Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2015 15:52 - НАЙ-ГОЛЕМИЯТ БАНКОВ ОБИР НА ГОДИНАТА
Автор: andri Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 5849 Коментари: 1 Гласове:
12

Последна промяна: 14.01.2015 16:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                                        ОБИРЪТ  НА  ХХI  ВЕК


                                         Криха обир в “Алфа банк”,
               направен от банков служител, източил 21 млн. лв.
   

                                                             

През август на 2008 г група финансови умници запознати с източване на банките замислят обединение на няколко крупни бг.банки с цел монополизиране на пазара и окруптяване. Това е официалната история за обединението на Пощенска банка, Уникредит Булбанк,Юробанк и Банка ДСК - все банки, където потребителите си държат парите от дълги години.През ноември 2011 г. е обявено, че е установена липсата на 21 млн. лв. от български клон на банката. Липсата на парите е установена в банката през май предната 2010 година. За обира е обвинен главният касиер на банката Петко Митевски.

Според прокуратурата парите са изнесени от банката в периода 2008 г. - май 2010 г. Все още се работи по 3 версии за обира и за това къде са отишли парите.

 Ако обединението беше станало в общата каса щяха да влязат  около  29 милиарда лева вложения. Но! Котка им мина път и обединението не стана. Проекта за сливане е спрян през 2012 г.

Алфа банк  -   (Alpha Bank) е втората по големина банка в Гърция, където има 414 клона.

Банката има клонове също и в България (103 клона), Кипър, Румъния, Сърбия, Украйна, Албания (45 клона), Република Македония и Великобритания.

Странен случай обгърнат с мистерия, подобна на мистерията с източените от КТБ милиони и пак касиери и счетоводители бяха обвинени за кражбата. Разликата между двата обира е това че Алфа банк (Гърция) и досега не е обявена за несъстоятелна, а на КТБ и отнеха лиценза.


Ето какво писаха в медиите тогава:
"....Банков обир №1 в България се прикрива повече от 8 месеца от шефовете на трезора. Главният касиер на централата изнася над 21 милиона лева в брой. Нечуван и невиждан по размери банков обир е бил извършен преди около 8 месеца от централния офис на „Алфабанк” в София. Кражбата е дело на главния касиер от централния клон на гръцкия трезор. Според запознати с провежданото и към момента разследване разкриването на грандиозния обир е станало напълно случайно, след изненадващ вътрешен одит, изпратен от Гърция. На 15 април 2010 гръцки ревизори влезли в трезора и с ужас открили, че от него в брой липсват над 10,5 милиона евро. Светкавично проведеното разследване почти веднага разкрило, че в дъното на кражбата стои Петко Митевски, който е главен касиер на „Алфабанк” - България. Митевски работил в банката от 5 години и реално бил човекът, който ежедневно имал решаващата дума по това дали всичко в трезора на банката е ОК. Фактически само след неговата лична инспекция било възможно ежедневното физическо затваряне на банковия трезор. По разкази на очевидци, след като констатирали кражбата и участието на Митовски в нея, гърците започнали тайно мащабно разследване, а самият Митовски в продължение на седмица бил държан без контакт с външни лица, под непрекъснат контрол на свои колеги от банката. Според отлично осведомени разследването още разкрило, че кражбата на огромната сума била извършвана на части като парите били изнасяни в брой от Митовски в продължение на няколко месеца. Оказало се още, че пряко или косвено Митовски е получавал съдействие и от други служители на банката, сред които регионални менажери, та дори и изпълнителни директори на трезора. Веднага след разкритието на обира от 15 април в банката настъпили сериозни преобразувания, като огромна част от ръководния персонал бил уволнен, а на негово място били назначени абсолютно нови хора. В същото време в „Алфа банк” било издадено специално вътрешно нареждане за пълна конфиденциалност и спазване на строга секретност по случая. Шефовете и пиарите на банката положили чутовни усилия, за да прикрият публичното изнасяне на скандала. Мнението на банкери е, че един подобен скандал би имал ужасен ефект за банка като „Алфа банк”, която все още изгражда своите позиции на българския пазар...."  източник - в.Торнадо.


Повод за написването на тази информация беше едно оплакване на гражданин,който служители от банката се опитват да рекетират. Според някаква справка от миналата година на пазара със заемите се появиха т.н. събирачи на дългове - инкасатори. Та,човека се оплаква че чрез измама Глобул се опитва да изкопчи пари от хората като прилага хватката  - ако мине номера!

Става въпрос за недействителен договор минал през ситото на неодобрените но незнайно защо останал в архива на фирмата като...задължение. И поради факта че тези нови събирачи на заеми излязоха изведнъж на мода, сума народ изрекитираха за късо време. Хората се подплашиха, наеха адвокати и ето какво излезе от цялата тази работа:
Мобилен оператор Глобул направил стотици погрешни договори с объркани ЕГН-та или адрес на регистрация, но не унищожава тези де-факто нищожни договори, а ги държи като...застраховка или търговия с лични данни. След излизането на закона който уж забранява търговията с лични данни,1т.е. личните ни данни уж са защитени от закона)  повечето фирми уж унищожиха невалидните документи, но и все още се срещат такива служители, които не унищожават тези документи а просто ги смачкват и ...в коша за боклук - от там тези смачкани документи отиват направо в ръцете на търговците с лични данни. Така се появяват списъците с гласоподаватели....мъртви души; появиха се и нагласени договори с имена на хора с неплатени сметки; появиха се и все още се появяват договори за покупко-продажба на къщи, ресторанти, имоти и коли на хора, които и хабер си нямат какво им се пише. Много граждани на страната си загубиха жилищата заради недоглеждане и заради това че нямаха пари да докажат че са невинни,защото наемане на адвокат струва мнооого пари.  Най - пострадаха хорана на възраст от 60 до 90 години. Те са най-беззащитни защото не са свикнали с мошеническите номера на престъпниците; живяли са в мирни времена, където милиционера беше закона.Тези възрастни хора попадат непрекъснато под ударите на престъпността, кражбите и измамите.



Най - малкото което може да направи "длъжникът" е: - да поиска лигитимност на  инкасатора, документ че е лицензиран за дейността, документ че е регистриран като администратор на лични данни и да поиска от инкасатора доказателствата с които е задължен към дадена финансова институция - че дължи пари; да поиска също и документ - договор с който е задължен,в този договор трябва да пише трите му имена, ЕГН, паспортни данни и телефон за свръзка. Ако в договора който уж е подписал няма тези данни - значи този документ е изфабрикуван и е фалшив,недействителен. Ако случайно му дадат такъв документ, с този документ "длъжникът" отива в съда, или МВР пуска жалби до КЗП* и молби до прокурора, да се разследва случая. Ако потърпевшите не си надигнат главите и не искат справедливост никой няма да се застъпи за тях и мошениците - рекетьори,било то инкасатори, мутри или крадци,тези престъпници  ще си веят знамената и ще тормозят гражданите(селяните).


Държавата в лицето на НС си измива ръцете като прави нелепи закони, а след това ги "поправя" със същите нелепи правила и съд,милиция, прокурори остават като "запленени" от некадърността на родните ни представители, скучаещи на банките в Парламента,независимо от коя боя ще са или от кои партии.


Неосведомените и незнаещи българи няма как да се научат да четат ако самите те не искат!


За стари сметки неоправени и неизплатени до 5 години има давност,ако кредиторът не е изявил през това време желанието си да си вземе парите чрез съда.

Питайте,четете правата си защитете!



*КЗП - комисия за защита на потребителя


година на събитието - 2011 България.
Случая все още се разследва....




Гласувай:
12


Вълнообразно


1. dalida - Рекетът е на мода откакто мутрите са на власт (независимо от коя партия са)
14.01.2015 17:31
Не се страхувайте! - всички трябва да знаете това - ако в един търговски обект, банка, данъчно, НОЙ или др. ако НЕ ви представят документ то, ВИЕ имате правото да не платите. В документа трябва да са отразени - сумата - стоката - ед.цена - количеството, под документа трябва да има - подпис на служителя и печат на службата(банката, оператор, фирмата) - дата и мястото на сделката.
Искайте от тези инкасатори да ви дадат документ,че вие сте титуляр на договора и той е подписан с вашия подпис и с вашия почерк, а оператора от Глобул го е подписал и го е подпечатал с печат на фирмата(печатите са зелени). Внимавайте и не се плашете! НИКОЙ няма право да ви съди, без ДОКАЗАТЕЛСТВА, при положение че сте невинни!
Ако не се защитите защото - вие сте НЕВИНЕН до доказване на ПРОТИВНОТО и платите рекетът, ще излезе че подпомагате прането на мръсни пари на мафията да вилнее в страната ни.
Не използвайте GSM телефони, за да не им давате номера си доброволно, в последствие тези рекетьори да ви тормозят денонощно. Ако ги търсите по телефона - направете това от стационарен (фиксиран) такъв (от кабинка в телефонна централа).
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930