Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2011 09:34 - ЕХНАТОН
Автор: andri Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 4008 Коментари: 12 Гласове:
12

Последна промяна: 12.10.2013 00:54



           ПОЛОВИЯТ ГИГАНТ ЕХНАТОН

image

  



Тагове:   ехнатон,


Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kozme - И аз намерих подобна тема.
15.02.2011 09:53
Интересна тема за размисъл.
цитирай
2. анонимен - уродливите фараони
15.02.2011 17:35


Някои от тях изглеждали най-малкото подозрително в този смисъл... Особено се отличавал Ехнатон - вероятният баща на знаменития Тутанкамон и съпруг на не по-малко знаменитата Нефертити.
Ако той живееше днес, би направил потресаваща кариера в Холивуд - без капка грим би могъл да изиграе ролята на извънземен. Изтеглено лице със змийско изражение, яйцевиден череп, изпъкнала тилна част... Вместимостта на този череп е "един път и половина по-голяма от тази на обикновените хора. Пръстите приличат на тези на паяк. Стъпалата са като плавници, огромен корем и женски гърди...- Така бил изобразяван Ехнатон от своите съвременници. И то доста реалистично. Останките на фараона, открити още през 1907 година, се оказали силно повредени. Учените и досега не са сто процента уверени дали те наистина принадлежат на Ехнатон.
Но относително запазеният в саркофага череп изглежда достатъчно причудлив за човек - по-скоро прилича на огромно яйце. - "Този череп искрено ме порази "- заявил известният египтолог професор Доналд Редфорд. И обещал да организира неговото щателно изследване.

Откъде се взели всички тези явно уродливи черти?
Отговора на този въпрос се опитали да открият първо патологоанатомите. И изложили изводите си на специална конференция. Съвещанията от подобен род се организират ежегодно от медицинското училище на Университета на щата Мериленд, като посвещават техните "истории на болестта" на различни исторически личности. По същия начин били изследвани Наполеон, Моцарт и дори Александър Македонски. На последната обектът бил Ехнатон (или Аменхотеп IV Уаенра Неферхеперура), живял преди повече от 3500 години. Според Ъруин Брейверман от Йейлския университет обликът на фараона бил обезобразен отгенетични отклонения. Но странното е, че ученият открил проявата на няколко мутации едновременно. Ехнатон вероятно е страдал от синдрома на Марфан, който удължава крайниците и лиц
цитирай
3. анонимен - От горното твърдение
15.02.2011 17:41
следва,че някои от египетските фараони са били с неустановена принадлежност.
Заради кръвосмешителните бракове между първи и втори братовчеди, поколенията на египтяните се изродили и момчетата приличали на момичета, а момичетата имали бицепси като мъжете. Оттогава е и разплода на гей индивидите. Има поверие,че египтяни са живяли на балканите и са разпостранявали гей-парадите официално.
цитирай
4. kontra - Андрея,
16.02.2011 00:04
рано сутрин за какви работи пишете- това по- подхожда за вечерна статия ;)
цитирай
5. bojo12345 - В книгата "Посвещението" на Елизабет Хайх обяснението е друго!
19.02.2011 19:12
Можете да я намерите в "Спиралата"!
цитирай
6. rouzy - В митологията
07.03.2011 19:59
Ехнатон е баща на Тутанкамон. Ехнатон и сестра му са родители на фараона.
За Ехнатон има много хвалебствени слова, легенди се разказват за него.
цитирай
7. анонимен - Ехнатон или Аменхотеп
09.03.2011 20:34
Аменхотеп IV (по-късно Ехнатон) е десетият фараон от Осемнадесета династия на Древен Египет.

Аменхотеп IV e син на Аменхотеп III и Тий. За да подкопае могъществото на жреците на Амон-Ра в Тива Аменхотеп IV (1352-1336 пр.н.е.) провежда религиозна реформа в 6-та година на своето управление, с която налага култа към ново върховно божество — слънчевият бог Атон. В негова чест приема името Ехнатон - Угоден на Атон. Заедно с прекрасната си съпруга Нефертити изгражда нова великолепна столица на брега на р.Нил - Ахетатон (Хоризонта на Атон ) днес Амарна. След неговата смърт Ахетатон изгубил функциите си на столица, постепенно се обезлюдил и опустял. След известно време бил погълнат от пустинята. Днес градът е открит от археолози и разкопан. Съвременното си име носи от намиращото се в близост съвременно селище Амарна. Неговата майка царица Тий била една от главните фигури в рода Амарна. Ехнатон обичал съпругата си Нефертити и ѝ давал много правомощия, дори на много йероглифи било изобразено Нефертити да побеждава враговете си. От Нефертити имал 6 дъщери, но нямал син. Затова той си довел нова съпруга, нубийската принцеса Ка, от която се предполага, че има син който е Тутанкамон. Нефертити не смятала Тутанкамон за заплаха, оженила го за една от дъщерите си и негова полусестра Анхесенатон, както била традицията в Древен Египет и била негов регент. Тъй като царица Тий (майката на Аменхотеп) не харесвала Нефертити към 7-та година от неговото царуване тя изчезнала незнайно къде, в страната настъпила паника и много скоро кланът Амарна изгубил популярност. Новият фараон Тутанкамон наследил хаоса оставен от баща му в страната. За да го преодолее той върнал старата столица и религия и се прекръстил от Тутанатон на Тутанкамон, а сестра му и негова съпруга от Анхесенатон на Анхесенамон. Неотдавна учените открили мумията на царица Тий и на втората жена на Аменхотеп. Предполага се, че Тутанкамон е искал да премести семейството си от Амарна, мястото където неотдавна живял и царувал, в Кайро новата му столица. Но Нефертити съвършената, си остава загадка, неоткрита и до сега. На саркофага на Аменхотеп, който се намира в камера 35 в долината на царете, е изтрито името. Така е сторил египетският народ със всички данни за клана Амарна.
цитирай
8. анонимен - (1) Тутанкамон
09.03.2011 20:49
Учени публикуваха резултати от изследване, посветено на фараона Тутанкамон, което опровергава многогодишните теории за смъртта и произхода му, съобщава РИА Новости, като цитира Франс прес.

Специалисти от Египет, Италия и Германия са използвали най-съвременни технологии и направили ДНК анализ, за да съставят фамилното дърво, и компютърна томография за определяне на физическите черти на фараона и неговите предци.

Изследванията са ръководени от главата на Върховния съвет по Древен Египет Захи Хавас. В сряда Хавас и министърът на културата на Египет Фарук Хосни ще представят резултатите от ДНК анализа на съвместна пресконференция в музея в Кайро, където са изложени съкровищата от гробницата на Тутанкамон,.

В доклада от изследването се казва, че Тутанкамон и неговите предци едва ли са имали придаваните им женствени черти на лицето и телосложението – подобни изображения на тяхната външност са следствие на традицията за идеализиране на египетските владетели.

Учените анализирали ДНК на 11 мумии, включително мумията на самия Тутанкамон, и изучили роднинските отношения между тях, възможните генетични отклонения и инфекциозни заболявания. Особен интерес за тях представлявала причината за смъртта на фараона, който умрял на 19 години, на 10-ата година от своето управление (1333–1324 г. пр.н.е.).
цитирай
9. анонимен - (2) Тутанкамон
09.03.2011 20:50
Много изследователи предполагаха, че причината за смъртта на Тутанкамон може да е бил нещастен случай, например падане от колесница или удар от конско копито, емболия, убийство (удар в тила), отравяне“, се отбелязва в отчета.

Резултатите от изследването обаче свидетелстват, че Тутанкамон е бил заразен от паразита plasmodium falciparum, предизвикващ смъртоносна форма на малария.

Изяснило се също така, че фараонът е имал няколко генетични отклонения, включително болест на костите, и е бил кривокрак.

Учените стигнали до извода, че Тутанкамон изобщо не е бил величествен владетел, както обичайно са го изобразявали, а млад и слаб човек, който не е могъл да ходи без патерици заради костно заболяване, левият му крак е бил крив, а някои от пръстите на десния липсвали.

Многобройните заболявания на Тутанкамон отслабили сериозно неговата имунна система. В подобно състояние той е преживял счупване на краката, което е възможно да е например от падане от кон, а после се е заразил с малария, предполагат учените.

С метода генетична дактилоскопия учените успели да установят родословното дърво на фараона. Според тях бащата на Тутанкамон е управлявалият от 1351 до 1334 г. Ехнатон, известен с опитите си да промени радикално религията в Древен Египет. Майката на Тутанкамон била сестра на Ехнатон
цитирай
10. анонимен - (3) Тутанкамон
09.03.2011 20:51
Доктор Ховард Маркел от Мичиганския университет отбелязва, че изследването повдига етични въпроси, на първо място – може ли с научна цел да се безпокоят мъртвите.

„Краткото управление на Тутанкамон, неговото младо лице и преждевременната му смърт, както и намирането на останките му през 1922 г. в продължение на много десетилетия вълнуват египтолозите“, отбелязва Маркел.

„Но преди да се наруши сънят на мъртвите, сме длъжни да вземем предвид това, с какво уважение повечето цивилизации са се отнасяли към своите мъртъвци“, продължава ученият.

Според него подобни изследвания са допустими само в случай че в действителност могат да „обогатят нашата представа за историческата епоха“. Изследването, посветено на Тутанкамон, отговаря на този критерий и е проведено с максимално внимание и уважение към мъртвите, заявява Маркел.

Според египетския вестник „Ал-Ахрам“ резултатите от ДНК експертизата били готови още преди половин година, но египетските учени решили да проверят резултатите и ги изпратили в САЩ за потвърждаване от американски специалист.
цитирай
11. анонимен - (4) Тутанкамон
09.03.2011 20:53
Гробницата на Тутанкамон е открита непокътната от известния британски археолог Хауърд Картър в Долината на царете близо до Луксор през 1922 г. В гробницата са намерени несметни богатства, повечето изработени от скъпоценни метали, които дават само бегла представа за съкровищата на великите фараони на Древен Египет. Общото тегло само на златните изделия и украшения, намерени в гробницата, надхвърля 1,2 тона.

Мумията на младия фараон била положена в масивен саркофаг от чисто злато, украсен с тюркоази. Най-известното съкровище от гробницата на Тутанкамон е изкусно изработената погребална маска на фараона, която го прави един от най-знаменитите царе на Древен Египет редом с Хеопс и Рамзес II, независимо че управлението на Тутанкамон е било много кратко и скромно на фона на историята на Древен Египет.

Много десетилетия тайната за произхода и ранната смърт на Тутанкамон беше обвита в мистериозен и романтичен ореол. За негова майка беше смятана легендарната красавица Нефертити, а бащинството му се приписваше на Ехнатон, Аменхотеп Трети и Сменхкаре. Смяташе се, че причина за смъртта на детето-цар е убийство, нещастен случай по време на лов или усложнение след болест.

Западните експерти смятат, че резултатите от ДНК анализа все още са недостатъчни за точното определение на родословието на Тутанкамон. Учените настояват, че те трябва да бъдат допълнени с други археологически доказателства.
цитирай
12. анонимен - МУТАЦИЯТА НА ЕХНАТОН СА С ИЗВЪНЗЕМЕН ПРОИЗХОД ?
15.03.2011 10:49
ИСТИНАТА ЗА ЕХНАТОН :

Пирамидите, неясно как и с каква цел построени, далеч не са единственатазагадка на древния Египет, вълнуваща мисълта с това, че там може би не еминало без намесата на извънземни сили. Ами фараоните? Някои от тях изглеждали най-малкото подозрително в този смисъл... Особено се отличавал Ехнатон - вероятният баща на знаменития Тутанкамон и съпруг нане по-малко знаменитата Нефертити. Ако той живееше днес, би направил потресаваща кариера в Холивуд - без капка грим би могъл да изиграе ролята на извънземен. Изтеглено лице със змийско изражение, яйцевиден череп, изпъкнала тилна част... Вместимостта на този череп е "един път и половина по-голяма от тази на обикновените хора. Пръстите приличат на тези на паяк. Стъпалата са като плавници, огромен корем и женски гърди... Така бил изобразяван Ехнатон от своите съвременници. И то достареалистично. Останките на фараона, открити още през 1907 година, се оказали силно повредени. Учените и досега не са сто процента уверени дали те наистина принадлежат на Ехнатон. Но относително запазеният в саркофага череп изглежда достатъчно причудлив за човек - по-скоро прилича на огромно яйце. - Този череп искрено ме порази - заявил известният египтолог професор Доналд Редфорд. И обещал да организира неговото щателно изследване. ДИАГНОЗАТА НА ЛЕКАРИТЕ Откъде се взели всички тези явно уродливи черти? Отговора на този въпрос се опитали да открият първо патологоанатомите. И изложили изводите си на специална конференция. Съвещания от подобен род се организират ежегодно от медицинското училище на Университета на щата Мериленд, като посвещават техните "истории на болестта" на различни исторически личности. По същияначин били изследвани Наполеон, Моцарт и дори Александър Македонски. На последната обектът бил Ехнатон (или Аменхотеп IV Уаенра Неферхеперура), живял преди повече от 3500 години.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031