Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2011 22:42 - Пътища от камък
Автор: andri Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 4048 Коментари: 11 Гласове:
9

Последна промяна: 12.10.2013 00:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                              КАМЕННИТЕ    ПЪТИЩА

image


Тагове:   камък,   бетон,   пътища,


Гласувай:
17



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ckarlet - Интересна информация, Аndri! ...
23.01.2011 10:52
Интересна информация, Аndri!
Поздрави и хубав ден!
цитирай
2. анонимен - Каква е тезата - започваш с едно, ...
23.01.2011 13:27
Каква е тезата - започваш с едно, минаваш през друго, а накрая ни пращаш при археологическо откритие на трето?
цитирай
3. andri - Недоверието и отричането
24.01.2011 02:00
на историческото минало описано от индийските историци, не буди интерес в българите относно историческите данни. Прави впечатление,че авторите на хроники и исторически книги правят справка и вземат информация за нашето минало от гръцките хроникьори,вместо от друго място. Прави впечатление,че има и недоверие към археологическите находки, независимо къде са открити, щом не са направени от гърци,значи не струват пукната пара. Прави впечатление,че почти всички българи които се интересуват от история са доста здържани по отношение на източните извори и хроники, съдържащи важни данни за нашата история. Темата обхваща две тези, първата е свързана с мирогледа на търсачите на истината, а втората е кратка информация за интересна находка открита от съвременните археолози. Тази находка макар че се намира в Турция е свързана пак с нашата балканска история. Анадолското плато се простира в територията на Източна Тракия, която заема около 24 000 кв. км. площ. Населението й е предимно българи - мохамедани. Забравихме, че по времето на кан Крум България е била на три морета.
цитирай
4. анонимен - България - на три морета
24.01.2011 09:51
Не само по времето на Крум България е била разположена на три морета, ами до Балканската война България е била доста разпостряна. Едва след Първата св.война
заради мирен договор на България са откраднати територии,където днес циврят македонците, гърци имат наглостта да претендират за нещо,което никога не е било тяхно, а именно местността Тракия - тя винаги си е била българска територия, от друга страна, турците, те никога не са ни обичали, та сега ли, те пък претендират че имат европейска територия и че трябва да станат членки, заради тази територия, която също някога е била българска - тази европейска територия се нарича Източна Тракия и там все още живеят българи християни и българи мохамедани. Много е лесно днес да си затваряме очите за древното ни минало, а имаме претенции че сме интелигентен народ - със стари традиции.
Къде ни е състраданието към тези българи? Знаете ли колко голяма ще стане по територия България, ако Гърция, Турция, Македония, Албания и Румъния - всички тези новоизлюпени държави върнат заграбените територии на България, знаете ли каква огромна държава ще станем? От такава държава се страхува Европа, затова по й е лесно да командва малка България и да я върти на грила си докато я изтиска до краен предел. И великите сили не искат България да е огромно страна и те се страхуват, не зависимо че кан Крум вече не е между живите, на старите българи още им се помнят страхотиите. ами на Тервел, дето спаси Европа от гадните византийци?
цитирай
5. zelas - От тази статия можеше да се получи ...
25.01.2011 01:36
От тази статия можеше да се получи много ценно четиво, ако авторът се беше погрижил да посочи не-гръцки извори на българската история.

andri написа:
Никой историк досега, или политик, не е използвал други източници на информация, освен древногръцките извори.


Това твърдение не е вярно. Използвани са много не-гръцки източници - арменски, унгарски, римски, руски и т.н

И основният проблем е не гръцките източници, ами липсата на български такива, за чието унищожение гърците имат голяма роля.

Поздрави
цитирай
6. анонимен - За кое Анадолско плато точно става ...
27.01.2011 09:37
За кое Анадолско плато точно става дума дето е в Източна Тракия.
От този пост спокойно можеха да станат два такива, за да не става мешавина между тези и разказ за археологически разкопки, защото така не може да се съсредоточат коментарите за едното в едната за другото в другата, но все пак блога си е твой:)
В реконструкцията на българската история се ползват налични и известни извори. Проблемът с тях е понякога в преводите, понякага в превратни и категорични тълкувания и интерпретации, но най-сериозните проблеми са, че те не са достатъчни и в преобладаващата си част не са български.
"Гръцки извори" е понятие, което е почти толкова смислено, колкото понятието "Византия". Нито в античността, нито в средновековието има нещо, което може да бъде наречено Гърция в политическия смисъл на думата, та от там да произтече и някакво събирателно, целенасочено и концептуално отношение на авторите от тези периоди към другите народи и в частност към траките или българите. Всеки извор независимо дали е "гръцки", арменски, римски и т.н. трябва да се гледа индивидуално към автора, към периода в който е живял, към неговите собствени възгледи и историчен подход, към политическата конюнктура в конкретния исторически момент, към преписите от които знаем и четем неговите неща, към качеството и обема на запазения оригинален текст, към превода или преводите, пък сравнено с други източници и маркери, с които може да се определи стойността на информацията, която представя, нейната относителна обективност и точност при бораване с термините и понятията.
Тия споменавания на Трите морета с пропагандно политически привкус нямат място в историята и са имали своята смислова стойност преи повече от 100 г. Щото ако посмятате колко време тия земи не са били в пределите на България този леко "македонистки" подход в историята ще лъсне с цялата си несъстоятелност.
Тъжното е, че основните книжовни центрове и най-дълго запазилите се са извън днешните предели на България - най-вече в Румъния и днешна
цитирай
7. анонимен - Македония и не са добре проучени. Не ...
27.01.2011 09:47
Македония и не са добре проучени. Не зная какво може да излезе там, защото аз съм убеден, а и има достатъчно аналогии и артефакти, които говорят за наличието на хронографска, панагерична, житиеописна, апокрифна и т.н. собствено българска литература, която би позволила реконструкцията на българската история или някои етапи от нея и съгласно гледната точка и автентичния разказ на българите.
Не са проучени също така й това което има в Атон, в Рим, в Украйна и Русия, Сърбия, Хърватия, както и в други духовни средища или политически такива, които са имали отношение към България и в които е засвидетелствано, че е имала българска книжнина.
Твърдението, че гърците са виновни за унищожаването на българската книжнина също е малко пресилено, не че през възраждането, по рано възродилите се гърци, които са били игумени на манастири в българия или епископи не палували, но това също трябва да се разглежда конкретно и в контекст. Със сигурност унищоженото от османлиите в процеса на завладяване на България, изнесеното от българските книжовници и аристократи извън България поради същата причина и после загубено, или просто изчезналото поради лошо съхранение, немърливост, пожари, изоставяне, кражби и т.н. е в пъти повече от това, което разни гърци са метнали в огъня от злонамереност.
Към 4. - хайде стига с гадните византийци дето пък хептен ги е нямало, а за разпространето на България... До балканските войни си е била свитичка дори в сравнение с днешната й територия, а няколко десетилетия преди това въобще я е нямало при това за доста дъъъългичък период. Това все пак е раздел история, а не възрожденска полтика или как да интерпретираме миналото си като днешниете македонци!!!
цитирай
8. andri - От различните източници четем и различни данни за България
21.02.2011 21:52
В блога си имам една статия за Варна. Типичен пример, как различните учени тълкуват историческите данни за Варна и колко различни "истории" има за този град.
Днес пак се разходих из сайтовете с историята на град Варна и пак се сблъсках с нееднаквостта на историческите данни за града. Особенно в сайтовете за туризъм - такива несъответствия имаше, сякаш различни хора са писали една статия по различно време и никой от тях не се е интересувал какво е написал предният.
Лоша информация, неточности, които водят до огромни манипулации и лъжи. Човек остава с убеждението, че някой много ЛЪЖЕ,разтягат локуми - археолозите, историците и геолозите.
цитирай
9. djem - За да запазя коментара, защото анонимните някой ги трие
28.04.2011 08:31
[quote=анонимен]За кое Анадолско плато точно става дума дето е в Източна Тракия.
От този пост спокойно можеха да станат два такива, за да не става мешавина между тези и разказ за археологически разкопки, защото така не може да се съсредоточат коментарите за едното в едната за другото в другата, но все пак блога си е твой:)
В реконструкцията на българската история се ползват налични и известни извори. Проблемът с тях е понякога в преводите, понякага в превратни и категорични тълкувания и интерпретации, но най-сериозните проблеми са, че те не са достатъчни и в преобладаващата си част не са български.
"Гръцки извори" е понятие, което е почти толкова смислено, колкото понятието "Византия". Нито в античността, нито в средновековието има нещо, което може да бъде наречено Гърция в политическия смисъл на думата, та от там да произтече и някакво събирателно, целенасочено и концептуално отношение на авторите от тези периоди към другите народи и в частност към траките или българите. Всеки извор независимо дали е "гръцки", арменски, римски и т.н. трябва да се гледа индивидуално към автора, към периода в който е живял, към неговите собствени възгледи и историчен подход, към политическата конюнктура в конкретния исторически момент, към преписите от които знаем и четем неговите неща, към качеството и обема на запазения оригинален текст, към превода или преводите, пък сравнено с други източници и маркери, с които може да се определи стойността на информацията, която представя, нейната относителна обективност и точност при бораване с термините и понятията.
Тия споменавания на Трите морета с пропагандно политически привкус нямат място в историята и са имали своята смислова стойност преи повече от 100 г. Щото ако посмятате колко време тия земи не са били в пределите на България този леко "македонистки" подход в историята ще лъсне с цялата си несъстоятелност.
--------------------
Да, не са били български,вярно е.
цитирай
10. djem - Казват, че Македония е българска земя, но дали е така?
28.04.2011 08:33
анонимен написа:
Македония и не са добре проучени. Не зная какво може да излезе там, защото аз съм убеден, а и има достатъчно аналогии и артефакти, които говорят за наличието на хронографска, панагерична, житиеописна, апокрифна и т.н. собствено българска литература, която би позволила реконструкцията на българската история или някои етапи от нея и съгласно гледната точка и автентичния разказ на българите.
Не са проучени също така й това което има в Атон, в Рим, в Украйна и Русия, Сърбия, Хърватия, както и в други духовни средища или политически такива, които са имали отношение към България и в които е засвидетелствано, че е имала българска книжнина.
Твърдението, че гърците са виновни за унищожаването на българската книжнина също е малко пресилено, не че през възраждането, по рано възродилите се гърци, които са били игумени на манастири в българия или епископи не палували, но това също трябва да се разглежда конкретно и в контекст. Със сигурност унищоженото от османлиите в процеса на завладяване на България, изнесеното от българските книжовници и аристократи извън България поради същата причина и после загубено, или просто изчезналото поради лошо съхранение, немърливост, пожари, изоставяне, кражби и т.н. е в пъти повече от това, което разни гърци са метнали в огъня от злонамереност.
Към 4. - хайде стига с гадните византийци дето пък хептен ги е нямало, а за разпространето на България... До балканските войни си е била свитичка дори в сравнение с днешната й територия, а няколко десетилетия преди това въобще я е нямало при това за доста дъъъългичък период. Това все пак е раздел история, а не възрожденска полтика или как да интерпретираме миналото си като днешниете македонци!!!

цитирай
11. djem - За едно проучване се искат инвестиции. Ако някой частник се заинтересува, може би ще успеем да разнищим загадките,защото БАН нямат пари,освен за заплатките си.
28.04.2011 08:35
анонимен написа:
Македония и не са добре проучени. Не зная какво може да излезе там, защото аз съм убеден, а и има достатъчно аналогии и артефакти, които говорят за наличието на хронографска, панагерична, житиеописна, апокрифна и т.н. собствено българска литература, която би позволила реконструкцията на българската история или някои етапи от нея и съгласно гледната точка и автентичния разказ на българите.
Не са проучени също така й това което има в Атон, в Рим, в Украйна и Русия, Сърбия, Хърватия, както и в други духовни средища или политически такива, които са имали отношение към България и в които е засвидетелствано, че е имала българска книжнина.
Твърдението, че гърците са виновни за унищожаването на българската книжнина също е малко пресилено, не че през възраждането, по рано възродилите се гърци, които са били игумени на манастири в българия или епископи не палували, но това също трябва да се разглежда конкретно и в контекст. Със сигурност унищоженото от османлиите в процеса на завладяване на България, изнесеното от българските книжовници и аристократи извън България поради същата причина и после загубено, или просто изчезналото поради лошо съхранение, немърливост, пожари, изоставяне, кражби и т.н. е в пъти повече от това, което разни гърци са метнали в огъня от злонамереност.
Към 4. - хайде стига с гадните византийци дето пък хептен ги е нямало, а за разпространето на България... До балканските войни си е била свитичка дори в сравнение с днешната й територия, а няколко десетилетия преди това въобще я е нямало при това за доста дъъъългичък период. Това все пак е раздел история, а не възрожденска полтика или как да интерпретираме миналото си като днешниете македонци!!!

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031