Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2015 09:51 - ДЕФРОСТ ИЛИ РЕСТАРТ?
Автор: andri Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 4428 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
       МАРКАТА ИЛИ КЛАСЪТ НЯМАТ ЗНАЧЕНИЕ ЗА ДЕФРОСТА НА КЛИМАТИКА


                        "Дефрост" означава - размразяване на климатика. Тази функция е запаметена в климатика от производителя. Тя не се влияе от марката или класа на производството на топлообменника. Всеки производител е длъжен да "запамети" тази функция "дефрост" в своето производство т.н. климатик. РАЗМРАЗЯВАНЕТО зависи от това, какви стойности са заложени в датчика на самия климатик. Тук "марката" няма значение. Всеки датчик е с различно закодирани време и начин за "дефрост" на климатика. При обикновенния, конвенционален климатик, датчика не е толкова важен, колкото "таймер релето", - то отмерва времето на дефрост на уреда. През определено време (което не зависи от времето вън и климата), заложено от производителя, по време на тестовете на климатика, уредът дефроства, т.е. се размразява.

  КОЛИЧЕСТВОТО ФРЕОН - то е най-големия проблем в дадена ситуация на замръзване на климатика. Ако това количество е недостатъчно - ето ви причина която води до заскрежаване и замръзване на климатика, НЕЗАВИСИМО дали е конвенционален или инверторен. Така се произносат СПЕЦИАЛИСТИТЕ които отстраняват качествено проблема със замръзването. Климатикът включва на "охлаждане (дефрост)" само когато в помещението температурата е 18 градуса. Ако тази температура е под 18 градуса, вие трябва да включите друг  отоплителен уред, за да помогнете на климатика да дефросне системата.

  КОЛКО СТРУВА ОТОПЛЕНИЕТО С КЛИМАТИК?
  При инверторите: консумация на ел.ток само за климатика - ако поддръжката му е правилна -  *  При 9-ките ( 9000 BTU) отоплението ни за месец с климатика не трябва да превишава 30 лв/месечно, при стандарт - 15 кв.м., или  39 куб.метра площ.  *  При 12 000 BTU - сметката за ток не трябва да превишава 40 лв/месечно. КОГАТО в помещението е 15 градуса, климатика често се затруднява ако сте задали 25 градуса на изхода. За да достигне зададената температура, уреда се затормозява - започва да трака или пищи, което ви напомня веднага да намалите зададената температура на 18 градуса и после плавно през час да я вдигате до максимума 24 градуса. 
  КОГАТО климатика се използва само за отопление, правилната поддръжка и профилактика са определящи - дали уреда ще е полезен или не.
  КОГАТО бутона ЕКО е натиснат, климатика работи на бавни обороти - т.е. бавно достига зададената му температура.
  ЗАПОМНЕТЕ - клематика може да затопли стаята, ако най-ниската температура е 18 градуса. Закотвяте на 23 градуса и уреда си "знае работата". ЗАПОМНЕТЕ И -че няма климатик, който да затопли момещението бързо, ако в него е много студено и температурата е под 18 градуса. ПРИ зададена температура от 21 или 24 градуса, при отопление, климатика ви винаги ще спести мялко енергия, ако не го пришпорвате излишно. АКО сте задали 25 или 30 градуса - консумацията на енергия е много по-висока и няма икономия на ток.
  НАЙ-ГОЛЯМА ИКОНОМИЯ НА ТОК се прави, тогава когато климатика работи "нон-стоп".Тогава, той само поддържа зададената му температура, която е за през деня - 21 градуса, а за през нощта - 18 градуса, без да се напряга,независимо какво е времето вън, само  за час, той уравнява температурата в помещението за през деня,ако разбира се вратите на стаите са затворени.....
  ПРИ ОТВОРЕНИ ВРАТИ на стаите - разхода на енергия е двойно по-голям и климатика ( 9-ка или 12-ката)се затормозява да отопли цялата площ, ако не е предназначен за това помещение.
  КОГАТО смятате да затопляте площ от 50 кв.м.  или 130 кубика, (50м2 х 2.60м), тогава трябва да се отопляте с по-мошен климатик от рода на 18-ките или 24-ките. Ако сложите няколко малки - резултатът ще е НУЛА. Малката мощност на климатика  не може да затопли помещението ако то е голямо. 
  ВСЯКА ЕСЕН на климатика му трябва ПРОФИЛАКТИКА,за да е готов за зимните студове.
  АКО техниците са идвали есента, извикайте ги през пролетта на следващата година за да профилактират уреда за слезващите горещини и студове след горещините. (Хубаво е поне веднъж на две години вашият монтажник да се среща с вашия климатик (естествено, междувременно може и да сте имали някакъв проблем, който принудително да е наложил тази среща, но това е обусловено от много други фактори).
                   Всички климатици натрупват лед по външното тяло,без изключения. 

  ВСЕКИ климатик се справя самостоятелно, според параметрите, които му е задал производителят му. Липсата само на 50 грама фреон, са достатъчни да изкарат извън строя един климатик.                               ТЪРСЕНЕТО - ОПРЕДЕЛЯ ЦЕНИТЕ НА СТОКИТЕ
  За да има скъпи "марки" климатици, значи те се търсят повече, отколкото други марки. Не че в тях частите са по-различни и направени от по-различен материал.  КОЛКОТО една марка е слабо известна и не се търси така силно, това означава че рекламата за тази марка е малка,т.е. лъженето в качествата на климатика е слабо. ПРЕЗ 2010 година е приет ЗАКОНА за ЕЕ - енергийната ефективност. Всички климатици които имат ЕЕRса произведени в тази година или след нея. Слез време СОР ще отпадне като единица за измерване на ефективността, а ЕЕR - ще я замести.Коефициента е много важен показател, но понякога може малко неточно да определи реалната ефективност на даден климатик, тъй като неговата стойност силно зависи от външната и вътрешната температура, както и от влажността на въздуха, а дадените стойности отговарят само за едни точно определени условия, които в реална работа рядко се получават.Що се отнася до съвременните климатици този коефициент би трябвало да е поне 3.
  Клас "А" климатици абсолютно всички марки СОР трябва да е поне 3.60 и EER - 3.20. Това означава че, климатика е КАЧЕСТВЕН ИЗМЕРЕН ОТ ПРОИЗВОДИТЕЛЯ ПРИ СТАВНАДРТНИ УСЛОВИЯ.
                      ВНИМАВАЙТЕ - КОЙ ЩЕ ВИ МОНТИРА КЛИМАТИКА
  В повечето случай отклоненията от заводските параметри на климатиците се получават от некачествен монтаж, по този начин дори и най-добрата машина може да работи по-лошо от друга такава, въпреки че е проектирана с по-ниско ниво на енергийна ефективност.
                                             БУКВИТЕ ПРИ КЛИМАТИКА
  "E"  -  означава, че в самия климатик е вграден електрически нагревател, които подпомага режима на отопление при много ниски външни температури. "H" -  означава "Heat Pump", т.е. топлинна помпа. "А"  -  Този символ означава версията на модела климатик- може да бъде A,B,C и т.н. "S" - Като че ли означава супер. "D" - дигитал.
  ЧИСЛАТА  -  числото 35 -  ако се тръгне по горната аналогия човек би могъл да си извади погрешния извод, че климатика е с мощност 35 000 BTU. ВСЪЩНАСТ -  тези климатици са с мощност 3.5 киловата, което съответства на 12 000BTU. 

  ВАЖНО Е:
  1.  Монтажът на климатик трябва да се извърши от квалифициран специалист, като е задължително да се спазят точно инструкциите предписани от производителя на машината, в противен случай може да нараните сериозно себе си или други хора, които се намират в помещението, където е монтиран (или се монтира) климатикът. 2.  Всички климатици съдържат хладилен агент - така наречения фреон. Този фреон може да причини изгаряния в случай, че системата по която тече бъде отворена и голямо количество попадне върху човешкото тяло. Ако е необходимо преместване на някое от телата на климатика, това може да се извърши от човек обучен да събере фреона във външното тяло на климатика и едва тогава да отвори системата, като спазва мерките за безопастност. 3.  Високия клас на енергийна ефективност не топли през зимата и понякога този висок клас е такъв само при стандартните условия. 

следва.....



Гласувай:
6


Вълнообразно


1. dalida - Много важна информация!
27.07.2015 14:35
Дано я прочетат повече хора, за да няма оплаквания по форуми и блогове, че климатика бил менте или боклук.

Климатици менте вече няма. Мина времето на ментетата.

Вече всеки търговец държи на реномето си и не вярвам да се излага като "кифладжия" на дребно......за да внася боклуците на соц.държави.

Както казват спицовете - няма лош климатик, но...има лоши и неграмотни техници - не само че не могат да четат, ами и пишат с краката си... а за обяснения от такива неграмотници - няма и да чуете правилния съвет.

Затова, съгласна съм с правилото - избирайте правилния техник и монтажна фирма, когато купувате от супермаркет климатик - като "Практикер" или "Бриколаж". В БГ има достатъчно фирми, които се занимават единствено с продажба и сервиз на климатици. Добре би било преди да си купите климатик - да дойде човек от фирмата, който да оразмери помещението и да ви даде съвет - какъв климатик ще ви върши работа. Това в Германия и Англия е ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ФИРМАТА, която ще монтира и продаде климатика.

Там няма такива своеволия, като у нас - първо да се купи климатика, а после да се търси монтажник и техник,които да го инсталират на подходящото за това място в помещението.

Не се доверявайте на "баш - майстори", които не са специалисти и не са на "ТИ" с климатиците!!!

цитирай
2. djem - Боже, пази, сляпо да не прогледа?!!!
27.07.2015 16:12
Ето защо по форуми и блогове има оплаквания:

МАМИТЕ КОИТО РАЗБИРАТ ОТ ВСИЧКО
(взето от http://www.bg-mamma/index.php?topic=511326.0;topicrefid=19)
Почистване на климатици:
1. .... почистете филтрите, просто ги изтупай ...
2......И аз така. И ги пера. ....
3......Има спрейове в Техно* магазините, както и във всеки по-голям център за климатици. Японски. Пръскаш на "питата"(топлообменника), изчакваш малко време и пускаш климатика. Мръсотията се отича през кондензния маркуч. При филтрите няма как да се образува плесен и колкото и да ги миете ще ви миреше. Спрея е 13-15лв и е за около 3 дезинфекции.....
4.....Купихме спрей за почистване, напръскахме целия климатик, но положението е плачевно- все още си мирише на плесен.
Моля ви препоръчайте конкретен спрей, който да отстрани проблема..може би не съм попаднала на качествен препарат..взех Synt.
Кажете какво да купя. И ако евентуално не стане със спрей, ако извикам хора от сервиз на климатици те занимават ли се с почистване или не?
5. .....Филтрите ги пера а другата част я изсмуквам с прахосмукачката!
6...... Аз да попитам откакто сме се нанесли не сме почиствали климатика, под наем сме и нямам идея кога и как се чисти. Климатика е инвенторен Фуджитсу, кажете ми фирма ли се вика или ние да го отворим, само че идея си нямам как се махат филтри....
ДА! ПОЛОЖЕНИЕТО Е ПЛАЧЕВНО.
Алоооо...мъже, защо не осведомите своите половинки, че почистването на филтрите е много просто нещо? След една такава "операция" извършена от "разбиращите мами", после климатика не работи!!!
СПЕЦИАЛИСТИТЕ КАЗВАТ:
Спрея се ползва при леки случаи на замърсяване, при мухъл е по добре фирмата от която е закупен климатика(ако е гаранционен) да го почисти. Ако гаранцията е изтекла няма значение към кого ще се обърнете. Профилактиката струва около 30-50 лева и трябва да се разглоби и почисти основно вътрешното тяло.

ТОВА Е!! ПАРИ ДА ИМА ЧОВЕК - ВСИЧКО СЕ ОПРАВЯ!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031