Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2020 21:27 - ЧСИ и убиецът чл.417 от ГПК.
Автор: andri Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2572 Коментари: 6 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

              СЪДЕБНАТА СИСТЕМА НА БЪЛГАРИЯ РАБОТИ В XIX ВЕК
и никакви закони и министерски постановления нямат силата да променят това !
Автор: Женя ГАЙТАНДЖИЕВА / Флагман


В Извънредно положение влязло в сила от 13 март 2020 г, не се спазва нито от съдът нито от ЧСИ или ДЧИ, да не говорим, че нотариусите които не са дежурни определени от Камарата на нотариусите, също не спазват закона за ИП.
В съдебното производство се водят дела - ТАЙНО и непрозрачно. Без да знае, че срещу него има повдигнато обвинение, обикновенния гражданин може да бъде ОСЪДЕН без вина, да плаща съдебни разноски и такси, за присъдено нещо по чл. 417, чл 422, чл 433 от ГПК.

                           Заповед за изпълнение въз основа на документ
Чл. 417. Заявителят може да поиска издаване на заповед за изпълнение и когато вземането, независимо от неговата цена, се основава на:
1. акт на административен орган, по който допускането на изпълнението е възложено на гражданските съдилища;
2. документ или извлечение от счетоводни книги, с които се установяват вземания на държавните учреждения, общините и банките;
3. нотариален акт, спогодба или друг договор, с нотариална заверка на подписите относно съдържащите се в тях задължения за заплащане на парични суми или други заместими вещи, както и задължения за предаване на определени вещи;
4. извлечение от регистъра на особените залози за вписано обезпечение и за започване на изпълнението-относно предаването на заложени вещи;
5. извлечение от регистъра на особените залози за вписан договор за продажба със запазване на собствеността до изплащане на цената или договор за лизинг-относно връщането на продадени или отдадени на лизинг вещи;
6. договор за залог или ипотечен акт по чл. 160 и чл. 173, ал. 3 от Закона за задълженията и договорите;
7. влязъл в сила акт за установяване на частно държавно или общинско вземане, когато изпълнението му става по реда на този кодекс;
8. акт за начет;
9. запис на заповед, менителница или приравнена на тях друга ценна книга на заповед, както и облигация или купони по нея.


адв.ДЕСИСЛАВА ФИЛИПОВА разяснява как човек може да бъде осъден, без да е виновен:

Държавата е абдикирала от функциите си, а банките и съдебните изпълнители играят в комбина, мачкайки бизнеса и хората.
Но нека първо да обясня на вашите читатели както означава този мракобесен чл. 417 от ГПК, по който всеки ден биват осъждани десетки хора. Въпросният чл. 417 от ГПК предвижда в определени случаи хората да бъдат осъждани без да се провежда истинско дело. Съдът разглежда определени документи, визирани в този член, но той не действа като истински съд, а само администрира въпросните документи. Истинският съд, когато правораздава, той изслушва експерти, изслушва свидетелски показания, доводите и аргументите на страните и на база това, издава решение. По чл 417 съдът издава заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист. Въз основа на изпълнителния лист се образува дело при частен или държавен съдебен изпълнител, но повечето институции се обръщат към частните. Така се получава парадокси – даже и хора недължащи пари, са осъдени по този член без да знаят. Това е задкулисно производство, при което се носят избирателно определени документи от частните съдебни изпълнители. Съдията просто ги преглежда. Когато ЧСИ връчи призовката за доброволно изпълнение, изпълнителния лист и заповедта за незабавно изпълнение на жертвата, вече са начислени държавната такса за водене на това производство, адвокатските хонорари и таксите на ЧСИ. Аз имам случай, когато за дълг от 295 лева, разноските, които са натрупани , са около 1000 лева. В този момент на човекът му се запорират сметки и заплати. А ако има имоти и имущество, те се продават. Осъденият няма право да възразява, може да си търси правата чрез нормално дело. Но нормалното дело понякога приключва години след изпълнителното. В нормалното дело потърпевшият вече може да си изкаже доводите, може да възрази, че дължи 100 лева, а не 1000 лева, но е прекалено късно.
чл. 417 от ГПК може да лиши човека от конституционните му права!
Делата срещу банките и частните съдебни изпълнители се печелят, но докато траят, фирмите блокират дейността си заради запорите и възбраните. Ще ви дам пример с варненския бизнесмен Лазар Панайотов.
Той бе осъден по бързата процедура заради 15 хиляди лева наем, запорираха му всички сметки. С това бизнесът му спря. Запорираха му стоките и ги продадоха на безценица. По нашето право оценката, която изготвя частния съдебен изпълнител, не подлежи на обжалване. Оборудване за 400 000 лева бе продадено за 25 000 лева! От това, че му бе блокирана дейността, бизнесменът спря да изплаща кредит, обезпечен с три апартамента.
Загуби и апартаментите си, а на края се каза в исковото нормално дело, приключило много след изпълнителното, че Панайотов не дължи тези 15 000 лева наем. Но бизнесът и животът на този човек бе ликвидиран. Това е верига от събития, които следват изпълнителното дело по чл. 417 заради наема от 15 000 лева.
Законът за ЧСИ трябва да бъде изцяло ремонтиран и променен, за да не обслужва интереси на банките и частните кредитори.
Таксите на частните съдебни изпълнители са огромни, а държавата е абдикирала от функциите си. Държавата предоставя свои правомощия на частните съдебни изпълнители. Нормално е частният бирник да трупа милиони. По статистика, а тя е от техния доклад за 2013 г., съдебните изпълнители са събрали 1 милиард и 20 милиона лева вземания за миналата година. А по тяхната тарифа, те имат най-различни видове таксички. Давам ви още един елементарен пример - една пропорционална такса по т. 26 от тарифата им, която казва колко пари са събрани и на база това се дава възнаграждение. За реалните действия се вземат други такси. Това го наричам такса „рекет”. Имам случай с длъжник с 2 500 000 лева, само по тази таксичка по т. 26 от тарифата им, той има да им дава над 3000 лева. Говорим за милиони, събрани чрез законен рекет.
За таксите няма как да им се потърси отговорност, защото те са законоустановени. Може примерно да им се потърси отговорност, когато необосновано се предприеме действия срещу длъжника.

https://www.flagman.bg/article/59985



Гласувай:
9



1. andri - ЕК РЯЗКО ВТЪРДИ ТОНА: НЕ СЕ СПРАВЯТЕ С КОРУПЦИЯТА, МОНИТОРИНГЪТ ПРОДЪЛЖАВА
05.07.2020 03:07
и напомни, че мониторингът върху съдебната система в страната продължава и не са постигнати достатъчно присъди за корупция по високите етажи на властта. Изненадващото е, че оценката е направена в европейския семестър, който се занимава предимно с икономически и финансови въпроси. В случая почти целият семестър е посветен на кризата, предизвикана от Covid-19.

Изненадващо е включването на комисия “Лайен“ по въпросите за борбата с корупцията в София. Напредъкът по този въпрос е определен като недостъчен, което е сериозно втърдяване на тона към правителството на Бойко Борисов. Очакванията бяха индивидуалният мониторинг върху България неусетно да бъде заменен от новия механизъм за наблюдение на върховенството на закона в целия ЕС.
цитирай
2. andri - Освен това,
05.07.2020 03:09
Сега комисията “Лайен“ използва случая, за да подчертае и други проблеми на българското правосъдие като криминалните разследвания, непропорционалната натовареност между отделните съдилища, както и повишаването на ефективността на прокуратурите по места.

Друг нерешен проблем е прането на пари, подчертава още ЕК в препоръките. В тази класация страната ни не е сама. Подобни проблеми има още в Дания, Естония, Латвия, Малта, Швеция, Ирландия, Люксембург, Холнадия, Словакия и Финландия.
цитирай
3. andri - Колкото до “ЧСИ има нови промени в ГПК
05.07.2020 03:14
Готови са новите образци на заявления за издаване на заповеди за изпълнение и на самите заповеди. Те се наложи да бъдат променени след последните мащабни изменения в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), с които бяха направени много нововъведения за защита на потребителите. Като Министерството на правосъдието огласи за обществено обсъждане изцяло нова Наредба за утвърждаване на образци на заповед за изпълнение, заявление за издаване на заповед за изпълнение и други книжа във връзка със заповедното производство.Една от промените в образците е свързана със срока за подаване на възражение срещу заповедта, който вече е един месец. Освен това ГПК предвиди задължително предупреждение към длъжника за последиците от възражението. Така всяка заповед вече съдържа следния текст: „Предоставя Ви се възможност в едномесечен срок да подадете в съда писмено възражение по образец, приложен към заповедта, че не дължите изпълнение на вземането по издадената заповед за изпълнение. В случай че възражението е неоснователно, може да понесете разноски в по-висок размер от посочения в заповедта“.....https://dlazhnika/огласиха-новите-образци-на-заповеди-з/
цитирай
4. djem - Ето тези промени в ГПК - чл. 427 обслужват интересите на крупните монополисти и олигарсите на сегашното ни правителство
12.07.2020 17:19
Имота може да се изнесе на търг, дори и собственика да не знае

Чл. 427. (Изм. - ДВ, бр. 86 от 2017 г.) (1) Молбата за изпълнение се подава до съдебния изпълнител, в чийто район се намират:
1. недвижимите имоти, върху които е насочено изпълнението;
2. движимите вещи, когато следва да се извърши тяхното предаване от длъжника;
3. постоянният или настоящият адрес на взискателя или длъжника - по избор на взискателя, по вземане за издръжка, възнаграждение и обезщетение за работа или обезщетение за вреди от непозволено увреждане;
4. местоизпълнението на задълженията за действие или бездействие, когато се иска изпълнение на такива задължения;
5. постоянният или настоящият адрес или седалището на длъжника;
6. имуществото на длъжника, върху което е насочено изпълнението, когато той няма постоянен адрес или седалище на територията на Република България.
(2) След образуване на изпълнителното дело по правилата на ал. 1 взискателят може да поиска от съдебния изпълнител налагане на запор или възбрана върху вещи на длъжника, намиращи се в района на друг съдебен изпълнител. След налагане на запора или възбраната съдебният изпълнител препраща изпълнителното дело на надлежния съдебен изпълнител, който да извърши опис и продан на вещите, намиращи се в неговия район....
цитирай
5. laval - Този
14.07.2020 23:13
варненски бизнесмен Лазар Панайотов съм аз. Заради несъществуващо задължение от 15 000 лв. ни взеха имущество за над 1 100 000 лв. (3 апартамента за 650 000 лв., стоки и търговско оборудване за над 450 000 лв.) и ни унищожиха напълно целия живот на мен и на брат ми. Накрая останахме само със съдебното решение, че не сме дължали тези 15 000 лв., които представляваха наем за заключен и неползван от нас магазин.
цитирай
6. andri - Всички промени в ГПК с най-големите кражби, стават по времето на сегашното правителство
14.07.2020 23:40
Погледнете само нанизите от промени от 2008 г, когато влиза в сила, до сега кодекса е променян десетки пъти, обслужвайки интересите на управляващата клика на ГЕРБ и ОП, в частност интересите на Пеевси, Доган и БСП.
Замисляйки се върху тези промени, идвам до извода, че ГПК е извън всякякви нормативи и декрети, закони и политики на ЕС. Обслужва интересите на комунистическите гладиатори от времето, когато нямаше частна собственост. Сега цялото правителство се е настраило да се докопа до всеки имот, който струва много пари, да се докопа до всеки бизнес, който носи много пари. Има ли разлика тогава кой управлява България? И на всичко отгоре вече сме в "чакалнята" на еврозоната, но правната ни система е от времето на комунистаТодор Живков, Жан Виденов, Иван Костов и сега Бойко Борисов продължава с набезите - кражба чрез съд, прокуратура и полиция.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031