Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2011 23:18 - НЕГРАМОТНИТЕ
Автор: andri Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 5668 Коментари: 13 Гласове:
13

Последна промяна: 03.04.2014 10:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


              Нека операция "Неграмотните" да започне сега!

"Ние сме против!" - викат нашите разгорещени, учили-недоучили, чели-недочели тийнейджъри.

Както е известно, фундаменталният им протест е срещу съкратената с няколко дни коледна ваканция. Очевидно за наследниците на Черноризец Храбър 4 или (не дай Боже!) 5 дни повече на училище са непростимо разхищение на време, което може да бъде прекарано във всякакви други активности (като висене на пейката пред блока, люпене на слънчоглед в градинката или скитане из града).

У нас никой не се учуди,

че в изследването на PISA  българските ученици определят четенето като “празна загуба на време“.

От просветното министерство реагираха без вайкане и суетня, като обещаха да предприемат мерки за по-добро представяне през 2012 г., когато фокусът на изследването ще е върху математиката. Зам.-образователният министър Милена Дамянова делово обеща да се работи и върху квалификацията на учителите, а времето за усвояване на учебния материал да се разшири.

По повод нерадостните резултати на нашите ученици премиерът Бойко Борисов бе категоричен:

Нещо не е наред в образованието.

Нещо не е наред в системата, за да има неграмотни ученици, защото се дават много пари за образование. Фактите показват, че освен да искат пари, съсловията трябва да помислят за своето професионално израстване и за това, каква продукция дават срещу получените пари, отсече премиерът. Според Борисов просветният министър Сергей Игнатов прави много в момента, "но това не е по силата на един човек".

Виждате, че единственото, за което се протестира в България, е за пари, а не за програми и за обучения. Разбирам, че съсловията не са притеснени от резултатите, които дават, каза още премиерът.

Освен към професионалните съсловия обаче,

въпросителните (и удивителните) трябва да са насочени също към семейството.

Какво стана, че българските родители, прословути с възрожденския култ към образованието на децата си, допуснаха младите неграмотници днес да бъдат образовани предимно от телевизионната реклама?

Според  PISA именно семейството, образователният ценз на родителите, дори броят на книгите в семейството са ключови фактори за развитието на уменията на младите хора. Изследването показва още нещо любопитно и поучително: учениците, които всеки ден четат книги за удоволствие, имат средно със 115 точки по-висок резултат от тези, които се държат, като че са видяли косъм в книгата си.

Истината лъсна като джанта на пернишки автомобил:

в България децата растат без книги, а основното четиво на младежите са списанията,

в които фундаментални са въпросите за бельото на звездите и купоните на Пайнер. Същевременно всеки пети български ученик разполага с от 0 до 10 книги в дома си, с които да попълва кухините и направо падините в познанието си за света.

Изследването разкри и скрити тенденции за матриархат

- поне що се касае до ученето. У нас именно майката е с по-силно влияние върху резултатите на детето в училище.

Това значи, че ако времето между 8 март и 8 декември беше оползотворявано по-активно от майките и рожбите им, вероятно нямаше да сме свидетели на днешните младежки протести-пародии. Очевидно съвременната майка се изявява по-успешно като будилник рано сутрин, отколкото като будител.

Наскоро журналистът Румен Белчев находчиво коментира

отликите между будител и будилник:

"Разликата е тази - че когато средностатистическият индивид, разгневен от звънеца рано сутрин, потроши досадната машинка, следват псувни, тюхкания, закъснения, разправии с началството, обяснения пред благоверната и накрая - разноски за ремонт или направо купуване на нов будилник. Потрошеният будител не може да бъде поправен. Няма и откъде да се купи нов. Останалата без будители нация си остава заспала в талаша. Така и не може да разбере защо така е останала най-бедната и нещастна в Европа. Обясняват й, че това е вселенският антибългарски заговор, нацията кима доволно и отива да хвърля гюбеци в дискотеката."

И тук става дума за баш-будителите - тези в училищата, в БАН, в университетите, театрите, медиите. Онези, от които се очаква да изведат нашия ученик от 46-то поне на 6-то място в света по консумация на знание. Защото то, знанието, си е било винаги тук. Няма ги обаче консуматорите на онова, "което във душите грей".




Гласувай:
19


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. mafani - Ако и списания четат, ще е добре!
14.03.2011 23:52
Лошото е, че те нищо не четат.
И това, което ги заобикаля в нета не четат.
Научили са само латиницата и пишат на шльокавица....

П.П. В знак на протест срещу тази гавра с езика ни, съм решила да трия в блога си всеки коментар, написан на латиница. От доста отдавна не ги и чета изобщо.
цитирай
2. ckarlet - Всичко в страната ни е занижено, ...
15.03.2011 07:35
Всичко в страната ни е занижено, Аndri!
Но образованието е на много ниско ниво за съжаление.
Хубав ден!
цитирай
3. анонимен - инж. М. Цветков
15.03.2011 09:47
Защо се чудите ???
1. Необразованият се манипулира по-лесно;
2. Неграмотния няма да чете весници и други новинарски материали
3. Не се притеснявайте за "шлльокавицата" - тя ще изчезне веднага щом латиницата я замени (кои са пък тия св. Кирил и св. Методий ?)
4. Защо цялото софийско общество во главе с кмет и сга кметица УЗАКОНИХА деградирането на ОАТРИАРХ ЕВТИМИЙ до "попа" ???
5. Чудите се на неграмотността на българските ученици, но се готвят промени в закона за образованието, които да позволяват преминаването от клас в клас И С ДВОЙКИ
6. Даже педагози не са съгласни да се въведе оценка за поведение на учениците
7. И в BLOG.BG има много публикации на АНГЛИЙСКИ - за какво е .BG ????

ВИЖДАТЕ ЛИ - обезграмотяването на дългарските ученици и младежи, понижаването както на писменната им култура, така и на общата такава Е ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА от извстно време.

ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ НЕЩО - но аз не знам какво и как - не съм политик.

цитирай
4. anivals - Неграмотността на учениците се ...
15.03.2011 14:18
Неграмотността на учениците се дължи до голяма степен на учителите. Тази година завършвам педагогика и с ръка на сърцето мога да кажа, че са много малко колегите, които се отнасят достатъчно сериозно. Обикновено са единици хората, които стават за учители. Лошото е, че много студенти вземат диплома главно благодарение на преписване, а такива като мен, които са се бъхтили 4 години наред, нямат кой знае какво предимство, ако нямат и връзки. Всичко се свежда до това, че са нужни студенти, а как ще завършат, това е отделен въпрос.
цитирай
5. andri - Неграмотността на учениците се дължи на
16.03.2011 07:09
стачките на учителите. За да запазят работното си място, самите учители предложиха учениците да преминават в друг клас с двойки. Деградацията на възпитанието идва и от семейната среда в която живее днешния младеж.
Примери много:
Мама и тате дават парички за закуска - по 5 или 10 лв. на ден.
Мама и тате плащат телефоните, храната и питиетата за цялото семейство.
Мама и тате оправят отцъствията от школото, дават извинителни бележки.
Мама и тате защитават малкият хулиган, счупил седалките на стадиона или счупил стъклото на магазина или запалил умишлено кофата за боклук, защото........ му било тъпо на господинчото. Мама и тате оправдават хулиганството на своето дете, така създават един бъдещ бацил в обществото и не си дават сметка, че този бацил в бъдеще ще седне на някое висопопоставено място и ще ... командва останалите....бацили. Жалко и трагично бъдеще ни очаква с такова бацилско поколение, поколение на ...бандити.
Като гледам какво държание имат младежите по стадионите и ми става ... тъжно.
цитирай
6. gabar4eto - zdr
16.03.2011 23:47
Prekrasna statiq.No kolko 6te se zamislqt nad tova.Kolko hora 6te si dadat smetka-na kade sme tragnali.Az sa6to sam roditel i se opitvam po nqkakav na4in da provokiram znanieto o moite sinove,kato im zadavam vaprosi malko s povi6ena trudnost i praveiki se 4e im se nadsmivam na neznanietio im te se opitvat da namerqt zamestitel -kakto vie kazvate tozi zamestitel te go tarsqt v spisniqta ili reklamite po telviziqta.Ne gi nasilvam a im pokazvam 4e tova ne e pravilniqt pat.I sega sam blagodaren 4e po nqkakav na4in sam gi nakaral da pro4etat ne6i4ko.Prisastvah v4era na tragediq.U4enici v 12 klas se podgotvqt za Maturata im po Balgarsi ezik-te sri4aha bukvalno-pove4eto devoiki bqha.Zadadah im edin vapros -kak se maha laka na dalgite im nokti vsi4ki mi otgovoriha po4ti vav edin glas,kazah im e 6te se molq dano taka napi6ete i maturite si.Edni ot tqh se pozasramiha , no drugi vijdah kak balva ogan ot o4ite im .Da ima6e kak da me razkasat.Eto tova e dne6nata mladej.No za tova sme vinovni nie vsi4ki, ne samo u4itelite, na tqh sam izviti racete do takava stepen 4e te nqma kakvo da storqt , i tova pak nie go sazdadahme .Ne iskam da vlizam v polemiki za6toto se draznq .No ako az sam u4itel edva li 6te pu6at pred vhoda na u4ili6teto -dori tova da mi kosva i uvolnenieto , no 6te go napravq edin pat ta da mi olekne.
цитирай
7. djem - Паразитите
28.04.2011 08:23
тези ученици които никак не си пестят времето,което може да бъде прекарано във всякакви други активности (като висене на пейката пред блока, люпене на слънчоглед в градинката или скитане из града). Тези малки паразити, ходещи на два крака, искащи от мама и тате пари за закуска, въпреки че не закусват навън. Нищо не правещи у дома, защото ги мързи. С часове висят пред компютъра и играят разни разбиващи игри. Паразити живеещи на гърба на родителите, към възрастните - седят си спокойно в автобуса и не се притесняват. Озъбват се на всеки който им направи забележка за нещо. Злобни и нещастни в живота си но не правят нищо да го променят. Чакат някой друг да свърши тяхната работа - истински паразити. Вредни за себе си и за обществото.
цитирай
8. andri - ВИЖТЕ ГИ
28.04.2011 09:44
анонимен написа:
Защо се чудите ???
1. Необразованият се манипулира по-лесно;
2. Неграмотния няма да чете весници и други новинарски материали
3. Не се притеснявайте за "шлльокавицата" - тя ще изчезне веднага щом латиницата я замени (кои са пък тия св. Кирил и св. Методий ?)
4. Защо цялото софийско общество во главе с кмет и сга кметица УЗАКОНИХА деградирането на ОАТРИАРХ ЕВТИМИЙ до "попа" ???
5. Чудите се на неграмотността на българските ученици, но се готвят промени в закона за образованието, които да позволяват преминаването от клас в клас И С ДВОЙКИ
6. Даже педагози не са съгласни да се въведе оценка за поведение на учениците
7. И в BLOG.BG има много публикации на АНГЛИЙСКИ - за какво е .BG ????

ВИЖДАТЕ ЛИ - обезграмотяването на дългарските ученици и младежи, понижаването както на писменната им култура, така и на общата такава Е ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА от извстно време.

ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ НЕЩО - но аз не знам какво и как - не съм политик.


------------ естествено, че неграмотните се командват по-лесно. То затова училищата се закриват умишлено. Ако се продадат на частници и да станат частни, учението в тях да се плаща, ще има повече ученици, отколкото са сега.
Защото в градовете и в големите села, частните градини са пълни с деца и там става със записване предварително. Вноските не са големи а са по джоба на всеки.
цитирай
9. andri - здравей!
28.04.2011 09:49
gabar4eto написа:
Prekrasna statiq.No kolko 6te se zamislqt nad tova.Kolko hora 6te si dadat smetka-na kade sme tragnali.Az sa6to sam roditel i se opitvam po nqkakav na4in da provokiram znanieto o moite sinove,kato im zadavam vaprosi malko s povi6ena trudnost i praveiki se 4e im se nadsmivam na neznanietio im te se opitvat da namerqt zamestitel -kakto vie kazvate tozi zamestitel te go tarsqt v spisniqta ili reklamite po telviziqta.Ne gi nasilvam a im pokazvam 4e tova ne e pravilniqt pat.I sega sam blagodaren 4e po nqkakav na4in sam gi nakaral da pro4etat ne6i4ko.Prisastvah v4era na tragediq.U4enici v 12 klas se podgotvqt za Maturata im po Balgarsi ezik-te sri4aha bukvalno-pove4eto devoiki bqha.Zadadah im edin vapros -kak se maha laka na dalgite im nokti vsi4ki mi otgovoriha po4ti vav edin glas,kazah im e 6te se molq dano taka napi6ete i maturite si.Edni ot tqh se pozasramiha , no drugi vijdah kak balva ogan ot o4ite im .Da ima6e kak da me razkasat.Eto tova e dne6nata mladej.No za tova sme vinovni nie vsi4ki, ne samo u4itelite, na tqh sam izviti racete do takava stepen 4e te nqma kakvo da storqt , i tova pak nie go sazdadahme .Ne iskam da vlizam v polemiki za6toto se draznq .No ako az sam u4itel edva li 6te pu6at pred vhoda na u4ili6teto -dori tova da mi kosva i uvolnenieto , no 6te go napravq edin pat ta da mi olekne.

---------------------
пушат пред и зад училищата, пият алкохол още от 12-годишна възраст зад блоковете и по градинките, друсат се - защото така правят всички "модерни" пичове в света. Днешната младеж се ИЗРАЖДА, ТЯ Е ПОКВАРЕНА И ЗАТОВА СТАВАТ КАТАСТРОФИ С МЛАДЕЖИ, а не възрастни хора. Ще се родят нови, качествени хора, но ще мине време.
цитирай
10. andri - Всички катастрофи
28.04.2011 09:58
които стават по света са с участие на 16 - 25 годишни младежи. Половината от тях умират на място. Другите остават с патерици. Наказанието им идва допълнително - затвор, глоби и нещастен живот до края на дните им. Така ПРИРОДАТА си взима данък - наглост и простащината си плаща глобите. Учените казват, че за простащината нямат хапчета, които да я унищожават. Бързите коли, незнанието на правилата, наглостта и алкохола са ВОДЕЩИТЕ ПАРАЗИТИ В МЛАДЕЖКИТЕ РЕДИЦИ. Ако щете вярвайте, но гробищата са пълни с младежи като се почне от 16 - годишните и се стигне до 30-годишните. Възрастните са по-малко. Всяка седмица умира по едно - две деца или от неправилно изпреварване или от няколко промила алкохол в кръвта им или от наркотици - отровата на 20-ти и 21-ви век.
цитирай
11. andri - четенето
28.04.2011 10:03
mafani написа:
Лошото е, че те нищо не четат.
И това, което ги заобикаля в нета не четат.
Научили са само латиницата и пишат на шльокавица....

П.П. В знак на протест срещу тази гавра с езика ни, съм решила да трия в блога си всеки коментар, написан на латиница. От доста отдавна не ги и чета изобщо.

-----------------
е трудна работа за мързеливците.
цитирай
12. andri - занижено е вниманието на родителите
28.04.2011 10:08
ckarlet написа:
Всичко в страната ни е занижено, Аndri!
Но образованието е на много ниско ниво за съжаление.
Хубав ден!

-----------------
а учителите нехаят. За тях е по-важно ученикът да е в час, независимо какво върши зад чина. Тези деца говорят по телефона в час. Ядат си закуските в час.
Не пишат - нямат с какво, бедни били и се кикотят срещу учителя си подигравателно. Но, учителите - те се интересуват дали ще си вземат заплатата и единствено това могат. Младите са защитени със закон и те могат спокойно да манипулират и учители и възпитатели и родители. Държавата ги защитава, ние родителите нямаме право да ги възпитаваме правилно.
цитирай
13. andri - неграмотността на учениците
28.04.2011 10:11
anivals написа:
Неграмотността на учениците се дължи до голяма степен на учителите. Тази година завършвам педагогика и с ръка на сърцето мога да кажа, че са много малко колегите, които се отнасят достатъчно сериозно. Обикновено са единици хората, които стават за учители. Лошото е, че много студенти вземат диплома главно благодарение на преписване, а такива като мен, които са се бъхтили 4 години наред, нямат кой знае какво предимство, ако нямат и връзки. Всичко се свежда до това, че са нужни студенти, а как ще завършат, това е отделен въпрос.

--------------------
правилно е това което казваш.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031