Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01 12:53 - Европейските изисквания за "правова държава" свързано с европарите
Автор: andri Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 97 Коментари: 0 Гласове:
7 

                    БЪЛГАРИЯ И КОНСТИТУЦИЯТА - ПРАВОВА ДЪРЖАВА

Преди години (5) имаше в блога предложение в нашата политика да влизат хора с достатъчно знания, ум и възможности за прилагането на правата и по-точно конституционните ни права в политиката, икономиката и туризма.
Днес темата е актуална, особено след т.н. анализи направени от медиите спрямо политическите възможности на депутати, министри, президенти и премиери и бъдещи такива.

Предложенията от преди 5 години си остават актуални. А, именно: в средните и висши училища и университети да имат отделен корпус или паралелки в които да се изучават и да се наблегне на понятието демокрация, конституционно право и законово право.


38% от българските политици в управленията до сега нямат никакво понятие що е то конституция, какво изисква правото за да бъде една държава правова и защо законите които приема парламента не струват пукната пара. От години парламента одобрява беззаконието чрез промени в законите ни. Един закон има давност минимум 10 години(според старите конституции на Европа), за да има промяна в политиката на държавата, но у нас този мандат от 10 години за един закон не се уважава. Всяко правителство прави нови и нови промени спрямо своето виждане и емоционални възприятия - според това какво го устройва и какво му е угодно на него.
Това угодническо политическо настроение което е обзело нашите политици е престъпление спрямо милионното ни население, част от което изобщо си няма понятие от политика.

Затова в настоящето ни време е абсолютно необходимо в средните училища и университетите да се изучава предмети като "политика" (що е то политиката?), да се изучава и конституцията - която определя гражданските ни права, конституционните права на МС, НС, Съдебната система и президента. Тези профили трябва задължително да се изучават, за да знаят бъдещите политици какво се иска от тях когато заемат места в НС или станат министри, премиери, съдии, президенти.


Политиците не трябва да се влияят от бизнесмените. Бизнеса да си е отрасъл към икономиката, а политиката да е отделно перо и да си е политика в истинския смисъл на понятието - да бъдеш политически независим индивид. Същевременно с това, държавата при приемането на държавния бюджет трябва да има предвид икономическите "лостове" като например: икономическа криза, инфлация или дефлация, здравна криза, политическа криза, "перо" - пандемии и епидемии с отделен бюджет - помощ за фирми и частен бизнес, ако се наложи...какви стимули (помощи) да бъдат предвидени в един обем - държавен бюджет.

Просто казано, ако бъдещите ни политици не познават достатъчно добре Конституцията на държавата и законите които дават права на гражданите и управляващата клика (президентска институция, парламент и правителство) на България, просто няма да са годни да управляват адекватно държавата.

За тези избори сега през 2021 г вече е късно, за да чакаме бъдещите политици да са наясно с Конституционните права на всеки гражданин, правителство, президенство и парламент. Освен ако набързо Парламента приеме промени в "Изборния кодекс" за изискване - всеки бъдещ депутат, премиер и президент да държат изпит по най - важните клаузи от Конституцията. има време за 2-3 месеца, да се изучат, за да имат поне малко понятие какво означава "правова държава".

(защото последното изискване на Брюксел е - без отстояването на правата на човека според нашата Конституция и европейското право - европейските фондове ще бъдат или прекратени или намалени до мининум...а ЕК ще налага глоби и административни наказания за нарушените ни права, по конституция и закони - ЕС прие правила, които ще позволят спирането на плащанията от европейския бюджет към държави членки, нарушаващи принципа на правовата държава https://www.europarl.europa.eu/news/bg/headlines/eu-affairs/20201001STO88311/pravova-drzhava-nov-mekhanizm-tseli-da-zashchiti-biudzheta-i-tsennostite-na-es.)
Гласувай:
7
0Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Януари, 2021  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031