Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2020 00:07 - Нотариален акт под формата на договор е частен документ.
Автор: andri Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 814 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
                    


"Нотариалната заверка на частния документ не го превръща в официален документ. В тези случаи е налице комплекс от документи на една и съща материална основа: частен документ, съставен от частни лица, и официален документ - нотариалната заверка, съставена от съответното длъжностно лице в кръга на службата му"
Нотариален акт под формата на договор за покупко-продажба не е официален документ според чл.18 ЗЗД, а е частен документ


Нотариалният акт е официален, но договорът на който е поставен нотариалният акт е частен.

Под нотариален акт обикновено се разбира самият договор, напр. за продажба на имот, но това е договор, частен документ, оформен като нотариален акт от нотариуса, при спазване на изискванията на закона. Официален документ са само отразените от нотариуса обстоятелства, но не и самият НА-договор.

Разходка по юридическите форуми показва, че правото не е толкова "право"  в идеалния ни живот.


Договор за покупко-продажба на имот с нотариална заверка на подписите ще бъде ли НА по смисъла на чл. 18 ЗЗД ?

- не, не е нотариален акт, а предварителен договор за покупко - продажба по смисъла на чл. 19 ЗЗД, дори най - отгоре да се мъдри текст нотариален акт...
Нотариалният акт е официален свидетелстващ документ! Нотариален акт е екземплярът в регистъра, наречен от закона първообраз. Вторият първообраз е в книгата на нотариуса.
Всичко друго са преписи и копия. Никой не може да представи "оригинален" НА, освен ако не занесе в съда регистъра на АВ. Затова на преписите се пишат номерата на мястото на първообраза в регистъра, за да служи като оригинален НА пред държавните институции.

След като първообразът на НА е в регистъра и е официален свидетелстващ документ подправката на съдържанието на договора, съответно на нотариалните заверки в този НА как ще бъдат третирани от наказателния закон? Без значение, че инкорпорираният договор представлява частни волеизявления, това ще е подправка на официален документ.


Как ще бъде третирана подправката в т.нар. "оригинал" намиращ се в някоя от страните?
- Никак!

Затова някои "автори" на НА съставят частния документ подписвайки го единствено те, и никой друг.

В преписът, ако е със сините печати на нотариуса, или копие от него, са отразени номерата на първообраза в АВ, където всеки може да направи проверка.
Подправката на такъв НА не е престъпление, независимо от брътвежите от СУ, наречени царско лоби, които ги включиха в НА.

Давам пример: Договор с нотариална заверка на подписите е -  договорът за доброволна делба, договор за наем, договор за разпределяне право на ползване, предварителен договор за покупко - продажба, договор за аренда, но тези договори НЕ са под формата на нот. акт.

За да стане по - разбираемо за неюристите - представете си го така: под НА за покупко - продажба нотариусът само полага подпис и печат, а на договорите за делба и прочее най - отзад се мъдри едно правоъгълно печатче, в което се казва, че " удостоверявам подписите на....," е те това е нотариална заверка.

А формата на нот. акт е известна на всички, както и начина по който се извършва, както и особените правила, които се спазват..


Законът по вписванията е категоричен:
(2) За вписване на нотариалните актове по чл. 4, буква "а" се представят два еднакви първообраза от тях. За вписване на всички други актове по чл. 4 се представят оригиналът и официално заверен препис от него или два такива преписа, ако не може да се представи оригиналът - съответно два нотариално заверени преписа от обявените завещания с предмет недвижим имот и права върху недвижим имот. Когато вписването се извършва по молба на нотариус, се представят три еднакви екземпляра, съответно три преписа.
(3) Допуска се вписване и на официално заверени извлечения, които трябва да съдържат съществените условия на акта, който се вписва.
Чатнахме ли сега кое е първообраз, кое преписи, заверени или не, кое извлечение?



Гласувай:
8


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930