Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2016 08:51 - Със средства на „Америка за България” се подкрепят и журналистически разследвания
Автор: andri Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 4019 Коментари: 5 Гласове:
20


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                          ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО / ИМП / ИПИ / НПО
                 Отворено общество и защо се нарича така?


Защото където тази организация на Джордж Сорос се намести, обществото се отваря за неоколониално разграбване от трансатлантическите мега корпорации. Също така държавната власт и икономиката биват отслабени до толкова, че финансовите спекуланти да могат спокойно да изпият кръвта на държавата и на народа.



ИМП /институт за модерна политика/ Колко е хубаво да имаме „подкрепен свободен избор”! Колко е хубаво, че Европа мисли за нас – защото ние знаем – главите ни са празни, и не можем да мислим сами! Колко е хубаво, че ще живеем в контролирана среда – ще бъде наложен „демократичен контрол” в „контролираната прозрачност” на „контролирания вот”. Така е, без контрол не може – току виж някой направил някоя глупост и не избрал „Глобална и федерализирана Европа”. Току виж останало някъде несмачкано национално самочувствие или умен народ … Федерална Европа мислят за вас …
„Независими“ наблюдатели прибрали половин милион за изборите


Избори 2014 - евроизбори

Проверка на Хаштаг-BG показва, че въпросителните относно целите и намеренията на някои от регистрираните за наблюдение на вота в неделя граждански структури не се изчерпват само с близките до партията на Бареков и ДПС неправителствени организации, които регистрираха десетки хиляди наблюдатели. Оказва се, че част от организациите, които най-шумно претендират, че са „независими“ наблюдатели, макар че е публично известна обвързаността им с политико-олигархичните среди около групировката „Капитал“ и Реформаторския блок, са получили и доста тлъсти суми за наблюдение на изборите.

Оказва се, че организацията „Институт за развитие на публичната среда“, която на практика се състои от протестърката Антоанета Цонева, е получила близо 200 хиляди лева от фондация „Америка за България“, за да следи за честността на изборите. Справка в сайта на американската донорска организация показва, че Цонева е получила 194 000 лв. за проект с продължителност от март 2013 до септември 2014 г. очевидно с цел да бъде усвоена за наблюдение на предсрочните парламентарни избори през май 2013 г. и на евроизборите на 25 май 2014 г.
На фона на тази гигантска сума, с която би могло да се организира наистина сериозна наблюдателска мрежа в цялата страна и в същото време да се направи мащабна информационна кампания, дейността на „независимия“ наблюдател Цонева е повече от скромна. Няколко кръгли маси, електронен наръчник, който всъщност е нищо повече от адаптиран превод от английски език на материали на ОССЕ и приказки по медиите. Прави впечатление, че „Институтът за развитие на публичната среда“ е регистрирал едва стотина наблюдатели за изборния ден в неделя. Подобна дейност, като извършваната от това НПО струва пряко сили не повече от 30-40 хиляди лева и то и за двата вота – през миналата година и за настоящите евроизбори. Възниква въпросът къде потъват останалите около 150-160 хиляди лева?
Друга такава „независима“ наблюдателска организация, която получи 195 225 лв. от „Америка за България“ за наблюдение на изборите през 2013 г., е небезизвестната „Прозрачност без граници“, която също не разгърна организационен капацитет за наблюдение, а усвои крупната сума за изготвяне на никому ненужна „пътна карта към избори 2013 г.“, която щяла да послужи за изготвяне на промени в законодателството. И всичко това отново за почти 200 хиляди лева. Както е известно „Прозрачност без граници“, която се е регистрирала като наблюдател и в настоящите избори, е свързана с един от апологетите на управлението на Иван Костов и днешен публичен застъпник за ГЕРБ и Реформаторския блок – политологът Огнян Минчев. Хаштаг-BG припомня, че тази „независима“ организация през 2011 г. излъчи своя изпълнителен директор Диана Ковачева за министър на правосъдието в правителството на Бойко Борисов на мястото на избраната за вицепрезидент Маргарита Попова. За кандидатурата й тогава в парламента гласуваха ГЕРБ и Синята коалиция.
На фона на тези крупни суми, получавани от посочените организации, звучат странно оплакванията на близкия до тях политолог Антоний Гълъбов, който твърди, че въпреки „традициите и опита“, които имали тези структури, те не са могли досега да организират голяма мрежа от изборни наблюдатели. Всъщност тази им неспособност свидетелства не за друга, а за липсата на организационен капацитет и активисти.






„Америка за България“ брои 11, 2 милиона лева на „протестъри“


image


Хора от така наречената „Протестна мрежа“ за пореден път прибират стотици хиляди левове от фондация „Америка за България”, показва справка в грантовете на чуждестранната организация. Сметката сочи, че тези и други „избрани” родни НПО-та и медиите, които са трибуна на посланията им, са заработили над 11 200 000 лева, или 6, 5 милиона долара, за протести и други занимания, угодни на фондацията „Америка за България”, пише агенция „Форумнюз“.

Каква е равносметката за годините от 2009-а до сега? Колко пари са налели US фондациите в български неправителствени организации, чиято основна дейност е да мътят обществената и политическата действителност?

Първенец по получено US спонсорство са медиите, които крепят въпросните НПО-та и са глашатаи на техните твърдения и „експертни мнения”.

Издателството „Икономедиа”, чийто продукти са вестниците „Капитал”, „Капитал дейли” и сайтът Дневник.бг, през 2011 г. получи грант от 3 000 000 лева от „Америка за България”. Той трябваше да бъде изразходен до ноември 2014-а. Така и стана. Когато това финансиране изтече, от „Америка за България” отпуснаха още 3 милиона лева, които ще бъдат пръснати от Иво Прокопиев и компания до декември 2017 г. Отделно фондация „Капитал” е сложила в джоба си още 130 970 лева – по името може да се сетите с кого е свързана тя.

Друга медия, свързана с платените протестъри, през миналата есен взе1 152 600 лева от американците. Става въпрос за сайта Медиапул, чийто шеф е Стояна Георгиева, която пък управлява фондацията, получила гранта, „Инфо спейс”.

Със средства на „Америка за България” се подкрепят и журналистически разследвания покрай местните избори през 2015 г., които да бъдат излъчени в Нова телевизия. Материалите са за шест общини, за да бъде разследвано „изразходването на общински средства, наличието на корупционни практики, изборни измами и манипулации“. Получател на средствата – 98 820 лв., е сдружение „Българион” на журналистките от Нова тв Галина Щърбева и Лора Крумова. В него е и Петко Гюлчев, който е съпруг на Щърбева.

Не трябва да се забравя Българският институт за правни инициативи, чийто програмен директор бе настоящият министър на правосъдието Христо Иванов.

От 2011 г. насам НПО-то е взело американски грантове на стойност 1 117 000 лева.

Другата странна юридическа организация – Съюзът на съдиите, вече е горд собственик на споменатите 436 000 лева.



Когато теглим чертата, излиза, че за последните 4-5 години въпросните „граждански активисти” и медиите, които ги крепят, са сложили в джобовете си 11 250 000 лева, или 6,5 милиона долара американски средства, които по родното законодателство не се облагат с данъци. За тези пари не само ще има протести, ами е възможно някой „гражданин” да изяде жълтите павета пред Министерския съвет и Народното събрание
. / petel.bg/



http://hashtag-bg.com/articles/9807/независими-наблюдатели-прибрали-половин-милион-за-изборите



Гласувай:
20


Вълнообразно


1. getmans1 - http://getmans1.blog.bg/politika/2015/10/01/shoroshoidite-koito-iskate-bylgariia-da-izgoni-i-drugite-koi.1395841
17.05.2016 09:35
И така става но и онака го правят.
цитирай
2. kvg55 - Ха-ха-ха!
17.05.2016 12:32
За тези пари и голи ще се съблекат на публично място.
А къде останаха идеалите?
цитирай
3. appen13 - Великолепен материал, но...
17.05.2016 13:12
...непонятно защо пропускате "колегите" на „Америка за България” и "Отворено общество от германските нео-нацистки и нео-колониални фондации, които в момента управляват окупационния евро-райхскомисариат "България" - "Ханс Зайдел" - Герб, "Конрад Аденауер" РБ и "Фридрих Еберт" АБВ и БСП ?
Да не се окаже, че този изключително интересен и полезен материал е опит за ЗАМИТАНЕ на ГЕРМАНСКАТА СЛЕДА в евро-колониалния геноцид и евро-ГРАБЕЖА над България и българите ?
цитирай
4. kuschel - От Русия и Беларус вече ги изгониха, ...
17.05.2016 19:14
От Русия и Беларус вече ги изгониха, но но ние сме световни шампионе по сервилност и подлизуркване, а както се вижда и сребърниците не са малко. Андри, харесваш ми! Много здраво стъпваш. Уважавам честните хора, дето не се притесняват да говорят истината.
цитирай
5. apostapostoloff - С пари на Сорос и Америка за България се
18.05.2016 09:14
издава и вестник "Дума". Това известно ли ви е?!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031