Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2011 11:00 - ТРАКИТЕ.
Автор: andri Категория: История   
Прочетен: 11373 Коментари: 21 Гласове:
13

Последна промяна: 05.12.2013 13:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                             ТРАКИТЕ  -  В  ТРОЯ


image
 


Тагове:   Траките,   Троя,


Гласувай:
13


Вълнообразно


1. tutankhamon661 - andri
06.09.2011 11:20
Троянската война винаги ми е била слабост.
Видял съм всички филми по темата, а ако съм пропуснал някой, ще гледам да наваксам.
Яд ме е само, че не намерих никъде версията, която на няколко пъти пускаха по БНТ.
Четох, че мирмидонците, т.е. войската на Ахил, били македонци. Като се замислиш, тук са живели всякакви племена и могат да се лепят много етикети. И бездруго са се смесвали постоянно.
цитирай
2. djem - Троянска война и кой-кой е в нея, определения и размишления
06.09.2011 14:19

Каменно-медната епоха представлява приблизително перида 4-3000 г. пр. Хр., като на накои места продължава и до по-късно, а на други отсъства.

Каменно-медната епоха (наричана също медна епоха, халколит или енеолит) е епоха в развитието на човека, преход между неолита и бронзовата епоха, свързан с откриването на първия метал - медта. Терминът е въведен през 1876 г. от унгарския археолог Ференц Пулски на международния архологически конгрес, уточнявайки класификацията на Томпсън, в която бронзовата епоха следва пряко каменната.

Троянската война се е водила през
Според легендите Троянската война е водена между град Троя в Мала Азия и ахейската войска. Войната започва след като троянецът Парис отвлича Хубавата Елена, жената на спартанския цар Менелай.

Древните гърци вярвали, че описаните от Омир събития са истина. Те смятали, че войната се е водила между 13 и 12 век пр.н.е., а самата Троя се намирала в близост до Дарданелите в земите на днешна северозападна Турция.

Колко време трае една епоха?
* Епоха означаеа етап от време, еднородно отличителен по определени признаци.
* Ера означава летоброене.
* Понятието "епоха" е само привидно еднозначно в смисъла си на продължителен период от време, който се определя въз основа на характерни явления и събития.
* Епоха е философското понятие за време, може да означава дълго време или точно определено време.
Като например: епохата на Цезар. Времето от раждането на Цезар до смъртта му.
- каменната ера ( епоха) - времето през което изделията и оръдията са се изработвали от камък и кремък.
- бронзова епоха= бронзовия век или времето през което всички оръдия и предмети са изработвани от бронз и т.н.

Определението за епоха е философски термин използван при литературните произведения и митологията.
цитирай
3. djem - Щом Троянската война се е водила между 13 и 12 в. пр.хр,
06.09.2011 14:26
тогава, как да си обясним оръдията използвани от войниците - медни мечове и кожени щитове, оръжия използвани през 3000 година пр.хр.

Това означава, че близо 17 века оръжията не са се променяли - били направени от един и същ материал и използвани близо 1700 години?!?
СТРАННО!
цитирай
4. mobbidik - Митологията е категорична, но историята е друго нещо
06.09.2011 21:51
Настрана от митологичната история за „Присъдата на Парис”, много историци смятат, че любовта между Елена и Парис е причина за Троянската война.
цитирай
5. mobbidik - От митологията знаем че,
06.09.2011 21:54
сватбата на Елена е много важно събитие за ахейските хора и за гърците. Всички ахейски царе в района по средиземноморието са били или ухажори на Елена, или изпратени емисари с предложение за брак. Това поставило баща й, спартанският цар Тиндарей, в много опасна позиция в случай, че отхвърлените представители решали да си отмъстят. Той се страхувал, че между семействата можело да възникнат вражди или че накрая между избрания от Елена кандидат и отпадналите ухажори може да възникне конфликт, който пък да доведе до избухването на война.

Одисей, приятел на Тиндарей, смятан за един от най-умните гърци, излезнал със страхотна идея. Той накарал всички представители да сключат клетва, според която няма да се води война и женитбата на Елена ще бъде почетена. 10-годишната Троянска война, водена от гръцката армия, е дело именно на тази клетва.

Хубавата Елена взима за свой съпруг Менелай, братът на Агамемнон. Много учени считат, че Менелай е избран от Тиндарей, тъй като е бил най-силен и с най-голямо благосъстояние сред останалите кандидати. Има предположения, че сватбата е имала политическо естество.
цитирай
6. syrmaepon - за Йоан Цеца
07.09.2011 08:47
в този период често се среща представата сред гърците,че българите са скити и понеже за Ахил също се говори ,че е скит и скитите живеят по северното черноморско крайбрежие човекът може би е стигнал до извода : Ахил - скити -българи
цитирай
7. marley - български поселения е имало около .....
07.09.2011 09:24
И по-точно в Анатолия / прословутите траки също/, там са живяли българи.
Ще попитате, откъде знам - ето откъде:
Повечето днешни наши историци обясняват, че малоазианските българи са късни преселници в Мала Азия - заселили се там през 17-18 в. Това не е първият случай, когато те пренебрегват исторически факти.

Да видим, какво казват чужди историци - турските. Те казват, че българите са в Анатолия от дълбока древност. Турският историк проф. д-р Зеки Веледи Тоган:

"Когато скитите идват към Източна Европа, те прогонват кимерийците - които живеят в Северен Кавказ - към южната част на Кавказ и към Мала Азия.
Гръцкият автор Прокопий показва тези кимерийци като прадеди на по-сетнешните българи. Подобно на това и иранско-хазарското предание говори за кимерийците като прадеди (деди) на българите...

M.И. Артамонов отбелязва:
"От древноизточните извори е известно, че кимерийците са се появили в Мала Азия в 20-те години на VIII в.пр.Хр." В такъв случай може би ние би следвало да отнесем тази първа поява на прадеди на по-сетнешните българи в Анадола около това време."
цитирай
8. marley - Анадолските БЪЛГАРИ
07.09.2011 09:27
Анатолийските българи са население от български произход, което вследствие от няколко хронологически последователни, но невзаимосвързани миграции се заселва в различни райони на Анатолия.

По оценка броят на днешните потомци на това население в Анадола възлиза на няколко милиона.
цитирай
9. marley - И ОЩЕ
07.09.2011 09:29
Като не си заравяме главите в пясъка, намираме още сведения за българи и траки - като отделни народи, в античната история:

Античните автори говорят за балкански траки и малоазийски траки. Средновековният свод от документи на волжските българи, наречен "Джакфар тарахи" свидетелства, че прародината на българите е "малкия и големия Рум" - Балканският полуостров и Мала Азия. Държавата на малоазийските българи е просъществувала до началото на XVI век.

А според историята на волжските българи (Джакфар тарихи), прародителите на българите са народите синд и имен, населявали Балканите и Мала Азия. Древното име на Стара планина е било Айм, Им (на латински Хемус), сиреч ясно е кои са били именците. Що се отнася до синдийците - на науката е известен народът синт - населяващ поречието на река Струма в античността. Емил Живков
цитирай
10. marley - А, за Кл. Охридски, знаем че...
07.09.2011 09:32
През XIII век охридският архиепископ Димитър Хоматиян описва, че българи са живяли в Мала Азия още преди времето на Александър Велики и от тези българи е родом Св. Климент Охридски.



Кратко житие на Климент Охридски:

"1. Този велик наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи*, които народът обикновено знае и като българи. Те били изселени в старо време от военната сила на Александър от разположения край Бруса Олимп към Северния океан и Мъртвото море, а след като минало много време, със страшна войска преминали Дунава и завзели всич­ки съседни области: Панония и Далмация, Тракия и Илирик, а и голяма част от Македония и Тесалия.
2. Преподобният мъж водел произхода си оттам."
цитирай
11. atil - Ахейците са българи. . ., Аргос о...
07.09.2011 11:46
Ахейците са българи...,Аргос означава - Урал,затова е говорил оня епископ на събора в Константинопол по време на войната 679-681 г. с българите. Но и троянците(атрячците) също са български колонизатори и градът им бил център на всички малоазийски българи.Много богат и влиятелен с много развит флот и търговия.това е била причината за войната а Елена е била само повод..Същинските гърци дошли след разоряването на Троя,изтощените от дългата братоубийственна война ахейци и троянци не могли да се противопоставят и те се заселили в южната част на полуострова.След това извикали и останалите си съплеменници от Галидж(областта на север от днешна Румъния) и успели да се наложат,като заселили и част Мала Азия.Само че били покорени от българската култура(в това число и духовната),която възприели и я нарекли "гръцка".Страната си нарекли Елада( българска дума означаваща изобилна страна) а себе си елини...Българите ги наричали - тирци.(тирляр)
цитирай
12. atil - Събитията свързани с Троянската ...
07.09.2011 11:52
Събитията свързани с Троянската война булгарските летописци ги определят в края на третото хилядолетие пр.Хр.На границата между второто и третото хилядолетие преди новата ера на Балканите идват т.нар. Дорийци - същинските гърци.
цитирай
13. andri - Троянската война
07.09.2011 13:49
през вековете повечето писатели и поети са я описвали по думите на разказвачи на легенди, при които винаги има и преувеличавания на определени моменти, а в други - сякаш времето ги е заличило.

повечето автори са описвали географските особености на Елада, но не и Омир. Той е поет и не се води от тези закономерности.

Но, въпреки това поемата е характерна и описва в общи линини събития, станали преди много векове.

Като съпоставим всеки опис по отделно отнасящ се за една и съща земя, ще разберем кой народ къде е живял по онова време. Макар и различните наименования давани от всеки поет, писател и хроникист, за определено влеме и народ, пак можем да направим общ преглед на данните.


По -тези места живеят многобройни племена, но глав­ните от тях отговарят по брой на известните гръцки диалекти. Макар и да са (йонийски (атически), дорийски, еолийски и ахейски диалект) 4 на брой, смята се че, йонийския диалект е еднакъв със стария атичоски диалект, тъй като тогавашните жители на Атика се наричали йонийци, а от Атика са и онези йонийци, които се заселили в Азия и които сега говорят т. нар. йонийски диалект.

Дорийския диалект е еолийски, и всички гърци, живеещи вън от провлака, с изключение на атиняните, на мегарците и на дорийците, ( които населявали и най-дивите области), се превърнали вследствие на своята изолираност първоначал­но от сродни впоследствие в несродни [с останалите гръцки племена].

Същото станало и с атиняните, които обитавали една слабопочвена област, вследствие на което тя не била опусто­шавана и затова, както казва Тукидид, те били смятани за автохтонно [коренно] население, което винаги обитавало една и съща страна, тъй като никой не ги бил изтикал оттам, понеже никой не пожелавал да владее тяхната бедна и неплодородна земя. Затова тези племена гладували и се отдавали на грабежи, за да преживяват.
цитирай
14. andri - Освен това, и Ал. Македонски,
07.09.2011 13:56
завоювайки централната част на Европа, постепенно, Балканския полуостров - Мала азия и част от Източна Европа където е Урал, по военни причини изселва - преселва племената и ги разпръсква особено, тези които са " непослушни", не плащат данъци и не изпълняват законите. Те биват прогонени и изселени от своите места в други земи.

За това древните автори говорят за Великото преселение на народите.
Всеки окупатор е прибягвал до това разселване, без изключения.
цитирай
15. golden - За данайците знаем че,
07.09.2011 21:13
с хитрост са влезли в Троя и са го превзели - троянския кух кон,пълен с данайски войници.

Дорийците - астридите и ахейците:

През второто хилядолетие преди нашата ера Крит е бил населяван от народ, който създал висока култура и основават най-могъщата търговска държава на Егейско море.

По същото време Пелопонес е бил населен с племена, чийто произход и език не знаем. Те били покорени от ахейците – племена от гръцки бойци, облечени с бронзови брони. Техните владетели именно издигнали мегалитовите крепости в Микена, Тиринза и на други места в Арголида. Тукидид съобщава, че ахейските племена се занимавали с корсарство и построили могъща флота, която станала опасен конкурент на критяните.
Като се почне от ХV в. пр.н.е. ахейците под ръководството на атридите, към която династия принадлежал и Агамемнон, изблъскват постепенно критяните от техните колониални владения по егейските острови и брега на Мала Азия. В 1400 г. пр. н.е. те превземат Крит и унищожават цъфтящата миноска култура, наричана така по името на легендарния цар Минос. Около 1180 г. пр.н.е. след 10-годишна обсада превръщат Троя в развалини.

Към сегашните гръцки земи нахлули други варварски гръцки племена, известни под общото название дорийци - покъсните исторически гърци. Те превзели Пелопонес, Крит, егейските острови и брега на Мала Азия.
Под техния напор в областите на Егейско море настъпила една от ония етнически революции, които предизвикали големи преселения на народите.

Изтласкани от своите земи, жителите на Балканите, Илирия и егейските острови (вкл. и ахейците) се насочват на вълни на юг и все по на юг, за да търсят нови места за заселване. Те минавали през Анатолия, Мала Азия, Сирия и Ханаан, за да достигнат до делтата на Нил-Египет. Фараонът Мернептех им нанася поражение и ги принуждава да се оттеглят назад.

Тяхното ново нашествие срещу Египет през 1191 г. пр.н.е. било много опасно. Неизброими орди от бойци заедно със семействата и имуществото се движели по брега на Сирия и Ханаан, пазени откъм морето от голяма флота от платноходни кораби. Под техните удари пада царството на хетите. След това плячка на нашествениците става Киликия с неизброимите си стада от расови коне. Финикийските градове Библос, Сидон и Тир се предават доброволно и по тоя начин избягват разрушението си.

След като преминават Ханаан покрай морето, нашествениците нахлуват в Египет и опустошават северните му области. Фараон Рамзес ІІІ (1198 -1167 г. пр.н.е.) бил принуден да напрегне всички сили, за да ги възпре. Накрая ги разгромява по суша и по море, като унищожава флотата им в морска битка при Пелусиум.

По щастлива случайност е оцелял един египетски документ, който съдържа безкрайно ценни сведения за тия тайнствени странстващи племена. В Мединет Хабу, недалече от Тива, са откопани развалините на храм на бога Амон. Стените му от горе до долу са покрити с надписи и картини, които по внушителен начин представят драматичното развитие на битките между фараона и нашествениците. Докато по суша египетската пехота е спряна в битката с чуждите бойци, на морето корабите на фараона печелят решителна победа над неприятелската флота.
цитирай
16. atil - Много хубаво, когато оцеляват с...
08.09.2011 14:59
Много хубаво ,когато оцеляват свидетелствата на миналото, особенно далечното минало.Тези неща за инвазията на юг са описани и в булгарските летописи.Ако някой ден всичко бъде преведено и публикувано много неща ще станат ясни и ще си отидат по местата.Има за същите събития и откъслечни сведения в Библията.Защота нещата се случват до голяма степен по т.нар. "библейски земи".
Едно нещо само трябва да ни е ясно - че троянците и ахейците не са гърци! Просто няма гърци по онези места по това време . Точно след Троянската война идва първата заселническа гръцка вълна.От север!Троянците и ахейците принадлежат на т.нар.Критско-Микенска култура, която не е гръцка а само е обявена от гърците за такава.(ако имаше чалъм те и тракийската щяха да обявят за гръцка,както направиха с македонците с които също нямат нищо общо!)В по-ново време те и съвременните славянобългари обявиха за "рум миллет" и искаха да ги обявят и тях за гърци...така малко по внимателно с вярата и преклонението пред гърци,сърби,руснаци а и турци също макар да не са "православни братя"..Всеки дърпа чергата към себе се и все за сметка на България!!!Затова най-правилното отношение е да бъдат сиктирдосвани!
цитирай
17. merlin68 - Изводите ти са доста погрешни:)...
09.09.2011 19:58
Изводите ти са доста погрешни:)
Първо, ахейците, нямат нищо общо с гърците (дорийци и данайци). Ахейците идват доста преди дорийците и заедно с траките създават така наречената микенска култура (предгръцка).
Второ, оръжията използвани в тази война не са медни. Бронзови оръжия са засвидетелствани в Тракия още от третото хилядолетие пр.хр.
“О, Зевс пеласгийски, додонски!” - “Илиада” XVI-233 Пелазгите естествено нямат нищо общо с гърците, а след като Зевс е пелазгийски бог, то е ясно, че не е гръцки.
"Тук обаче е редно да бъде обяснено нещо важно за същността на Троянската Война. Ахейските бойци на Менелай и Агамемнон, както и мирмидоните на Ахил не са чужди агресори, а хора близки по-произход с траки и трояни. Илиада е описание на една братоубийствена война...това е и причината Омир да не употреби нито веднъж думата варвари означаваща чужденци. Който е чел “Илиада”на Омир и “История” на Херодот може да сравни погребенията на Патрокъл и тези на траките, и да види, че ритуалите са смайващо близки." - Спароток
цитирай
18. dolsineq - " 4. Гърците (на гръцки: O&...
10.09.2011 19:42
" 4. Гърците (на гръцки: Oι Έλληνες) са индоевропейски народ, представляващ мнозинство в Гърция и Кипър и говорещ гръцки език. Гърците се формират като етническа група през 17 век пр.н.е."
..................................................................
За пръв път чувам такова нещо! Данайците са си семити - черна, къдрава коса, матова кожа. Навлизат в средиземноморският басейн чрез хитрост т.е. предизвиквайки неприкъснати вражди между тракийските местни племена в района. Именно те са троянският кон, довел до разпадането на Тракийската империя.
цитирай
19. germantiger - ...
12.09.2011 16:47
Първо поздравления за КОНКРЕТИКАТА, ДЕТАЙЛИТЕ в постинга!
Второ адмирации за офрмлението, "тона" и поднасянето на инфото!
Трето - надявам се, да продължиш с да ги наречем - историческите ти постинги!

Успех и разбира се, гласувах ЗА.
цитирай
20. atil - Тук съм 100% съгласен със Спараток. ...
13.09.2011 17:12
Тук съм 100% съгласен със Спараток. А гърците наистина са индоевропейски народ от днешна Галиция. Но идват на Балканите на границата на 1 и 2 хилядолетие преди Христа. Името на Омир подказва че най-вероятно е кимер.Нашите ги наричали - "камир" а гърците - тирци(Тирляр).Елада не е било град-държава а е целия егейски басейн населен с аргоски(уралски) племена. В древногръцката митология виждаме само едни булгарски сказания..Самите гърци се оказали покорени от заварената култура и сами се нарекли - елини- т.е. егейски булгари.Елам е булгарска дума и означава плодородна ,цветуща страна.
Най-добрия филм за тези събития е "Елена от Троя"...Там дори са показани тенгриански ритуали и жертвоприношения.Събитията следват описанието на Илиадата. Самото име говори за историята на народи от Идел. Затова и наричат Апенините - Итал...
Доста време ще мине докато българите и светът научат и прогледнат за действителното минало на Европа, че и на света...Но процеса е тръгнал и вече и необратим!!!
цитирай
21. dalida - Троянската .....
21.09.2011 00:07

Още през Омировия епос "Илиада" са споменати траките живеещи по тези места - тракийските племена КИКОНИ.
Те са учавствали в Троянската война.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031