Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2016 14:05 - Цивилизацията Правец!
Автор: andri Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3126 Коментари: 4 Гласове:
10

Последна промяна: 04.01.2016 16:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                                           ПРАВЕЦ

                              От средата на 2 хил. пр. Хр. до 6 век сл. Хр.

(статията се препечатва по повод конфликта - Топлофикация Правец и собствеността на сем Златеви което е "ябълката на раздора" поместен материал в пресата на в. Кросс и Новини. Дали сем. Златеви са собственици на голф игрището изградено в Правец не е сигурно)


              image


ЦИВИЛИЗАЦИЯТА ПРАВЕЦ
ЦИВИЛИЗАЦИЯТА ПРАВЕЦ

Най-вероятно първите материални следи от цивилизация са оставени от тракийското племе трибали Селищното наименование Правец произхожда от старобългарската дума „правьць“, означаваща „прав път“.
Историята и името на Правец са тясно свързани с околните планински проходи и 2-та важни пътя, които пресичат землището му – единият е водил от Видин през София към Македония а другият – от София за стратегически важния през късното средновековие и първите векове на османското владичество Никопол


Първите писмени документи, в които е отразено съществуването на селище в землището на Правец, са от втората половина на XV в. – османски тимарски регистри на Никополския саджак (първият е датиран към 1475 г., а вторият – в самия край на века. От по-стария регистър се подразбира, че селището е съществувало и през 1431 г., когато също бил извършен опис на тимарите в санджака. В дефтерите се съобщава за пръв път и името на селището – Бравидж „Правец“, приспособен към особеностите на османотурския език, наричано още Осиковиджа. Регистрите информират, че селото е дервентджийско, проходно, и че жителите му са разположени да пазят прохода на две групи – на входа - Правец и на изхода на планинската клисура - Осиковица.


ВЪЗХОД И УПАДЪК НА ИКОНОМИКАТА

Поредица от политически, социални сътресения и природни катаклизми през XVI и XVII в., като опита за насилствена ислямизация и опожаряването на селища и манастири в Жлеба (Ботевградската котловина) през 1636 г., репресиите на османската власт след Второто Търновско възтание през 1686 г., влошените климатични условия през XVII в., разрушителното земетресение от средата на XVIII в., чумата - епидемии през 1749 и 1771 г., кърджалийски разорения през 1792, 1794 г. и по-късно, както и изчерпването на достъпните рудни залежи в Етрополския балкан, довели до икономическото и културното западане на Правец. Замирането на занаятите, свързани с металообработването, принудило местните жители да потърсят нов поминък в селскостопанството – най-вече в овчарството, покрай което впоследствие се развили кожарството, козинарството, обущарството и др. Вероятно с тези събития е свързано и изоставянето на старото поселище на възвишението Черковище и пръсването на местното население из махали и колиби в Правешката котловина, в широките граници на съвременния град.

Първото килийно у-ще в Правец е отворено през 1820 г. в дома на поп Тодор и е едно от най-старите в този край. В преобладаващата си част населението на Правец традиционно изповядва източноправославното християнство.


Освобождението заварва Правец като най-голямо село в Орханийска околия, С население -2 273 през 1881 г. на околийския център Орхание и доближаващо по брой на учениците (160). След 9 септември 1944 г. селото бързо променя облика си – благоустроява се, изграждат се много обществени сгради. В Правец е изграден и Комбинатът по микропроцесорна техника.

Правец е родно място на Тодор Живков дългогодишен лидер на БКП (1956 – 1989 г.), мин.предс. (1962 -1971 г.) и председател на Държавния съвет на НРБ (1971 – 1989 г.).


Компютрите „Правец“ от 1980-те год. са наречени на Правец, като в града е построен завод, където да става тяхното производство. Основно компютрите „Правец“ са се произвеждали в Комбината по микропроцесорна техника в града. Серийно производство на „Правец-82“ се извършва в Прибостроителния завод, като заводи за производство на периферия има в Стара Загора (ДЗУ), Пазарджик (ЗМД), Пловдив (ЗЗУ), Михайловград (завод „Аналитик“). По този начин, при този този бум в производството, през 1980-те год. България се нарежда на 3-то място в света по производство и използване на електронни устройства на глава от населението, а Правец заема централно място в българската индустрия за производство на персонални компютри.


След 1989 г.

Основни отрасли на икономиката на града са: производство на пластмасови изделия, туризъм, месна и фуражна промишленост, като производството на компютри е преустановено.
През годините на прехода делът на частния сектор в Правец постепенно нараства, благодарение предприемчивостта на отделни бизнесмени, но предприемачите се сблъскват с проблеми като трудното осигуряване на суровини за преработка, основно, и силно стеснен пазар за реализация на готовата продукция. Макар че по своя обем това са малки предприятия, те осигуряват работни работни места и дават своя принос за ограничаване високия ръст на безработицата в Общината.

В Правец има още:

- Гимназия по компютърни технологии и системи
- Завод за производство на комбинирани фуражи
- „Микропроцесорни системи“ АД
- Гимназия „Алеко Константинов“
- City University – Международно висше бизнес училище
- Манастир „Св. Теодор Тирон“
- Църква „Св. Атанасий“
- Паметник на Тодор Живков
- Исторически музей
- Музеен комплекс
- Риу Правец Голф и Спа Резорт / Разположен на брега на езеро, само на 40 минути път с кола на изток от София, този луксозен голф комплекс в Правец разполага с множество модерни спа удобства, както и с развлекателни и спортни съоръжения.

- Комплекс Правешки Ханове / Комплекс Правешки ханове в град Правец е разположен сред голяма градина, заобиколен е от гори и предлага климатизирани стаи с телевизор с плосък екран, безплатен Wi-Fi интернет и изискана кухня, приготвена от органични продукти.

- Villa Aqua / Вила Аква се намира в Правец, на 40 км от Рибарица. На разположение на гостите има открит басейн и съоръжения за барбекю. На място има безплатен частен паркинг.

- Хотел Подковата / Хотел Подковата се намира на 1,5 километра от центъра на Етрополе. Предлага климатизирани стаи с безплатен Wi-Fi и безплатен частен паркинг. На място има конна база с ездитни коне.


                                              Топлофикация - Правец
(просъществува от 1981 до 2005 година,когато 100% от акциите са продадени)


1981г. - отоплителна централа Правец е въведена в експлоатация

1984г. - ОЦ Правец става подразделение от СЕК София - ТР Земляне

1991г. - ОЦ Правец е пререгистрирана като "Топлофикация Правец" ЕООД

1998г. - Пререгистрация на "Топлофикация Правец" ЕАД

2005г. - 100% от капитала на "Топлофикация Правец" ЕАД е продаден на публичен търг от Агенцията за приватизация на "Енерго и компютърни системи" ЕООД София
От 2005 година всъщност Няма Топлофикация-Правец, защото ДКЕВР не е издал лиценз за ползване на терена и съоръженията!

Топлофикация Правец от 2005 година е приватизирана!!



и  НОВИНИ ОТ ПРАВЕЦ

малко реклама:

Бъдещи кметове ще търкат банките на нов университет в Правец. Факултет по местно самоуправление и държавна администрация открива Израел в града. Вузът ще е филиал на елитното висше училище в град Ариел на Западния бряг.В Правец ще се учат още право, медицина и хуманитарни науки.

----------------------------------------------------

допълнение



                      УНИЩОЖАВАНЕТО НА ТИПЛОФИКАЦИЯ ПРАВЕЦ
                                 ХРОНИКА НА ПРИВАТИЗАЦИЯТА.


2002 година

Решение № 2169-П от 29.12.2002 г на Агенция за приватизация (АП) поставя началото на продължилата три години сага с продажбата на акциите на Топлофикация Правец. Решение № 46 от 01.07.2004 г на общински съвет на община Правец, възлага на кмета да изготви мотивирано предложение до Министъра на икономиката и Министъра на енергетиката и енергийните ресурси за трансформиране на държавното участие в капитала на Топлофикация Правец в общинско. С писмото си с изх. № 04-00-191 от 06.07.2004 г Кр. Живков иска безвъзмездното придобиване на акциите на топлофикационното дружество......

2004 година

с Решение № 2821-П от 01.07.2004 г обявява пореден търг с явно наддаване за продажба акциите на дружеството при начална тръжна цена от 550 000 лева. Този път процедурата е успешна. Врачанската фирма “Топлоремонтстрой – ТРС 94” ООД печели акциите при цена 670 000 лева. .....Два дни след разговор между кмета на Правец и новия собственик - следва - отказ от собствеността си....
“ТРС 94” ООД се отказва от покупка на топлофикационното дружество.
Вторият класиран участник “Финанс инженеринг” АД от Търговище също не желае да подпише договор за приватизационна продажба.

2005 година

През лятото на 2005 г е обявен пореден публичен търг за продажба на акциите на дружеството. Явилият се кандидат е един – “Енерго и компютърни системи” ЕООД. Сделката е сключена на 10.08.2005 г при цена 250 000 лева.

Така след три години “игри” на покупко-продажби и благодарение на значителните усилията на кмета Кр. Живков, държавата продава Топлофикация Правец на шест пъти по-ниска цена от първоначално обявената, без да има претенции за инвестиции, запазване на броя на работещите и представяне на бизнес план за развитие на дружеството.


Кмета на гр. Правец през периода на приватизацията (2002 - 2005) година без знанието на МС - София своеволничи - извън Закона!! .....законите са последното, което вълнува управляващите общината - кмет и зам.кмет.


Докато държавата в лицето на Агенция за приватизация се опитва да намери купувач за Топлофикация Правец, кмета Кр. Живков и заместника му по строителството Н. Нитов се “упражняват” в изграждане на газопроводи. За чия сметка и с какви пари, кмета не казва!!


Това обаче далеч не е най-голямото им прегрешение към хората, избрали ги да управляват общината и да се разпореждат с публичните средства с грижата на добър стопанин. След като разбира, че няма да получи Топлофикация безвъзмездно от държавата, от м. януари до края на отоплителния сезон на 2005 г (в това време топлофикационното дружество все още е държавно), кмета Кр. Живков нарежда сградата на ГПЧЕ да премине на отопление на газ.През този период от половин година, съоръженията, по които тече газ, не са проверени от службата по технически надзор и нямат издадено разрешение за експлоатация. Газопроводът не е приет от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и няма разрешение за ползване.


Кой е Красимир Василев Живков

От 1999 г. до 2003 г. е Заместник-кмет на община Правец, избран от листата на

Октоподът на БСП и ДПС за политически назначения не бил разплетен


от 2003 г. до 2009 г. Красимир Живков е кмет на общината. През 2006 г. получава приз „Кмет на годината на Софийска област“. кмет избран от листата на Тройната коалиция - БСП, НДСВ и ДПС.

САГАТА язовир "Правец"

2007 година

Общината съставя документ с невярно съдържание – акт за общинска собственост за язовира, който по това време е бил собственост на държавната фирма „Напоителни системи”.


Преди повече от десетилетие фирма „ТЕРА ТУР СЕРВИЗ” ЕООД заграби и досега незаконно владее язовир „Правец” в качеството си на концесионер. Решението на ОбС – Правец за отдаване на концесията е обявено за нищожно от ВАС (решение № 6430/21.06.2007 на ВАС на Република България).


Язовир „Правец” вече е територия със специален режим.

следва - съдебно разследване


Решението на СЪДА

Анализът на всички събрани в делото доказателства сочи, че язовир “Правец” като хидромелириотивна инфраструктура е държавна собственост, като такъв е включен в капитала на търговското дружество, едноличен собственик нa което е държавата и с оглед разпоредбата на чл.19 т.4б.”в” Закона за водите не може да бъде общинска собственост.....ОСЪЖДА Общински съвет гр.Правец на заплати на “Напоителни системи ЕАД” гр.София сумата хххххххх лв.,разноски по делото.

ГОЛФ ИГРИЩЕТО В ПРАВЕЦ

2009 - 2010 година
Проектът "Правец голф и спа клуб" бе официално представен за първи път от инвеститора "Тера Тур Сервиз" ЕООД в Правец, информира БТА. По думите на изпълнителният директор на "Тера тур сервиз" Лъчезар Тодоров, инвестицията е на обща стойност 100 млн. лева и ще бъде реализирана до средата на 2010 година. На официалното представяне присъстваха световноизвестният архитект на голф игрища арх. Питър Харадин, проектирал игрището в Правец и Румяна Тихолова - архитект на свърхлуксозния SPA център в комплекса. Тера Тур Сервиз ЕООД е компания с повече от 10 години опит в инвестирането и управлението на ваканционни и жилищни комплекси.

Проектът на игрището за голф е изготвен от "Harradine Golf". Компанията е основана през 1929 г. Голф игрището в Правец отговаря на всички стандарти на PGA (Асоциация на професионалните голф играчи). То е класическо Par 72 игрище с две начални и крайни дупки, с обща дължина от 6 510 метра и позволява провеждането на международни състезания. В комплекса има и тренировъчно игрище, подходящо за обучение и практика на начинаещите. Базата на голф клуба включва зала за членовете на клуба, ресторант, магазин за голф оборудване и наем на голф колички, паркинг за посетителите.
Хотелският комплекс ще бъде със застроена площ от 24 500 кв. м. Хотел "Правец" представлява луксозно съоръжение и е подходящ за провеждане на семинари, срещи и конференции. Залите са оборудвани с най-съвременните технологии. В хотела се намира уникален за България SPA център, предлагащ невероятно многообразие от процедури на площ от 3 000 кв.м.
Уникална особеност на комплекса "Pravets Golf & SPA Club" е непосредствената близост на Ловно стопанство "Правец", което разполага с голяма и разнообразна популация от дивеч. Подобно съчетание на възможности за голф и ловен туризъм е изключително рядко в световен мащаб, което прави "Pravets Golf & SPA Club" желана дестинация за най-разглезените туристи


http://www.horemag.bg/show.php?storyid=512234

 



Гласувай:
11


Вълнообразно


1. andri - В България има десетки голф-игрища застроени по европейски проекти и
04.01.2016 16:47
финансирани по един или друг начин. Тези собственици прославят страната ни като рекламния материал върви и в Ютуб,на видео. Всеки който се интересува може да ги види.

Самото голф игрище е изградено в затворен тип строителство. Такива има в цяла
България и продължават да се строят, защото са финансирани чрез Европейските програми за развитие на селските райони.
цитирай
2. kozme - Значи, голф-игрището в Правец не е собственост на В.Златев и семейство!
04.01.2016 17:09
Значи всичко това, цялата афера създадена по изкуствен начин в ефира на ТВ-СКАТ е била просто "разчистване на сметки" между бивши и тогавашни партийни членове. Интриганти виждаме навсякъде!

Под вола теле - няма!

Жалко, че тези два - три вестника просто си изгърмяха патроните, водени "за носа" от медийни интриганти, слухове и много омраза.

И все още виждам, чета такива интригантски постове, статии и видео материали.

Затова призовавам: не всичко, което е отпечатано в интернет, списания, вестници и блогове, отговаря на истината. Просто човек трябва от няколко на брой места да направи справка, и чак тогава да пише, а и да се яви пред камерите неподготвен...това е Ужасно унижение!
цитирай
3. marley - От 2008 досега много телевизии спряха да се занимават с интриги
05.01.2016 10:22
изключение правят само ТВ-тата на регионалните малки студия,наричащи себе си "национални телевизии" като тв- скат, канал 3 и тв-алфа. Алфа-банк капитулира,погълна я една голяма банка,но въпреки това все още не е напуснала помещението което вече не е нейно. Така и с телевизиите, които всъщност са погълнати от по-едри риби в попрището на телевиденията.

Колкото до "поставените лица" на мафиоти с неосъществени амбиции използващи лакомията на българските "журналисти" това явление вече започна да бие на очи и хората, занимаващи се с разследване на мафиотски мутри, се заеха сериозно да извадят ИСТИНАТА на показ.

Жалко само че, една от "видните блогери" тук в този сайт се излага като "кифла"! Просто не мога да повярвам че си е послужила с измама, за да постигне целта която кмета на Правец е искал и е станала като подлога на неговите корестни цели!

цитирай
4. andri - Все си мисля че,
05.01.2016 12:31
Златеви може би щяха да станат собственици на някоя площ с държавно участие, АКО Първанов беше останал президент на България и след 2008 година за още един мандат. Но...българите си избраха Плевнелиев и апетитите на Златеви умряха!
Защо казвам че Златев щеше да лапне хубавото парче от баницата село Правец? - защото е един от спонсорите за нов мандат на Първанов, както и Лечева и Стоичков и бившите мутри от Мултигруп,знаят се и се помнят, нищо че вече уж са се "рЪзпаднали" и "изПаднали" от торбата на Дядо мраз - Първанов.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031