Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2017 14:43 - Точно деца на майки, отказали ваксини, се оказват с аутизъм
Автор: bolenzdrav Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 842 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 image

Трябва ли да се имунизират недоносените и кога?
Този въпрос вълнува повечето майки, които раждат преди термина. Има няколко основни страхове у родителите, споделя д-р Валентина Гергинова, началник на отделението по неонатология в МБАЛ „Вита“, София.

Много често в училищата за бъдещи родители и в отделението майките отказвали първите ваксини с довода, че ще ги направят по-късно. Казват, че имунната система на новородените била незряла, не се знаело как те ще ги понесат. Мога да уверя, че голям процент от майките, които раждат при нас и после се наблюдават в детския кабинет на МБАЛ „Вита“, впоследствие се убеждават в ползата от ваксините и в крайна сметка ги поставят на децата си, допълва д-р Гергинова.

„Определящо е клиничното състояние на недоносените. Счита се, че ако едно дете е с тегло над 2 кг и в стабилно клинично състояние, не е необходимо да се изчаква коригираната възраст, за да се прилагат обичайните ваксини. На останалите деца с тегло под 1,5 кг и преди 29-а гестационна седмица, се изчаква настъпването на т. нар. коригирана възраст“, пояснява неонатологът.

Какво представлява коригираната възраст?

Това е възрастта от очаквания термин на раждане, от който се изчисляват два месеца и тогава се прилагат първите ваксини. Личните лекари и педиатрите знаят как се изчислява тя и се съобразяват с нея.

Въпреки незрелия имунитет при недоносените настъпва много добре индуциран имунен отговор. Както при доносените, така и при недоносените деца има много добра съвместимост между прилаганите ваксини. Не е проблем прилагането на две или повече ваксини. Все пак ако родителите се притесняват много, не е проблем да се разделят апликациите на две, казва още д-р Гергинова. Допълва, че в САЩ на децата се слагат два пъти повече ваксини, отколкото в България.

Добре е родителите да знаят, че когато ваксините се правят поотделно, те „натоварват“ два пъти повече имунната система, допълва тя. Първите ваксини в родилния дом са БЦЖ и за хепатит В. За хепатит В няма абсолютно никакви противопоказания за прилагането.
Най-големият страх е от мита, че ваксините причиняват аутизъм, споделя д-р Гергинова. Много майки са чели за това в интернет. Всъщност аутизмът е вследствие на съзряването на невроните в нервната система, което не може да бъде прогнозирано при нито едно дете, независимо дали е доносено или не. Патогенезата на аутизма все още се проучва. Всичко е дисфункция в съзряването на невроните и няма нищо общо с ваксините, категорична е д-р Гергинова. Аутизмът при децата има връзка по-скоро с неправилното хранене и вредни влияния на околната среда по време на бременността.
„Работя като педиатър от 30 г. До момента в практиката си не съм срещала нито едно дете с аутизъм след ваксини. Напротив, познавам две майки, които отказаха ваксини за децата си до 2-годишна възраст, а те се оказаха с аутизъм, – разказва специалистът. – Напоследък в болницата идват все повече майки с нотариално заверени декларации. В тях се отказват от ваксините и освен това е описано какво може и какво не може да правим на децата след като се роди в родилния дом.
Повече тук




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bolenzdrav
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 219155
Постинги: 210
Коментари: 9
Гласове: 61
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031