Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2015 08:50 - ЗА КЛИМАТИЦИТЕ И ТЕХНИТЕ "СТИКЕРИ"
Автор: andri Категория: Технологии   
Прочетен: 2395 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                  Kитайски климатици марка "Стикер" с уж японски компресори


Както вече обяснихме в по-долната статия, в България има една група климатици, подвизаващи се под екзотични японски имена и нямащи нищо общо с Япония. Произведени са в най-долнопробните заводи от материали със съмнително качество. Техните марки са измислени в България и не са нищо повече от стикерчета.

В такъв случай как работи схемата по пласмента на нещо толкова некачествено?
Ниската цена в съчетание с гръмки обещания все още изкушава бедния българин. Една от най-големите заблуди, използвана от търговците е обещанието, че "китайското боклуче" е с японски компресор: Toshiba и Mitsubishi са най-често спряганите имена.
В действителност вероятността подобен климатик да има японски копресор е точно толкова голяма, колкото Запорожецът на дядо ви да е с компресор на Порше :)

Друг популярен трик, използван от търговците са заблуждаващите имена. Така напоследък се появи една марка климатик, която хвърли в потрес хората разбиращи от климатици и буди възмущение в просветените клиенти. Става въпрос за Inventor. Идеята е клиентът да направи асоция с инвертор - най-предпочитаният вариант на климатик в момента. Повече за инверторите четете тук .
Чул човекът от познати, че е хубаво климатикът му да бъде инвертор и отива в магазина. Тук трябва да отбележим, че много от хората трудно произнасят думата инвертор. Много често казват: "Абе търся климатик ама да е инвентор лиии... инвертор лиии, как беше и аз не знам..." При което отговорът отсреща е " Ето ви Инвентор". И готово. Поредното китайско парче с неясен произход е пласирано, а поредният клиент-заблуден.


    

За такава покупка решение се взема след обикаляне по всички фирми, сверяване на цени и модели или по препоръка на приятели. Глупаво е да се предоверявате на мнения по интернет-форуми. В тях има „щатни служители” на някои фирми, чиято единствена задача е да въртят алъш-вериш . За тях списването по форумите е безплатна реклама. И понеже техническите форуми не са толкова популярни, са почнали да се вихрят дори във форум bg-mama. За имената на тези потребители ще се сетите сами, попадайки на някоя от техните настоятелни "консултации". Очаквайте  скоро премиерата им във форумите за красота, фитнес, музика и спорт, може би. Считаме, че такова отношение към потребителя е некоректно, подвеждащо и незаконно. Хората влизат във форумите, за да споделят помежду си, а не да попаднат там на рекламни агенти, раздаващи уж безкористни консултации, а всъщност целящи да хванат клиенти и да увеличат популярността и продажбите си. Една сериозна фирма никога не би тръгнала да се занимава с подобен род „консултации”, не само защото са смешни, а и защото който работи много няма време за това. Много често профилите на подобни потребители съдържат реклама в подписите си, с цел да осигурят възможно най-голям брой отваряния на сайтовете си за деня, а оттам и по- висок рейтинг на търсачките. Схемата работи по стария принцип на битаците "Насам народеее-който разбира тука се спира". Другия начин, по който може да ги познаете е яростта, с която пишат за своите конкуренти и марките, които не предлагат, малко като Бай Ганьо, на когото принадлежи култовата реплика "Всички са маскари, само ние сме добри" :))). Припомняме на тези нагли търговци, че начинът да рекламираш в интернет форум е като си закупиш рекламен банер. Покупката на климатик е сериозно нещо почти като избора на лекар. Вие бихте ли избрали хирург, който пише по форуми за да хваща пациенти и плюе свои колеги ? Аз лично, не. Това противоречи на професионалната етика.
И така: Пазете се от търговците по форумите!

 

                                              На коя фирма да се доверим?

Съветваме ви да подбирате фирмата, от която да купите кондиционер по няколко критерия:

1. От колко време е на пазара. Имайте предвид, че всека година в България се появява по някоя нова фирмичка за климатична техника. В това разбира се няма нищо лошо, защото конкуренция трябва да има. И все пак ако някои от тези фирми започват с хъс за работа и са въоръжени с необходимата техника и знания, то има и други, за които е важно да "зарибят клиенти", на които да продадат климатик, най-често евтин и некачествен.  До тук добре. Но! Само до зимата, когато климатикът вече със сигурност е дал капут и ,когато звънейки на фирмата разберете, че нея вече а я няма.  Клиентът остава прецакан, с един сандък на стената, който за нищо не му служи. Тогава се почва звънене по големите фирми, с надеждата все някой да откликне. За съжаление.

2. Колко клиенти има фирмата? Случва се и най-добрите в даден бранш да сгрешат и все пак да си го признаем: Ако не са добри в това, което вършат, дали ще продължават да имат все повече и повече клиенти. Заетостта на фирмата е най-доброто мерило, а когато клиентите им са известни мислите ли, че тая фирма би се издънила и би стояла все още на пазара. Видите ли в някоя фирмичка хората да скучаят- бягайте далеч.

3. Препоръка от приятел. Той не би ви излъгал, за разликата от анонимните потребители в някой интернет-форум.

4. Цената.  Един гъвкав и умен търговец има ясна и трезва преценка за себе си и за цената на труда си. Той никога не би ви обявил подозрително ниска цена, нито пък би се опитал да ви съдере кожата от гърба с гръмки обещания за едва ли не извънземен монтаж, от който не пада прашинка, а монтажниците почистват до блясък, поливат цветята и разказват приказка на детето ви. И това за скромната цифра от една баля пари за монтажа:)

5. Мострите в магазина. Имайте предвид, че да заредиш добре магазин за техника си е голяма инвестиция. Щом една фирма може да си го позволи, то тя е изпълнила всички по-горе изброени критерии.





      НЯКОЛКО въпроса, с чиито отговори трябва да сте наясно преди да влезете в магазина за климатици

При посещение в магазин за климатична техника, консултантът ще ви проведе едно кратко интервю за да е наясно какво да ви предложи. Ето някои от основните неща, които трябва да знаете за помещението, което ще климатизирате:

1. Колко квадрата е помещението?

2. Дали е стандартна височина? Все още у нас за стандартна се смята височината от 2.60метра. Ако във вашия случай тя е по-голяма, не пропускайте да го упоменете.

3.Добре ли е изолирано? Има се предвид външна и вътрешна изолация.

4.С какво изложение е? Имайте предвид, че един климатик може да топли перфектно стая от 23 квадрата с южно изложение, но да се окаже малък за стая 20 квадрата със северно.

5.На кой етаж е? Първият и последен винаги са по-студени.

6.Видът на строителството?

7. А дограмата?

8. Ако досега сте живели там как го определяте? Като по-скоро студено или по-скоро топло?

9.Формата на стаята? Ако е дълго и тясно и с голяма площ не е ли по-добре да са два климатика отколкото един мощен?

10. Жилищно ли е или работно? Ако например е магазин, в който работят няколко на брой машини това трябва да се вземе предвид.

11. Какъв вид климатик искате? Инверторен или конвенционален? За разликата между тях може да видите тук


Безспорно в непосилните жеги най-желаното нещо е климатикът и все пак ние ви съветваме: Не настройвайте климатика на прекалено ниска температура. Рискувате да си навлечете неприятна настинка или дори термичен шок. Разликата между външната и вътрешната температура не бива да е повече от 10-12градуса така че ако навън е 40 градуса , не влизайте директно в помещение, където е 20. Да знам, че точно това ви се иска, но така рискувате вместо климатикът да ви е приятел, да ви стане враг.

                             Да се предпазим от т.нар. "марки-стикери"

На българския пазар почти всяка година се появява някоя нова марка климатик. Такава, каквато няма никъде другаде по света. Това са така наречените марки-стикери. Произведени в най-лошите китайски заводи, от изключително евтини материали. Те на практика са еднакви, но под различни имена. Работата им е неефективна и не очаквайте от тях да ви стоплят през зимата. Може би дори производителят няма вина за това, а този който е поръчал машинката. За да дойде на ниска цена , понякога са спестени съществени компоненти, без които той не е нищо друго от най-прост вентилатор. Струва ли да дадете стотици левове за вентилатор през лятото- преценете сами.
За да избегнете подобна минавка, изисквайте оригинален каталог на английски или японски и не се подлъгвайте по японски имена. Японските марки са известни отдавна.




Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. andri - Казват че, вече нямало климатици "менте" на пазара, но
27.07.2015 17:10
има некадърни техници по инсталацията им.

Друг е въпроса "заслужава ли си инвестицията за скъп климатик, който да отоплява голям апартамент от 50-70 кв.м. площ?

Ето мнението на някои "специалисти по тази тема:
ОЩЕ ОТ РОДА - "КУПИ СИ ФИЯТ - ПОСЛЕ ДА ТЕ Е ЯД!"
Аз, например не бих се доверила на такъв съвет като този:
"...Ние сме с инверторен на Дайкин, вече 2-ра зима, нямам забележки. НЕ ЗНАМ какъв модел е, от тия, които имат детектор за движение и насочват струята в друга посока. Първоначалната инвестиция е голяма, защото са скъпи, но определено си струват. .."
или
"....В офиса сложихме DAIKIN, от тези, които контролират въздушния поток и сме страшно доволни
В къщи само единият ни климатик е на тази марка и има същественна разлика от другите..."
Разбира се, никой не казва нито каква площ отоплява нито пък какъв е модела на климатика - лъжат ли,коментиращите във форума? - сами преценете!!

ТИЯ ПУСТИ МАМЧЕТА! АБЕ, МНОГО ЗНАЯТ ТЕЗИ "рожби - ненагледни".
Ето ви още от техните знания:
"....Решихме да се отопляваме на конвектори адакс,слушали сме че са доста икономични и поддържат равномерна температура в целия апартамент.Моля ви споделете впечатления,заслужават ли си?...
"...аз съм доволна от нашите.
в детската е с програматор и не се изключва цяла зима.
в спалнята и в дневната е без, а с тези, механичните за контакта.
в спалнята е нагласен да се включва сътрин в 6 и ставаме на приятно затоплена стая. през другото време не се използва.
в дневната е за следобяд и вечер, докато си легнем.
смятам, че не сбъркахме в избора си. това ще ни е трета зима с тях."
"...А колко долу-горе плащате за ток през зимата? "
"....с все ел.уреди вкъщи - зимата е около 250.
четирима сме. "
"...

София

Мнения: 9 014
baibibi
Редовен потребител
Re: Инфо за конвекторите ADAX
♥0 пт, 08 окт 2010, 15:37 #5
Цитирай
И ние имаме, но ги ползваме само в преходните сезони /преди да пуснат и след като спрат парното/. Не мога да преценя дали са икономични. Но твърдението, че "поддържат постоянна температура в цялото жилище" е абсолютна глупост.....Поддържат постоянна температура, ако са постоянно включени и тази температура е само за помещенията, където има отоплителен уред. Удобно е, че имат термостат и може да си зададеш желаните градуси, радиаторът сам се включва и изключва.
Мощността се изчислява на база куб.м. на помещението - за всеки куб. м. се изисква мин. 40-50 вата мощност /това означава горе-долу за стая с размери 10 кв.м и височина на тавана 2.6 м. общо 26 куб.м. Х 50 е равно на 1300 вата, нужно е поне 1200 ватово отоплително тяло, за да е ефективно и икономично/. Цените на обикновените модели са между 180 и 400 лв. за различните мощност от 800 до 1700 вата..."
"...И аз вчера се рових из нета за тези радиатори, защото в новото жилище ще се отопляваме на ток. Много хубави отзиви има - 90% са мн. доволни. Само не мисля, че са икономични - не може да ти е топло и евтино. "
ЛЪЖАТ ЛИ МАМИТЕ?
"....Купихме си такива адакс може-би преди десетина години /тъкмо бяха излязли/.Наистина са едни от най-икономичните варианти за отопление , но ние като ги включим на есен и ги изключваме на пролет. Регулираме само температурата, в зависимост дали сме в къщи или ни няма. Температурата на помещението в което работи такъв уред е равномерна във всички краища. Другото предимство е, че повърхността им не може да те изгори, дори и малко дете да го пипне. Между другото имаме и климатици в хола и детската, и бих казала, че почти няма разлика от двата вида отопление. Спалнята и кухнята все още са с адакс-а. При все че всичко работи нон-стоп, само се намалят като ни няма, тока ни за месец е около 270 до 300лв, максимум в най-студените месеци...."
ЧАСТ ОТ ИСТИНАТА ЗА "АДАКС"-А
"...здравейте, отоплявам се във всички стаи с тези конвектори,да много са красиви стават да се сложат в детска стая ,дали ще се опарят децата зависи на колко градуса ще ги настроите!!!иначе нищо не се чува като работят а за икономичноста им направо са върха ,чак ми се реве !!хехехех,засякох за 24 часа колко електроенергия ми изразходватно да не забравяме че всичко ми е на ток.та за 24 часа разхода ми на електроенергия беше "76 киловата"и това е истината!!!като се има в предвид че осветлението ми в целия апартамент е 130 вата общо.и повечето ми електроуреди са икономични ,и ги купих поради,изказвания че са много икономични!!!та аз ви казвам че не са икономични изобщо.иначе ако искате в стаята да ви е тихо и да изглежда добре може да си ги вземете ,даже ми се обадете ще ви ги дам с одстъпка,имат още 4 години гаранция!!!! "
ПРИ положение, че за 24 часа "Адакс-а" консумира минимум 50 киловата, тогава как по дявалите, някои мамчета плащат ток за месец едва 270лв? След като тези 50киловата за едно денонощие са близо 10 лв. Ето ви сметката - за 30 дни = 300 лв само за отоплението на "Адакс" - канвектора. Отделно другите 26 киловата - 5.20 лв., за 30 дни - сметката излиза май доста солено. Или честно казано - Адакс консумира 300 лв и другите уреди 156 лв - общо за 30 дни консумацията на енергия е = на 456 лв. Е....това икономично ли е, според вас?
ЕДИН МОЩЕН КЛИМАТИК - 24-ка, която дава 5-6 киловата топло, а консумира 2.5 киломата за час време, консумира общо около 350-450 лв, ток за 30 дни, денонощтно отопление или казано честно - когато се отопляваме с ток - сметките ни излизат солено и пресолено....няма значение с какво се отопляваме при положение, че отопляме целия апартамент - 50-60 кв.м....
ЛОКАЛНО парно - за 30 дни отопление - плащате 400 - 500 лв, че и повече, в зависимост от кубатурата която топлите.
ОТОПЛЕНИЕ НА ДЪРВА - излиза горе долу същото - не по-малко от 500лв за месец, освен това и ако се сметне и инвестираните пари за камина и инсталация...сметката става огромна.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031