Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2014 00:19 - АТМОСФЕРАТА
Автор: andri Категория: Технологии   
Прочетен: 1710 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                                                                         ЗЕМНАТА ГЛОБАЛНА СИСТЕМА
                                              И   АТМОСФЕРАТА

                       въздух, слой, газ, морски течения, пясък и лава





Затоплянето на въздуха помага за повече изпарения,от чийто конденз  се образуват облаците, те ни предпазват от прякото слънчево "изпичане", а дъждът напоява почвата и предотвратява пожарите.


Затоплане на въздуха става най-вече от изхвърлената лава, пепел и газ от:
- Мегавулканите ....- най-деструктивната сила на нашата планета. Мощността на изригването им е хиляди пъти по-голяма отколкото при обикновените вулкани. Такива спящи "чудовища" на земята са няколко: мегавулкан Тоба на остров Суматра, Камчатския мегавулкан на полуостров Камчатка, Йелустонския супервулкан и Лонг Велн в западните Щати, мегавулкан Таупо в Нова Зенландия.
 - Вулканите - те  са около 158 на цялата планета. Някои от тях изригват без предупреждение, тяхната лава, прах и газови частици достигат височина от 15 -20 километра в атмосферата.

Състав на атмосферата на Земята.

 * тропосферата се намира до 10 км височина над зем.повърхност,тук е цялата земна пара и парни газове.

* стратосферата - от 10 км до 55 км над земната повърхност, като температурата расте с височината от минус 50°C. В горната част на стратосферата се намира озоновия слой, който ни предпазва от вредната слънчева ултравиолетова радиация.

*  мезосферата  се намира на вис. 75 км над земята включва и стратосферата....температурата пада до минималните показатели за атмосферата като цяло.

* йоносфера - намира се над 85 км височина над земната повърхност. Състои се предимно от газове и прах. Йоносферата е външният разреден слой от земната атмосфера, в който протича йонизация на газа под въздействието на слънчевите ултравиолетови и рентгенови лъчи. Тук от атома на кислорода под силната ултравиолетова бомбардировка се получава положително зареден йон и свободен електрон. На голяма височина йонизацията е слаба, защото газа е много разреден. Но при намаляване на височината се увеличава концентрацията на атоми и йонизацията се засилва. В същото време при един противоположен процес, наречен рекомбинация, свободни електрони се прихващат от положителните йони, ако са достатъчно близо.
(в това пространство от атмосферата ни, всяко попаднало тяло "умира" или изгаря, и се разпада на части, преди да се изсипе върху земната повърхност,като прах или на хиляди дребни частици материя, а газовите обекти просто се разтварят във въздуха).


* хомосферата е "дебела"  около 100 км. Обединява тропосферата, стратосферата.
*  Хетеросфера - намира се над хомосферата над 100 км над земната повърхност и навлиза в космическото пространство.

Състава на въздуха близо над земната повърхност е от кислород, азот и аргон.

 Над 800 km основното съдържание на атмосферата е главно водород.


Земната повърхност е с различна височина на планетата. Моретата и океаните също са с различна височина, спрямо повърхността. Височината на земните пластове зависи от повърхността която заемат тектоничните земни  плочи,които са над морското равнище. Континентите са разположени на тези плочи. Когато има разместване на плочите или разминаване в посоките на движението им се получават вулканични изригвания, земетресения които пораждат приливни вълни. Често се случва да стане земетресение в Япония,а приливната вълна да удари Маями или някъде другаде, в различна посока и на хиляди километра от Япония.

Северен полюс - това е земята на Гренландия, Арктика  и сев. Русия. Там температурата на въздуха достига до минус 45 - 60 градуса.На Северния полюс, слънцето е постоянно над хоризонта през летните месеци и непрекъснато под хоризонта през зимните месеци. Денят трае 187 денонощия, а нощта 178.

Гренландия - Името на Гренландия означава "Зелена земя", но това наименование е доста далеч от истината, ако става въпрос за разнообразие или изобилие на растителност. Тук може да се наблюдава животът при екстремни арктически условия, тъй като около 84% от площта на острова е покрита с лед. Топлото океанско течение Гълфстрийм преминава само покрай южното и югоизточно крайбрежие, което значително ограничава обитаемите зони, покрити с някаква зеленина (основно мъх, без дървета). Според някои учени по времето, когато викингите пристигат в Гренландия, част от крайбрежието действително е била зелена, вероятно поради средновековния климатичен оптимум, но има и предположения, че това са само митове, привличали някога новите заселници.


Арктика  е северната полярна област на Земята, включваща краищата на материците Евразия и Северна Америка, почти целия Северен ледовит океан с островите (освен крайбрежните острови на Норвегия), а така също и прилежащите части на Атлантическия и Тихия океан. Южната граница на Арктика съвпада със северната граница на тундрата.


Южният полюс - това е мястото на континента Антарктида на голо, обдухвано от вятъра ледено плато, разположено на 2835 метра надморска височина. Дебелината на ледената покривка в района е  около 2700 метра, което означава, че скалната повърхност под ледения щит се намира приблизително на морското равнище.температурата на въздуха е около минус 80 градуса.

Затоплянето и пясъчните бури

В последните 30-на години в Атлантическия океан две течения с голямо налагане "закараха" пясък от Сахара в Америка. Така се появиха пясъчните бури задушили хиляди асматици, десетки от тях умряха ей-така, от нищо и никакъв пясък в дробовете.Пясъчни бури причиняват белодробни болести,част от болните   са вече мъртви.
(в дробовете може да попаднат пясъчинки и от мидите и раците, които човек консумира ежедневно, този процес е пагубен за човешкия организъм).

Водни пари: Около 13 000 km3 вода в трите си агрегатни състояния се разпростират в атмосферата.

Въглероден диоксид (CO2) - поглъща радиацията от Слънцето и произвежда парников ефект.
Парникавият ефект е - при който инфрачервеното излъчване на някои газове в атмосферата затопля земната повърхност. При него се наблюдава повишена температура на ниските слоеве на атмосферата в сравнение с топлинното излъчване на планетата.
- ниските слоеве на атмосферата - Наблюдава се минимално влияние на непосредственото слънчево излъчване.
- високи слоеве на атмосферата - Увеличено влияние на слънчевата активност.

Серен диоксид (SO2): Той реагира с водните пари и образува частици, участващи в кондензационните процеси при образуване на облаци и валежи (т. нар. киселинни дъждове).

Атмосферни аерозоли: Така се наричат съществуващите в атмосферата течни и твърди частици от различни вещества. Обикновено те са с много малки размери, намират се в хаотично разпръснато състояние и заедно с газообразните вещества са неотделима съставна част на атмосферата.  Поглъщат и разсейват лъчистата енергия в атмосферата, произхождат от - изригване на вулкани, сажди, прах от космоса който пада върху земята всеки ден (по 1 тон прах), пясъчни и прашни бури, торнадо и др.природни процеси...(помислете си - колко от хората пръскат домовете си с аерозоли, които понякога вредят на здравето им?)


Земното ядро е горещо колкото Слънцето. Там протичат процеси подобни на слънчевите. Изригването на вулканите е доказателство, колко висока температура се развива в ядрото на Земята. От лавата са се образували всички земни повърхности - острови, полуострови, континенти. Процесът е отнел хиляди и милиони години на развитие и образуване.

Кондензът спомага за образуването на мъглите и облаците.Облаците са регулаторът на валежите.Под влияние на кондензацията на земната повърхност се образуват роса и слана.

Атмосферно налягане -  това е въздухът, той има определено тегло и оказва натиск върху земната повърхност.
Зони с високо атмосферно налягане са тропиците и полярните райони, а с ниско – субполярните.


Космическите кораби които НАСА изстрелва летят на височина 165 или 185 км в орбитата на Земята, в зависимост от ускорението, преди да се устремят към Открития космос.

Самолетите летят на височина  от 3 000 до 5 000 метра ( от 3 до 5 км.)
Най-честите самолетни катастрофи стават когато пилотите сменят височината на летене,когато са на 3000 метра.


сп. Наука



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. andri - Знаете ли че:
05.07.2014 00:22
Атмосферата която обгръща земната повърхност е 100 километра.Това е така, защото според световната научна общност (СНО)границата на атмосферата е точно 100 километра - т. нар. "Линия Карман" (на името на американския физик, който през 50 - те години на 20 - ти век предлага дефиницията "космическо пространство"; Теодор фон Карман .


Над тази височина е свободния открит Космос.
НАСА изстрелва корабите в орбитата на Земята която е на височина 165 - 185 километра. Там,според учените е звездното пространство. От там най-добре се виждат звездите, Луната, Марс, Юпитер и по-близките до нашата планета обекти.


При наличието на облаци намалява продължителността на пряката слънчева радиация.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031