Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2015 19:16 - Ах, тези китайски недомислеци! Защо ли не ги забранят?
Автор: andri Категория: Технологии   
Прочетен: 4149 Коментари: 6 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                      УБИЙЦИ У ДОМА - КИТАЙСКИТЕ РАЗКЛОНИТЕЛИ
                         масово са свързани без заземяване на уреда


Иначе на пазара по електротехника, китайските боклуци са ни заляли като ПОМИЯ;бели, зелени, червени, жълти и какви ли не на цвят разклонители и адаптери са ни подготвили ТОКОВ УДАР нещо като да те разтресе, та чак косите ти да настръхнат.


ВНИМАВАЙТЕ какво купувате и за какво си давате парите!


Проверката ми показа, че китайските разклонители (бели, зелени и жълти, с калпаво копче за вкл/изкл, което прекъсва само единия проводник) масово нямат заземяване.


 В гнездата има ламаринки, щепселът има пластини, но те просто не са свързани.


Препоръчвам за всеки случай да си проверите вашите, с тая работа шега не бива.
ТУРСКИТЕ разклонители са със същото качество, като китайските!


Най-голям майтап са тези, които са неразглобяеми и при които жълтозеления проводник не е сложен на нулата, а на някой от активните клеми. Много често се случва, ако прегори щепсела и ти тръгнеш да го сменяш по стандарта (кафяво, синьо - активни и жълтозелен - зануляване) да направиш такава заварка и после да се чудиш как си се оттървал. Така че измервайте поне 3 пъти и после включвайте. Иначе май е най-удачно да си ги направиш сам тези неща - има малко повече играчка и знание, но поне е сигурно. На пазара има едни разклонители "Pelsan", които са турски, но са доста качествени за парите си - препоръчвам ги на всеки, който е тръгнал да си поправя инсталациите във вкъщи.


Иначе на всеки, който се е излъгал да купи боклук от made in China, от наш магазин, след като  търговците са  го изиграли, така му препоръчвам -  да отиде в магазина, да им направи един луд скандал, да ги стресне с КЗП, щото въпроса не опира до петте, шесте или 15-те  лева, които примерно е дал, а до евентуалните последствия (това направо си е опит за убийство). Те така и така търговците ни няма да се оправят,защото освен че са прости, са и алчни, и докато не видят дървото.... или заплахи от КЗП и солени глоби....няма да се "оправят".


Българските разклонители с три гнезда също имат характерен проблем.
Калайдисаните проводници на кабела се закрепват към шините вътре с винтчета,
като много често съм срещал недостатъчно затегнати такива.
След продължителна работа или голям товар кабелите се разхлабват, нагарят и започват мизериите.


Като ми се налага да ползвам такъв разклонител, задължително
го разглобявам, затягам или запоявам според случая и тогава го инсталирам.


НЕ КУПУВАЙТЕ разклонители, които са 10 А - те не са предназначени за котлони, печки, отопление или силови уреди. Същото се отнася и за щепселите и бакелитовите разклонители и контакти. Гледайте на щепсела да има индекс за 16 А / 230 V. Не включвайте в  10А разклонител духалка с мощност 2000 W, защото разклонителя или контакта започва да грее и е възможен пожар, ако шалтера (главния бушон) в главното ви табло не се изключи навреме.


ЗАПОМНЕТЕ ТЕЗИ ДАННИ:
Дължина на кабела - до 10 метра:

1.0mm - 1980W - 9A (става и 10А)
1.5mm - 2970W - 13.5A
2.5mm - 4950W - 22.5A
4.0mm - 7920W - 36A
6.0mm - 11880W - 54A
10mm - 19800W - 90A


Ако някой има написани горните данни в справочник или учебник, нека сподели.

КИТАЙСКИТЕ ЕЛЕКТРОУРЕДИ НЯМАТ КАЧЕСТВО нито са съобразени с Европейските изисквания и ВЪПРЕКИ ТОВА, ЕС не ги забранява! Защо ли??? Нима Брюксел - икономика е в зависимост от инвестициите на комунистически и индустриален КИТАЙ???







Гласувай:
13


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. djem - Аз у дома използвам предимно разклонители за дребната техника
15.08.2015 07:06
кухненските уреди са директно в контактите, а те са на 4.0мм (квадрата) носят голям товар до 6000 вата мощност на уредите.
Обикновено си правя сама разклонителите. Купувам си кабел със стандартното им обозначение за подходящите дом.уреди, купувам си и разклонители от онези с гуменото покритие с обозначението 16А и 230 V, по-скъпи са, но са по-надеждни, щепсела също трябва да е 16А/230V, така нито един разклонител до сега не ми е дал оттечка или да загрее. Разбира се много внимавам какви уреди включвам в тях. Човек, трябва да е много внимателен с такова оборудване, за да не предизвика пожар или сърдечен удар от токов, такъв.
ЧЕТЕТЕ информацията - тя е много полезна особено за хора, които са на ВИЕ с техниката. Младите да помагат на възрастните хора в тази насока, щото възрастните не знаят и вече е късно за тях да се образоват - винаги помагайте с добри съвети, нали обичате своите родители?

Знам, че разклонителите са най-разпостранения метод за връзка на уреда с контакта на стената. Почти във всички магазини продава само от евтините контакти (от 5-6 лв), на тях пише 10А/230V, те не са за топлинни уреди (печки, котлони, фурни, фритюрници, скари и т.н.), те стават само за компютри, видео - радио или нощни лампи...всички уреди, които са около 1000 вата мощност.


цитирай
2. krapetz - казва се зануляване а не заземяване
15.08.2015 07:28
заземяването вече не се ползва в електротехниката, ползва се зануляване, прави се един мост от нулата на контакта, към пластините на контакта, и оттам към жълтият проводник на заземяването към разклонителя.
цитирай
3. djem - какво означава да те перне незанулен контакт?
15.08.2015 23:35
Какво е да те цапне тока?
Електрическите поражения се изразяват по два начина:
1. Електрическият удар, причинявщ поражение върху вътрешните жизнени органи на човешкото тяло, електрически травми, представляващи наранявания на външните органи, предимно на кожата.
2. Електрическият удар се дължи на протичане на ток през тялото. В резултат може да се стигне до по-леки или тежки вредни последици, включително и до смъртен изход.
От какво зависи тежестта на удара?
1. Преди всичко от силата на тока, протекъл през организма. Колкото този ток е по-силен, толкова по-тежки са последиците.
2. Ток със сила 1 милиампер едва се чувства, достигне ли 20 милиампера, причинява болезнени разтърсвания, а при 100 милиампера причинява смърт за 2-3 секунди.
3. Важен фактор за тежестта е времетраенето на удара – колкото той е по-продължителен, толкова опасността е по-голяма. Оттук следва и правилото за възможно по-бързо освобождаване на човек, попаднал под електрически ток.
До тук казаното - валидно при ниско напрежение 220 волта например
цитирай
4. krapetz - Ударът от ток, с източник мрежата ...
16.08.2015 09:32
Ударът от ток, с източник мрежата 220 v , може да се осъществи само при два варианта, при съприкосновение на човек със фазата и нулата, тогава тока преминал през тялото е най силен и гибелен, и при съприкосновение със фазата, и земята която е проводник, при този случай токът протекъл през човек, не е толкова силен, но пак е опасен.
цитирай
5. kozme - В нашата правосъдна система не съществува закон, който да "наказва" подвеждащата реклама
16.08.2015 21:02
Има ли такива уреди, които да "спестяват" ток?

ЕНЕРГОСПЕСТЯВАЩИ......перпетуум мобиле.....Явно няма контрол за подвеждаща реклама
Няма такова чудо. Всичко е пълна заблуда за незапознати с материята. Виждала съм от така наречените енергоспестяващи устройства, които имат някаква RC група / безмислен сбор от резистори и кондензатори/, която уж прави икономия. Глупости на търкалета, всяко устройство в което има някакви електронни елементи консумира ел енергия, а не спестява нищо.
Така че ако има желаещи с излишни пари за даване нека си купуват подобни джаджи, няма лошо. Правят добро на търговците и те са хора и трябва да ядат хляб...
цитирай
6. krapetz - За енергоспестяващите устройства
16.08.2015 21:22
Да спестяват но е толкова незначително че не се чувства, тези устройства подобряват косинус фи на мрежата, това е зборът на реактивна и активната енергия на мрежата, когато косинус фи, е по малък от единица, една част от енергията на мрежата не може пълноценно да се преобразува във полезна работа, а се изразходва за нагряване на проводниците в намотките на някои консуматори като електрически мотори на перални, климатици и др ел уреди използващи електродвигатели за бита, помпи и т.н. Формулата за пълната мощност на мрежата която е с променлив ток е P=U.I cos f . ТА ТЕЗИ УСТРОЙСТВА СПЕСТЯВАТ САМО АКО ИМА ГОЛЯМА КОНСУМАЦИЯ ОТ УРЕДИ КОИТО ИМАТ ГОЛЯМО ИНДУКТИВНО СЪПРОТИВЛЕНИЕ, УРЕДИ КОИТО ИМАТ МОЩНИ ЕЛЕКТРОМОТОРИ! . Също така тези устройства изглаждат пиковете на спад и покачване на напрежение, на мрежата, и така удължават живота на електроуредите. Не им правя реклама, който иска да си ги купува или не, но от тези уреди не може да се очаква голямо спестяване на електроенергия.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031