Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
08.05.2017 08:06 - CRT мониторите....
Автор: dalida Категория: Технологии   
Прочетен: 2345 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                    Пиксели, контраст и нови технологии при                                                 телевизорите

       (най-важното, което трябва да знаем, когато си избираме телевизор)

                                                                    е


При типичния TN (Twisted Nematic) дисплей току що описаната течнокристална структура се загражда от двете страни с допълнителни поляризационни филтри, чиито вектори на поляризация са взаимно перпендикулярни. При движението си през тях светлината се поляризира от първия филтър, но преминавайки през „усуканите” течни кристали завърта направлението на поляризация на 90° и по този начин достига до втория филтър с подходящата ориентация, за да премине напълно безпрепятствено през него. Ако обаче приложим електрично напрежение, молекулите на кристалите се „изправят” следвайки посоката на силовите му линии. Тогава вече светлината остава непроменена при пресичането на течнокристалния слой и достигайки до втория поляризационен филтър се блокира напълно, т.е. на екрана в съответната зона се образува черен пиксел. Казано накратко, при отсъствие на напрежение светлината преминава безпрепятствено и формира светъл пиксел, а при прилагане на напрежение тя е блокирана и на екрана се образува черен пиксел. Ролята на светлинен източник изпълнява флуоресцентната подсветка, чиито лъчи се разпределят равномерно по цялата площ на екрана.


Първата значителна стъпка за усъвършенстване на LCD дисплеите бе преминаването към TFT (Thin Film Transistor). При тях управляващите транзистори, които подават напрежението върху слоя от течни кристали, се метализират в тънък слой (откъдето идва и името им) директно върху всеки субпиксел. Поради този директен контрол на ниво субпиксел, TFT дисплеите са поне 10 пъти по-бързи от първоначалните STN модели. Всъщност, времето на реакция (индикатор за бързината), с която пикселите на екрана превключват от бяло в черно и обратно), е много важен параметър за дисплея и неговите качества. Колкото по-ниско е времето на реакция, толкова по-„пъргава” е матрицата на дисплея и толкова по-добре се справя тя при точното възпроизвеждане на най-динамичните сцени от филмите. С помощта на редица авангардни технологии, времето за реакция на съвременните панели достигна и подмина границата от 8ms и на практика напълно изчезна проблема с неприятното замазване на образа след бързо движещите се по екрана обекти.
Другият основен проблем при старите LCD панели бе малкия ъгъл на виждане, който ги правеше непригодни за внедряване на телевизионния пазар.През 1996 година обаче се появиха IPS (In Plane Switching) и S-IPS (Super IPS) панели, които значително разширяват ъгъла на виждане във всички посоки. Аналогично действие има и въведената от Fujitsu MVA (Multi Domain Vertical Alignment) технология. Без да се спираме в излишни детайли около тяхната същност, ще сравним крайния ефект от прилагането на S-IPS или MVA. Предимствата на MVA – при него се губи по-малко яркост, отколкото при IPS. Контрастът при MVA обикновено е по-висок, но за сметка на това деградира в по-голяма степен при увеличаване на зрителния ъгъл в сравнение с IPS. Недостатъците на MVA дисплеите – по-скъпи са от S-IPS и не са толкова убедителни в предаването на черното. Обърнете внимание, че някои производители (Sony и Samsung например) използват PVA технология за по-широк ъгъл на видимост на дисплеите, която по същество е сходна с MVA.

Трептенето на екрана......като знаем че, в България от години ел.уредите работят стабилно при 60 - 100 Hz, можем да сме сигурни че, всяко друго число е просто реклама за уловка на клиента. Новото поколение от монитори се представя чрез...... CRT мониторите. Ако трябва да сме честни, с простото ускоряване на времето, за което се включва или изключва даден пиксел, едва ли някога ще се стигне до момент, в който LCD матрицата ще изглежда визуално по-бърза от CRT монитор. Това се дължи не толкова на несъвършенство в матрицата, колкото на самото човешко око – т.нар. остатъчно изображение. Ефектът се дължи на сравнително дългото време, за което избледнява образът в ретината на човешкото око. Колкото по-ярък е бил погледнатият обект, толкова повече време ще е нужно, за да се изчисти напълно неговото изображение от ретината. В типичния случай са нужни около 10 до 20 ms, за да стане това; факт, който напълно обезсмисля светкавичната реакция на LCD матрицата. Защо обаче я обезсмисля? Нека разгледаме ситуация на преместване на пиксел от изображението с една стъпка встрани

При CRT екрана имаме налице няколко празни кадъра, с което се дава своеобразен аванс от време на човешкото око.

При класическия CRT монитор, пикселът угасва в момента, в който електронният лъч спре да го опреснява – в този случай човешкото око има няколко “нулеви” кадъра време, през което образът да избледнее. Появата на новия пиксел се регистрира “на чисто”, създавайки илюзията за мигновеното му преместване
При LCD матрицата смяната на мястото на пиксела настъпва мигновено, но двете изображения се смесват в ретината.

За разлика от CRT кинескопите, пикселите на LCD матрицата не се нуждаят от непрестанно опресняване, за да не угаснат. В общия случай светенето на всеки субпиксел, респективно пиксел от картината като цяло, е непрекъснато до момента, в който той бъде изключен. Само по себе си това е чудесно, защото изчезва дразнещото при кинескопите трептене, когато се работи при ниска честота. По ирония на съдбата обаче именно това отчасти води до илюзията на размазване при движение на изображението по екрана. При мигновената смяна на пиксела остатъчното му изображение в ретината на окото се смесва с новото, при което се получава ефект на остатъчен шлейф от избледняващи копия на обекта, който се движи.По-нататъшното ускоряване на LCD матриците почти няма да се отрази върху тази илюзия, тъй като първоизточникът за нея е ретината на човешкото око.
Ето защо производителите на течнокристални дисплеи се обръщат към нови идеи, с които да се справят с това – един от начините е изкуственото добавяне на нулев кадър между всеки два нормални кадъра. По-грубо казано, това представлява нещо като угасяване на дисплея между всеки два кадъра, които той изобразява. За съжаление подобна реализация има своята отрицателна страна – въвеждаме фактора “трептене” в монитор, който е замислен, за да го избегне.
Вместо да се гаси целият екран, в момента между два кадъра последователно се спира една от 16-те използвани лампи в подсветката. Макар и не напълно според метода, който описахме преди малко, по този начин се създава усещането за бърза реакция на матрицата. За съжаление реализацията има и отрицателна страна – поради факта, че във всеки един момент в дисплея работят 15 от 16-те лампи, на теория следва да страда неговата яркост.

Освен намалената яркост, този метод за съжаление има още един недостатък – чрез превключването на лампите от подсветката ние въвеждаме фактора трептене. Иронията в случая е, че го правим с дисплей, който използва технология, създадена за да премахне трептенето и нуждата от висока честота на опресняване. Въпреки това използването на висока честота на опресняване на изображението чисто технически би могло да се справи както с трептенето на образа, така и с илюзията за мудност на реакция на дисплея, без на практика да се променя времето за реакция. Ефектът отново се дължи на особеностите на човешката ретина – ако вземем за пример случая, бързо движещ се обект с равномерна скорост, при 60 Hz изображението й ще се опреснява на всеки 16,7 ms. За човешкото око обектът ще “влачи” след себе си следа, която представлява смесване на отпечаталия се в ретината образ с избледняващото му копие от предходния кадър. При два пъти по-висока честота на опресняване ще имаме време между отделните кадри наполовина на това при 60 Hz, т.е. 8,3 ms. В крайна сметка ефектът за човешкото око ще е илюзията за доста бързата реакция на дисплея, макар на практика да няма промяна във времето на реакция на отделните пиксели.

Цветова гама, или способни ли са LCD да я пресъздадат адекватно?

Един от доста широко застъпените недостатъци на LCD дисплеите е именно неспособността им да пресъздават адекватно цветовата гама. В сравнение със CRT мониторите те наистина до известна степен им отстъпват в това отношение. Производителите обаче правят известни постъпки в тази насока и в близко бъдеще спокойно може да очакваме решаване на проблема.

На какво се дължи тази разлика между двата вида технология? За разлика от формирането на цвета при CRT кинескопите, където е възможен прецизният и фин контрол върху светимостта на всеки субпиксел, при LCD матрицата това не е така. Тук всеки отделен цвят на субпикселите се получава чрез преминаване на бялата светлина от подсветката през съответен цветови филтър.

За съжаление за филтриращите елементи в LCD матрицата е невъзможен идеален случай, в който те ще пропускат само един цвят

Защо тогава се получава тази разлика, след като на теория следва да постигнем същото качество на цветопредаването? В основни линии това се дължи на факта, че цветовите филтри действат не само на определена дължина на спектъра, а на целия. По-конкретно казано, преминаването на чисто бял цвят през червен филтър например ще има като краен ефект червена светлина. За съжаление фосфорът, използван във флуоресцентните лампи на подсветката, не излъчва светлина с конкретна дължина на вълната – т.е. чисто бял цвят. В общия случай тя обикновено е смесена с “паразитни” добавки от жълтия цвят, което в крайна сметка значително влияе на крайния резултат. Вследствие на това до същия този червен филтър пристига светлина с жълт оттенък, която дава като ефект не съвсем чисто червен цвят.

ПОДСВЕТКИ
Покритие на цветовото пространство в %
технология NTSC PAL
CCFL 72 100
Plasma 75 104
CRT 76 105
White LED 82 115
WCG CCFL 92 127
RGB LED 105 146

При лазерните телевизори е малко по различно -поради причината че лазерът е кохерентно лъчение и при него цветовете са чисти -за това те се измерват в проценти от зрителния обхват на цветовете.
лазерните телевизори- 90% от видимите цветове.
LCD телевизори- 30% от видимите цветове.
PDP телевизори- 30% от видимите цветове.
Както виждате сами LCD и плазмените телевизори са доста бедни на цветове.

Решението на проблема може би се заключава в използването на LED като подсветка вместо сегашните флуоресцентни лампи. Светодиодите имат потенциала да изместят напълно използваните досега лампи, тъй като самите те излъчват ярка и наситена светлина в точно определен спектър. За съжаление използването на LED като заместители има и един доста съществен недостатък – дисплеите с подобна технология засега се предлагат на зашеметяващи цени, понякога надвишаващи до два пъти цените на обикновените модели.

В крайна сметка

И така, разгледахме някои от проблемите, които често се посочват като недъзи на LCD технологията. Както се вижда, повечето от тях са не толкова технологични недостатъци, колкото своего рода илюзия поради определени недостатъци на човешката ретина. В общия случай за средния потребител недостатъци като време на реакция и цветопредаване на LCD матриците са по-скоро пренебрежими, предвид другите предимства, предлагани от тях.
Изображението...се изгражда от множество пиксели, подредени в правоъгълна решетка с определена разделителна способност. Поради малкия размер на отделният пиксел човешкото око не вижда "точки", а възприема цялото изображение. Съществуват различни модели за представяне на цвета на пикселите, като най-често това става чрез три цветови компонента - червено, зелено и синьо. Отново малкият размер спомага цветовите компоненти да се възприемат от човешкото око като един общ цвят


(megapixels) Широчина x Височина Бележки
QVGA 0.077 320Ч240
VGA 0.3 640Ч480
SVGA 0.5 800Ч600
XGA 0.8 1024Ч768 понякога наричана XVGA
WXGA 1.0 1280Ч800
SXGA 1.3 1280Ч1024
WXGA+ 1.3 1440Ч900
SXGA+ 1.4 1400Ч1050
WSXGA+ 1.7 1680Ч1050
UXGA 1.9 1600Ч1200
WUXGA 2.3 1920Ч1200
QXGA 3.1 2048Ч1536
WQXGA 4.1 2560Ч1600
QSXGA 5.2 2560Ч2048
WQSXGA 6.6 3200Ч2048
QUXGA 7.7 3200Ч2400
WQUXGA 9.2 3840Ч2400

ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА МАТРИЦИ

В всеки сегмент на пазара си има свои свои шампиони и среднисти. LCD-телевизорите — не правят изключение от правилото. Тук присътстват както именити марки, самостоятелно занимаващи се с разработката и внедряването на различни технологий, така и OEM-производители, продаващи под свои търговски марки устройства, събрани на трети заводи, преимущественно китайски. Двата най известни от тях са— AU Optronics, принадлежащ на фирма Acer, и Chi-Mei OptoElectronics. Но това съвсем не значи, че тяхната продукция е неконкурентоспособна. По-скоро е обратното. За сметка на по-низката цена обемите на продажби на продукция на тези фирми превишава продажбите на именити марки, влагащи в самореклама огромни пари. Към недостатъците на телевизорите OEM може да се причисли посредственното функционално означение, ужасно неудобната навигация в менюто за настройки, отвратителни по своята ергономика ДУ и други слабости. Но цената, както е известно, за болшинството българи — е главният критерий. По качествените характеристики телевизорите се намират на ниво по-високо от средното, а матриците са едни и същи. Продукцията на именити марки, както е положено, се отличават с отлична снабденост, наличие на различни системи за шумоподтискане и функций подобряващи характеристиките на картината. С една дума — марковите с лихва компенсират всички недостатъци на OEM-продукцията, но и цената на тяхната аппаратура е забележително по-висока. Какво да изберем? Решавайте сами. аз само ще изброя днешните лидери на пазара. Най-високите позиции в световните рейтинги заема продукцията на компаниите Philips, Samsung и Sharp. Тези фирми се занимават с разработка не само на шасита, но и на самите матрици. За пример, Philips до неотдавна беше апологет на S-IPS, но под натиска на тенденциите на пазара към поевтиняване премина на по-евтините матрици xVA/но все още има модели с S-IPS/а в сега се насочва към ASV. Корейският индустриалeн гигант Samsung, на свой ред , се явява разработчик на собственна разновидност дисплеи — PVA (също разновидност на xVA). Същото в пълна мярка се отнася и за Sharp, влагащ гигантски средства в разработката на собствени ASV-матрици и строителство на заводи за тяхното производство. Съответно, телевизорите на тези три производителя са най-скъпи. Оправданно ли са скъпи? На мой поглед, напълно. За качеството трябва да се плаща, а бесплатно сирене, както е известно, има само в мишеловката, и то само за втората мишка.

По нататък в списъка са такива компании, като Sony, LG, Toshiba и Panasonic. те пускат телевизори, по нищо не отстъпващи на трите първи компании, но нямат лаврите на първопроходци и новатори. Така че ако вашият семеен бюджет позволява, по-добре изберете LCD-телевизор от горните изброени производители. Ако ли не — тогава избирайте OEM. Какъв? На мой поглед,това не е толкова важно. Главното е, преди покупката да оцените ергономиката на пулта на дистанционото управление и меню, качеството локализация на аппарата и, разбира се, не забравяйте да се поинтересувате за гаранционните задължения на производителя.

http://www.displaysearch.com/cps/rde/xchg/displaysearch/hs.xsl/index.asp
Chimei Innolux Corporation произвеждат TN , LCS MVA , SMVA матрици
http://www.chimei-innolux.com/opencms/cmo/media_center/News/index.html?

locale=en&news_no=0
Chilin Displays е подразделение на CMI
http://www.chilintech.com.tw/profile_en.htm
http://www.chilindisplay.com/


LG DISPLAY произвеждат S-IPS, H-IPS, Е-IPS, AS-IPS матрици
http://www.lgphilips-lcd.com/
LC320WXN-SAA1
LC -licuid cristal
320 - диагонал в инчове
W - wide
X - HD
N - 50Hz
SAA1 -ревизия

WXN - W широкоекранна, X-HD, N- 60Hz
WUN - W широкоекранна, U-Full HD , N- 60Hz
WUD - W широкоекранна, U-Full HD , D-120Hz/240Hz
WUL - W широкоекранна, U-Full HD , L-led baclight

Hitachi Display
произвеждат - IPS-Pro In-Plane-Switching-Provectus/Provectus - означава иновация на латински/ размер до 22"

Samsung-S-LCD произвежда S-PVA и PVA матрици

Sharp произвежда ASV (Advanced super view) и UV2A(Ultraviolet-induced Multi-domain Vertical Alignment)
Поделението за LCD панели на Sharp се нарича - AVC Liquid Crystal Display Group

И това, което няма да намерите в описанието на тв-то:
На етикета на 40" самсунг след номера на модела е буквата "С", значи (според тази тема) матрицата е произведена от СМО. Обаче, в сайта на СМО няма производство на 40" панели - има 37" и 42". Къде е грешката?
Това е дълбок OEM специално за Samsung и Sony
OEM (англ. Original equipment manufacturer — производител нa изначална комплектация) — компания, продаваща свой продукт на други производители като компонент за техните продукти .
OEM означава версия на продукта, при която непосредственият производител не работи с крайният потребител и не обеспечава подръжката — с гаранционното обслужване се занимава продавача на товара. Комплектацията OEM-изделие обичайно се явява минимално необходимото за исползване в зглобката: без допълнителни материали.... В някои страни продажбата на OEM-продукция е забранена

CMO прави 40" матрици по поръчка и договор на Samsung и Sony-/извън официалната оферта/....

LCD TFT (Liquid Crystal Display Thin Film Transistor)
MVA: (Multi-Domain Vertical Alignment или Многоадресово Вертикално Разположение) наследника на предишните VA технологии.
PHILIPS - LGD (S-IPS) - Philips 42PFL7404, 42PFL8404 (LC420WUF-SBN1, code 183), 32PFL8404(LC320WUF-SBN1, code 181), 42PFL5604 (LC420WUG-SBA1 code 202) :
TOSHIBA - LGPH H-IPS (e-IPS) (Toshiba32AV615DG, Toshiba 32AV635DR, Toshiba 32AV605PG, Philips 26PFL3404, LG 32LH2000 (Thanks to ffdf), LG32LH2010ZB(LC320WXN-SBA3, Thanks to nemets)
SAMSUNG - Samsung - (y.2009 new type) - Samsung LE32B550 (SQ02), LE40B551 (SQ02), LE40B530 (SQ01), Toshiba 40LV685DG (LTA400HA11), Toshiba32RV635, Sony KDL-32V5500:
С RGBY технологията, телевизионната картина изглежда по-реална, специално в рендирането и цветовете на кожата, изтъкват от Sharp. Златната багра е по-изразителна, жива и реалистична.


статията подготви: христослав....тук:
http://www.avguide.bg/forum/index.php?topic=93.0
http://www.tmk.ru/articles/view.php?art=105
http://en.wikipedia.org/wiki/ISO_13406-2








Гласувай:
5


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. dalida - Забележете че, при Самсунг модел UE
08.05.2017 08:47
е отбелязано - WUD - W широкоекранна, U-Full HD , D-120Hz/240Hz в характеристиките при ревютата в он-лайн сайтовете. иначе в тех.книжки е отбелязано по съвсем друг начин.
цитирай
2. dalida - Има една малка подробност, която не съм споменала по-горе в статията
14.05.2017 07:57
а, тя е тази че:
ако вашият телевизор светва 2 или 5 минути след като сте го включили в контакта, това означава че - дисплеят (матрицата) е лампова - CCFL. Тя работи само със захранване чрез трансформатор - инвертор (5 - 12 V).
Преди година имах такъв в кухнята, в последствие го замених с LCD LED (течни кристали) и нямам вече забавяне на подсветката.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156555
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031