Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2014 20:36 - СМЪРТ ОТ ИНТЕРНЕТ
Автор: andri Категория: Технологии   
Прочетен: 2364 Коментари: 0 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                ФИНАНСОВ И ИКОНОМИЧЕСКИ ТЕРОРИЗЪМ ЧРЕЗ ИНТЕРНЕТ
                            и....  кибер атаки които причиняват смърт

Компютърно престъпление или съкратено киберпрестъпление се отнася до всеки тип престъпление, който включва компютър и компютърна мрежа. Области на криминологията, които се занимават с компютърните престъпления и компютърната престъпност са компютърната криминология и киберкриминологията.  Компютърът може да е използван в извършваето на престъпление или да е цел на престъплението.

Европейската полицейска агенция очаква ръст в "телесните повреди и дори смъртни случаи", причинени от компютърни атаки срещу апарати и техника, които са животоспасяващи или пък са елементи от ключова инфраструктура.

Полицейските технологии и техника за експертизи трябва да се адаптират, за да реагират адекватно на т.нар. "интернет за всичко" - новата ера на технологична свързаност, в която всичко от гаражните врати до болничната техника са свързани и се контролират от компютърни мрежи.


Технологичната свързаност е в основата на развитието на т.нар. "умни" къщи, автомобили, дори цели градове, но Европол предупреждава, че ако не бъдат добре защитени, тези системи ще са като отключени за нападение от хакери, които търсят печалби или пък просто искат да навредят.


Европол се позовава на доклад на американската компания по сигурността Ай Ай Ди, според която до края на тази година е възможно да се стигне до първи смъртен случай в света чрез "хакнато устройство, свързано с интернет".


Европол предупреждава и за нови форми на изнудване чрез свързани устройства, като например възможност хора да бъдат заключвани в колите или домовете им, докато не платят откуп.


При кражба на лични данни

Фишинг атаките стават все по-сложни и трудни за разпознаване дори и за специалистите. Също така много хора тепърва започват да използват Интернет, уеб браузъри и имейли. Затова много хора могат да бъдат подлъгани да дадат личните си данни в отговор на фишинг писмо или фалшив уеб сайт. Ако и ВИе сте го направили трябва да допуснете, че ще станете жертва на банкова или кредитна измама, или на кражба на самоличност. Ето някои съвети за това как да постъпите в такъв случай.
Някои фишинг атаки използват вируси и/или троянски коне, за да инсталират програми, които се наричат "key loggers" на Вашия компютър. С тях те записват всеки един натиснат клавиш на клавиатурата и изпращат тази информация на измамниците. Информацията съдържа всичко, което сте писали- номера на кредитни карти, потребителски имена, пароли, имейли, съобщения, номера на осигуровки и тн.


При кражба на информация за кредитната или дебитната Ви карта

 Съобщете за кражбата на данни на банката, издала картата, възможно най-бързо!





Гласувай:
11



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930