Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2013 09:31 - НАЙ-УМНИТЕ ХОРА СЪЩО СЕ СТРАХУВАТ
Автор: andri Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1761 Коментари: 0 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                       НАЙ - УМНИТЕ ХОРА НА СВЕТА СЕ СТРАХУВАТ
                                       автор: Брайън Мърчант



превод vice.com
ЕТО СТРАХОВЕТЕ ИМ:

1. „Все повече и повече се притеснявам за това какво ще стане с поколенията от деца, които са лишени от неизмеримия дар на дългото, сигурно, стабилно детство.” – Алисон Гопник.

2. Синтетичната биология ще излезе извън контрол. – Сейриан Съмър, преподавател по поведенченска биология.

3. Ще възложим твърде много умения на машините. – Сюзън Блекмур, психолог.

4. „Трябва да се страхуваме от онлайн силозите. Те ни правят глупави и враждебни един към друг.” – Лари Сенджър, съосновател на Wikipedia.

5. Човешкият род ще изгуби волята си да оцелява. – Дейв Уайнър, пионер в сферата на блогинга и RSS софтуера.

6. „Притеснение, което все още не е на научен или културен дневен ред е правата за неприкосновеност на невралната информация.” – Мелани Суон, системен мислител, футурист.

7. „Това, за което се тревожа най-много, е, че все повече и повече губим формалните и неформални мостове между различните интелектуални, ментални и хуманистични подходи към гледане на света.” – Антон Зейлингер, физик.

8. Разрастващата се пропаст между научния елит и огромното мнозинство от „научно затруднени” хора. – Лео М. Чалупа, офтамолог и невробиолог.

9. Тревожа се относно перспективата за колективна амнезия.” – Ногра Арика, историк на идеите.

10. Не разбираме динамиката на нашата разрастваща се глобална култура. – Кирстен Бомблайс, асистент-преподавател по органична и еволюционна биология.

11. Трябва да се тревожим да не загубим похотта като водещ принцип за възпроизвеждането на нашия вид.” – Тор Нортрандърс, научен писател.

12. Трябва да се страхуваме от нарастващото ни знание за това какво причиняват болестите, и последствията от това върху човешката свобода.” – Естер Дасън, Catalyst, Information Tech Startups.

13. Притеснявам се, че дебатът около половите различия все още предизвиква поляризация вродена природа срещу личен опит , като някои хора от социалните науки и хуманитарните такива твърдят, че биологията не играе никаква роля, очевидно незапознати с научните доказателства за противното.” – Саймън Барон-Коен, психолог.

14. Фактът, че толкова много хора избират да живеят по начини, които ограничават съдбата на общността до много тесен набор от възможности и определят останалите такива като заплаха за собствения им начин на живот. Ценностите, които съществуват, са много тревожни, защото тази съвременна форма на трибализъм и идеологиите, които го поддържат, дават възможността да отрекат комплексните и междуидеологичните общи взаимозависимости – локални, национални, интернационални – и да се отрекат от своята вина в създаването на дългосрочни заплахи за собственото им добруване и това на другите.” – Маргарет Леви, политолог.

15. Постчовешката география, която ще настъпи, когато роботите са иззели всички наши задължения. – Дейвид Далримпъл, изследовател към Масачузетския научен институт.

16. Социалните и морални интуиции на човешкия вид ще задушат технологичния процес. – Дейвид Пизаро, психолог.

17. „Илюзията за знание и разбиране, която може да възникне поради информационната достъпност, поднесена на готово и неизискваща усилия. – Таня Ломброзо, асистент-преподавател по психология.

18. Светкавично повишаващият се брой на видовете нелегални наркотици. – Томас Мецингер, философ.

19. Вкопаните в историята институции ще предотвратят технологичния прогрес. – Пол Кедроски, редактор.

20. Страхувам се от това че, „до едно или две поколения децата ще пораснат като възрастни, които няма да могат да различат реалност от фантазия.” – Михали Чиксентмихалий, психолог.

21. Трябва да се притесняваме от това по какъв начин ще намерим мъдростта, с която да можем да насочваме нашето развитие, след като вече сме започнали да подобряваме способността си за евтино производство на човешка тъкан, отглеждане на синтетични мозъци, създаване на роботи, които да се грижат за възрастните ни родители, да разчитаме интернет да образова децата ни.” – Лука де Биасе, журналист.

22. Геномиката може да ни подведе, когато става въпрос за менталните разстройства. – Терънс Сежновски, компютърен невроучен.

23. "Нещото, което ме държи буден нощно време е, че сме изправени пред криза, идваща от най-дълбоките основи на физиката. Единственият изход изглежда да включва цялостна ревизия на фундаменталните физични принципи.” – Стив Гидингс, теоретичен физик.

24. „Най-притеснителният аспект на нашето общество е ниският индекс на подозрение към нормалните хора." – Карл Сабаг, писател, телевизионен продуцент.

25. Възходът на геномната нестабилност. – Ерик Топол, доктор по медицината, професор по геномика.

26. Властите и корпорациите скоро ще могат да четат мозъците на хората. – Станислас Дехаен, невроучен.

27. „Тревожа се, че свободното въображение е надценено и си мисля, че това носи риск.” – Карло Ровели, теоретичен физик.

28. Няма да имаме достатъчно роботи, за да вършат всичката работа, която сме им подготвили за идните десетилетия. – Родни А. Брукс, роботицист.

29. "Трябва да се тревожим, че учените са се отказали от търсенето на дефиницията за правилно и грешно и кои ценности водят човека до разцвет, тъкмо когато изследователските инструменти за подобни изследвания се появяват." - Майкъл Шърмър, издател, списание Skeptic.

30. "Опасната обществена неспособност да мисли разумно спрямо несигурността." - Обри Де Грей, геронтолог.

източник:
1. http://www.vice.com/bg/read/150-neshta-ot-koito-se-strahuvat-nai-umnite-hora-part2
2. http://bgnews.me/ секция "анализи"




Гласувай:
14


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930