената, тоест периодът от нейното създаване и досега - цели 15 милиарда години. Но в рамките на някакви си десетки хиляди години, това е изключени. Последните сведения са, че Човекът е Човек, разумен и интелектуален, още отпреди 4 и половина милиона години. Руските учени развиват една неприемлива хипотеза. Нито Дарвинизма, нито тяхната хипотеза са верни. Основата на всичко е създаването на Вселенския разум. А това измишльотинче Колайдер, има само значение за развитието на физиката. Неможе Хикс бозона да бъде Божествена частица, защото Материйно, тя не е най-малката частица, по-голяма е от другите. Основната частица, която свързва Материя, Енергия и Духовност е неделима и Материйно е най-мъничката. От нея е изграден Хаоса. За да има Вселена, трябва да има организация. Тоест не хаотично Брауново движение, а Въртеливо движение, което ще организира по-нататъшното създаване на по-големи Материйни структури. Така че първо е създаден БОГ - Законите на Вселената, а после всички твари.
цитирай
10. анонимен - Учуден!!
29.08.2012 09:52
Винаги съм много учуден когато се опитваме да опълчим науката срещу религията. Никъде в Библията НЕ пише, никъде НЕ се забранява да учим, да се усъвършенстваме интелектуално, да изследваме света около нас!Разберете, че теорията на Дарвин, НЕ Е НАУКА, това е хипотеза, както много теории и хипотези, които са част от науката.
цитирай
11. анонимен - Видимият физически свят е най-п...
29.08.2012 10:27
Видимият физически свят е най-простото ниво на съществуване! Понятия като време,пространство и място съществуват само в този физически свят! Но енергиите пребивават в още много пластове и пространства, а Господ е това,което прави всичко това да бъде възможно. Всеки Го вижда според нивото на вътрешната си извисеност и мъдрост, според заряда енергия,която притежава, затова Той няма външен облик!
цитирай
12. анонимен - Няма противоречие между религия и наука
30.08.2012 13:23
Науката не е срещу религията. Срещу религията са само някои учени-атеисти, предимно второ и треторазрядни, които биват използвани за нечисти политически каузи и на които продажните съвременни медии дават гласност. Повечето истински стойностни учени, които са допринесли за напредъка на науката в световен мащаб са били ВЯРВАЩИ! Прочетете книгата “50 НОБЕЛОВИ ЛАУРЕАТИ И ДРУГИ ВЕЛИКИ УЧЕНИ ЗА ВЯРАТА СИ В БОГА” на адрес: http://nobelisti.com/
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031