Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2013 17:03 - НАЙ - МОГЪЩИТЕ МАФИИ В СВЕТА
Автор: andri Категория: Новини   
Прочетен: 4936 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 05.12.2013 13:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Търговия с оръжие, наркотици, алкохол и тютюн, кражби на автомобили, рекет, търговия с бели робини и проституция… С всичко това се занимават малки и големи престъпни групи и организации по целия свят. Измежду всички тях обаче изпъкват няколко престъпни групировки, които действат на територията на няколко страни едновременно и които се борят за надмощие в наркотрафика, търговията с оръжие, проституцията… Вижте кои са най-могъщите престъпни структури в света.


№ 1 - Руската мафия наброява 500 000 души. Кръстниците и контролират 70% от руската икономика, а също и проституцията в Макао и Китай, незаконното разпространение на наркотиците в Таджикистан и Узбекистан, прането на пари в Кипър, Израел, Белгия и Англия, кражбата на автомобили, търговията с ядрени материали и проституцията в Германия. С падането на „Желязната завеса“ експанзията на руската престъпност престава да бъде контролирана и направлявана както е била преди разпада на СССР. Първата вълна „експорт“ на престъпност от територията, тогава още СССР, започва в началото на 70-те, когато разрешават заминаването на съветските евреи в Израел. Тази вълна е несравнима с втората – когато след разпада на СССР рухва „Желязната завеса“. Тогава светът действително оценява размера на руската престъпност, която нарекъл „руска мафия“.

№ 2 - Сицилианската и американската Cosa Nostra - През XIII в. Сицилия постоянно я ограбвали не само алжирските пирати, но и отряди френски наемници, служещи на северноиталиански херцози и князе. Организираната въоръжена борба на островитяните против французите започнала през 1282 г. под лозунга „Morete alla Francia, Italia anela“ („Умри, Франция – дишай, Италия“); и от първите букви на призива сицилианците съставят бойния си: „Mafia!“. Скоро отбранителните отряди се превръщат в подразделения от професионални бойци, които започнали да събират данък от селяните за защита от външни врагове.
През XIX в. мафията, станала единна система, дори се опитала да отдели острова от Италия и предложила съюз на Джузепе Гарибалди, но войската на княжество Пиемонт и нанася поражение. В края на XIX в. хиляди сицилианци, спасявайки се от нищета и кланови войни, се прехвърлят в Америка. В големите градове на САЩ възникнала Cosa Nostra („Нашето дело“) – мрежа от сицилиански семейства, контролираща казината, контрабандата, проституцията, незаконния оборот на спирта, тютюна и оръжието, а също така занимаваща се с рекет. Всички „консортерии“ от Сицилия съставляват „почтено съобщество“, възглавявано от Capo di tutti Capi, глава на всички глави. Важни фигури в структурата на мафията също така се явяват picciotti di ficatu (наемни убийци), stopalieri (телохранители), gabellotti (съдии) и consiglieri (съветници).

№ 3 - Китайските триади
За това, че бурно растящия Китай стремително се превръща в лидер на глобалното развитие, се говори сега по цял сят. Но този процес има и негативни страни. Според лидерските позиции на КНР в глобалната икономика китайската организирана престъпност стремително ще разширява присъствието си в транснационалните криминални отношения. „Триадите“ вече са устроили „трета световна война“ на конкурентите си! „Оседлавайки“ миграционните процеси, мафиотските структури на Китай и китайската мафия в другите страни превземат лидерските позиции в организацията на търговията с хора и създаването на потоци незаконна миграция. В доклада на Европол (юни 2006-та) е отбелязано, че китайските мафиотски групировки са лидери в търговията с хора в Европейския съюз. Китайските „триади“ са притеснили в Япония домораслата мафия – якудза: на китайците се падат около половината от всички престъпления, извършвани от чужденци.

№ 4 - Колумбийските наркокартели
Колумбийската мафия е един от най-големите доставчици на кокаин в света. Всички усилия на държавните власти досега си остават напразни, тъй като бизнесът на бандитите е повече от успешен. Колумбийската наркомафия съществува от средата на 60-те години на миналия век. Картелите „Меделин“ и „Кали“ много бързо се превърнаха във водещи производители на кокаин в света.

№ 5 - Японските якудза
Японската мафия гордо води произхода си от обеднели дворяни-самураи, или ронини, както ги наричат в Япония. Наследниците на многодетните бащи-дворяни, нямащи нищо освен меч, наследяват само правото да носят прическа по самурайски - да обръсват челото и темето си, дългите коси да се заплитат в задната част в строга плитка. Въпреки, че японската мафия е известна по цял свят, във всекидневния живот на днешните градове е трудно да се види. А японската мафия наброява сто и десет хиляди, а в същото време шумната и буйна американска – само двадесет хиляди.
Ако се отчете, че населението на САЩ примерно е два пъти повече от японското, не е трудно да се пресметне, че на всеки японец се падат единадесет пъти повече, отколкото на американците, насилници, грабители и убийци. Сферата на дейност – рекет, разпространение на забранена порнография от Европа и Америка, проституция и нелегална емиграция,производство на стоки и търговия.

№ 6 - Мексиканската мафия
Мексиканската мафия е мощна криминална структура в САЩ, с корени, простиращи се в затворническия свят. Зародена през 50-те години, тя заема позата - защита на мексиканците, намиращи се в американските затвори от други престъпници и охрана на затворите. Основни видове дейности – изнудване и търговия с наркотици. Склонни към бърза разправа над неугодните и неплащащи поставения им налог.

№ 7 - Израелската мафия
Тези лоши момчета и момичета - членове на мафията, се трудят на ниво бандитизъм в много страни. Основната им дейност е търговията с наркотици и проституцията. Времената са се променили и сега тези безжалостни убийци не мислят много преди да натиснат спусъка. Руско-израелската мафия се е укрепила в политическата система на САЩ толкова добре, че да ги изгонят оттам не е по силите на дори прехвалената американска армия.

№ 8 - Сръбската мафия
Сръбската мафия е намерила място сред лидерите, защото работи в десетки страни по света и е свързана с контрабандата на наркотици, поръчкови убийства, рекет, контрол на залаганията в игралните домове. В списъците на Интерпол има около 350 сръбски граждани, които често са сътрудници и ръководители на крупни наркокартели по света. Сръбските бандити са известни и с интелектуални грабежи, често разигравани по холивудски сценарии, а също така с бързи и чисти екзекуции. В сегашно време има около 30-40 групи работещи в Сърбия.

№ 9 - Албанската мафия
Албания се състои от многобройни престъпни групировки. Правилата им остават непроменени от XV век… Албанската мафия участва в търговията на бели роби, алкохол и тютюн, контролира проституцията, кражбите на автомобили и рекет. Своята „дейност“ е започнала в началото на 80-те години на миналия век. Широко представена е в САЩ и Великобритания. Отличителна особеност е жестокото отмъщение.

№ 10 - Ямайско-британската мафия (Yardies gang) (черните горили)
На десето място са ямайските емигранти във Великобритания, които са пристигнали на острова през 50-те години. Тази етническа група контролира добра част от търговията с оръжие и наркотици. Тази мафия не се опитва да се просмуче в правителствените структури, затова не е толкова силна, колкото останалите. Британската полиция не се решава да класифицират Yardie бандите като организирана престъпност, защото нямат реална структура или централно ръководство.

Прочетете още:
http://mysticolors.com/2011/06/17/the-most-powerful-mafia-in-the-world/#ixzz1ewvo9ntM


Тагове:   търговия,   мафии,   Свят,   бизнес,   европа,


Гласувай:
9



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930