Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Октомври, 2018  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Постинг
19.01.2016 18:17 - За референдум 2016 или НЕ!
Автор: andri Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1582 Коментари: 5 Гласове:
11

Последна промяна: 19.01.2016 18:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
   
 Частно обръщение към Веселин Марешки относно референдум 2016 г.


Кой е той?

Той е - Веселин Марешки - собственик на аптеки Марешки.

Господин Веселин Марешки, вие за конституция на България чували ли сте?
Мисля,че всякакви политически говорения за промени в парламента, държавата или конституцията са празни приказки или наливане от пусто в празно. Ако сте решили да харчите излишно, парите на данъкоплатците за измислени нови правила, без да са съгласувани с законите на България, финансирайте си частно този рефирендум!Но, не харчете излишно пари!!


КОНСТИТУЦИЯ НА Р.БЪЛГАРИЯ

Ето ви част от БГ - конституцията приета през 2007 г(допълнена)
Чл. 1.
(1) България е република с парламентарно управление.
(2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.
(3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.

ПАРЛАМЕНТА/ НАРОДНО СЪБРАНИЕ

Чл. 62.
(1) (Предишен текст на чл. 62 - ДВ, бр. 12 от 2007 г.) Народното събрание осъществява законодателната власт и упражнява парламентарен контрол.
(2) (Нова - ДВ, бр. 12 от 2007 г.) Народното събрание има самостоятелен бюджет.
Чл. 63.
Народното събрание се състои от 240 народни представители.
Чл. 64.
(1) Народното събрание се избира за срок от четири години.
(2) В случай на война, военно или друго извънредно положение, настъпили по време или след изтичане на мандата на Народното събрание, срокът на неговите пълномощия се продължава до отпадането на тези обстоятелства.
(3) Избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното.

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ИМА ПРАВО ДА:

Чл. 84.
Народното събрание:
1. приема, изменя, допълва и отменя законите;
2. приема държавния бюджет и отчета за изпълнението му;
3. (изм. - ДВ, бр. 12 от 2007 г.) установява данъците и определя размера на държавните данъци;
4. насрочва избори за президент на републиката;
5. приема решение за произвеждане на национален референдум;
6. избира и освобождава министър-председателя и по негово предложение - Министерския съвет; извършва промени в правителството по предложение на министър-председателя;
7. създава, преобразува и закрива министерства по предложение на министър-председателя;
8. избира и освобождава ръководителите на Българската народна банка и на други институции, определени със закон;
9. дава съгласие за сключване на договори за държавни заеми;
10. решава въпросите за обявяване на война и за сключване на мир;
11. разрешава изпращането и използването на български въоръжени сили извън страната, както и пребиваването на чужди войски на територията на страната или преминаването им през нея;
12. обявява военно или друго извънредно положение върху цялата територия на страната или върху част от нея по предложение на президента или на Министерския съвет;
13. дава амнистия;
14. учредява ордени и медали;
15. определя официалните празници;
16. (изм. - ДВ, бр. 12 от 2007 г.) изслушва и приема годишните доклади на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на главния прокурор, внесени от Висшия съдебен съвет, за прилагането на закона и за дейността на съдилищата, прокуратурата и разследващите органи;
17. (нова - ДВ, бр. 12 от 2007 г.) изслушва и приема доклади за дейността на органи, които изцяло или частично се избират от Народното събрание, когато това е предвидено в закон.


Господин Марешки - къде видяхте право на НС да изменя конституцията на България?
Изменяне на конституцията има право само ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ!

Научете тези важни членове от Конституцията
на България и след това апелирайте гражданите за разни глупави референдуми. Моля, не ни губете времето и не харчете нашите пари за глупави рефЕрендуми!
Първо, защото НС няма право да изменя каквито и да е членове от редовната и законна Конституция!
второ - по точките които посочвате в т.н. референдум са от глупави до по-глупави. С тях можете да подлъжете само неграмотниците по гетата, ако разбира се им дадете достоен хонорар срещу подписа им.


Какво всъщност искате да знаете?
1. Подкрепяте ли да се въведе регулация на пазара на горива, така че да се гарантират по-ниски цени в бензиностанциите?
Отговор - НЕ! Защото - Регулация на горивата на пазара се определя от световната борса - петролът например падна още преди година и достигна най-ниското си ниво, но българските бензиностанции продават все още на твърде високи цени горивата. Защо ви е тогава регулатор? След като вие като съдържатели на горивни материали не намаляте цените на бензина ВИЕ, собствениците на бензиностанции - сами трябва да понижавате цените на горивата спряма световните цени, а не да ги увеличавате, както става напоследък. С тази точка само си говорите, премахнете я, тя е излишна!

2. Подкрепяте ли да отпадне имунитетът на народните представители?

Отговор: - НЕ! Защото - имунитета на народните представители е ГАРАНТИРАН от КОНСТИТУЦИЯТА на България (2007 година). Никой няма право да променя конституцията, освен Великото Народно Събрание!

3. Подкрепяте ли да отпадне напълно държавната субсидия за финансиране на политически партии и коалиции?

отговор: - НЕ! Вижте господин Марешков - къде тези субсидии са регламентирани и с кой закон? Ако не откриете такъв, посочете по какъв начин ще промените статуквото, което се е загнездило вече десетилетия. НС може само да реши какви да са субсидиите, ако Министерството на финансите определи ставката. Гражданите не решават такива въпроси. Техните права са определени в Конституцията ни.

4. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален от 240 на 120?

Отговор - НЕ! Защото броят на Народните представители е законно определен от КОНСТИТУЦИЯТА на България! Научете Я наизуст и повече не се излагайте!!

5. Подкрепяте ли да се премахне ограничението едно лице да може да открие не повече от 4 аптеки на територията на страната, за да стане пазарът по-конкурентен и да се намалят цените в аптеките?

Отговор - НЕ! Защото цените на лекарствата ги определя Здравната каса. Има си правила и трябва да се спазват. Това не касае гражданите. А регламента кое лице колко аптеки да ръководи се решава от институция, която няма нищо общо с гражданските общества!


Ако някой желае да се запознае по-подробно с материала :
http://referendum2016.bg/za-referendum-2016

А, конституцията е тук:
http://www.parliament.bg/bg/const
Гласувай:
11
0


Вълнообразно


1. djem - Още от правата и на гражданите,
19.01.2016 19:00
ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ/според конституцията
Чл. 39.
(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
(2) Това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността.

Чл. 40.
(1) Печатът и другите средства за масова информация са свободни и не подлежат на цензура.
(2) Спирането и конфискацията на печатно издание или на друг носител на информация се допускат само въз основа на акт на съдебната власт, когато се накърняват добрите нрави или се съдържат призиви за насилствена промяна на конституционно установения ред, за извършване на престъпление или за насилие над личността. Ако в срок от 24 часа не последва конфискация, спирането преустановява действието си.

Чл. 42.
(1) Гражданите, навършили 18 години, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода, имат право да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа.
(2) Организацията и редът за произвеждане на избори и референдуми се определят със закон.
(3) (Нова - ДВ, бр. 18 от 2005 г.) Изборите за членове на Европейския парламент и участието на граждани на Европейския съюз в избори за местни органи се уреждат със закон.

Чл. 44.
(1) Гражданите могат свободно да се сдружават.
(2) Забраняват се организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие.
(3) Законът определя организациите, които подлежат на регистрация, реда за тяхното прекратяване, както и взаимоотношенията им с държавата.

Чл. 58.
(1) Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите.
(2) Религиозните и другите убеждения не са основание за отказ да се изпълняват задълженията, установени в Конституцията и законите.
цитирай
2. djem - Господин Марешки май се цели в парламента да заеме пост, за да може да си върти бизнесът безконтролно
19.01.2016 19:06
затова е угнетен от правото му да НЯМА право на повече от 4 аптеки в район.
Другото, което е намислил вече не е интересно, но трябва да знаете че
Аптеки Марешки въртят търговия с лекарствата така - първо увеличават цената с 20-30% на най-търсените лекарства и след известно време правят промоция с 10%. ако тази търговия, която прави Марешков е законна за него, за държавата е незаконна и се нарича СПЕКУЛА.

За Марешковите аптеки в бургаски район имат лошо мнение. Не само че лекарствата им са скъпи, ами са и с изтекъл срок на годност. И понеже КОНТРОЛЪТ в аптеките е минимален, повечето собственици си правят каквото си искат.

цитирай
3. kvg55 - Той и Славчо подготвя референдум. ...
19.01.2016 20:18
Той и Славчо подготвя референдум.
Ситуацията у нас може да се промени само с революция или военен преврат,
какъвто е невъзможен, защото нямаме боеспособна армия.
И въпреки това, на никой не му стиска да предприема такива действия.
цитирай
4. andri - Здравей kvg55! Той Слави също засяга въпроса с броя на депутатите, но явно не знае конституцията
20.01.2016 08:52
нито пък е запознат с правата си на обикновен гражданин. За мен Слави е един палячо с който 50% от тези които го гледат се забавляват на приумиците му.
Слави е шоу-мен, с изтекъл срок! В началото беше интересен, но от както се пуснаха слухове че е дружка с най-големите "главорези" (мутри) от Мултигруп,(нищо лично лошо срещу момчетата, понякога са много полезни), мнението ми за него се промени. Вече не гледам неговото "шоу",сори! Не го уважавам и заради това парадиране което прави пред хората - "вижте ме кой съм аз".
цитирай
5. barin - Референдуми
26.01.2016 22:02
Много скъпи за България излизат референдумите.От въпросите на г-н Марешки последното засяга предимно медиците и аптекарите, а на- косвено. Броя на депутатите в момента е голям, но е определен от конституцията и9 няма как да го променим с референдум. Мисля, че 120 е прекалено малка цифра. Депутатски имунитет няма как да няма един народен представител.Той трябва да е защитен. Може да се направи нещо по-лесно да се премахва при нарушение, но за това имат юристите.Горивата се определят от международни организации, цената на барел, добив, съотношение на валутите и още други, които не ги зная. Мнението ми за референдума е отрицателно.За Слави Трифонов- той като е известен и има много пари да не си мисли, че разбира от политика.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: andri
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 655369
Постинги: 201
Коментари: 820
Гласове: 7672