Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2015 17:43 - Колко плащаме за ток и колко изгарят уредите?
Автор: andri Категория: Технологии   
Прочетен: 24086 Коментари: 5 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                  НАЙ - ЕВТИНИТЕ ОТОПЛИТЕЛНИ УРЕДИ В БЪЛГАРИЯ

                             цените на тока, ерп - та, ценообразуване, енергийни различия,
 



                                                         
ДУХАЛКИТЕ
Това са вентилаторни печки с един, два или повече реотани. В тази зависимост цената на ел.уреда е или по-ниска или по-висока, но стават за отопление. По-скъпите имат възможност да топлят повече, харчат повече ток и могат да отопляват от 85 м3 до 150 м3, без да се задъхват, ако помещението е добре топлоизолирано и затворено. Консумацията на енергия е между 2 киловата/час или 4 киловата/час,в зависимост каква е мощността на уреда. Има калорифери(духалки), които харчат и  по 8 киловата на час, те са метални с по-голяма форма, топлят мащтно и безшумно, създават комфорт, но и консумират много ел.енергия за час.
Малките калорифери (вентилаторни печки) са с цена между  15 и 25 лв. Големите - 35 - 55 лв, но има и по-скъпи. Някои модели са по-тихи, но има и по-шумни,зависи от начина на поставената перка и материала от който е направена, също така шума зависи от изолацията на уреда отвътре и начина по който е направена самата печка.


РАДИАТОРИ
Тези уреди се наложиха на пазара заради това че са безшумни, по-малко харчат ток, защото си имат термореле за регулация на температурата, имат си превключване между реотаните (на една или две степени), имат вентилатор, който издухва топлината и я разпостранява равномерно из стаята. Те са подвижни, мобилни, нямат голяма поддръжка. Според големината на стаята, радиаторите са с 5, 7, 10, 12 или повече ребра. Предназначени са -  за целогодишна климатизация както на малки еднофамилни къщи, така и за офиси, обществени сгради, търговски помещения и производствени халета.
Видове  
- електрически
- маслени
- водни
Радиаторите са добро решение за отоплителния сезон. Тъй като е поставен вътре в помещението,на него не му влияят природните катаклизми, стига да не го покривате по време на работа, уреда ще ви служи дълго време без повреди. Не харчат много ток, има доста икономични серии радиатори, които с 1 киловат  мощност могат да отоплят стая от 12 -15 кв2. Консумира 1 кв/час
Мощността им зависи от марката и за какво е предназначен. Има радиатори с мощност 1 киловат, 2 киловата или повече от 3 киловата. Колкото мощността му е по-голяма - толкова и излъчваната топлина е по-мощна, по-бързо загрява стаята и е по-комфортно.
В сравнение с климатиците, освен че е по-евтин, радиатора е по-надежден, по-непретенциозен, не се поврежда лесно, не е капризен. Консумацията на ел.ток на  един радиатор зависи от ребрата му и от мощността му, освен това зависи и дали е включен терморегулатора и на какво време е програмиран.  


КОНВЕКТОРИ
Това е най-икономичното отопление за вашия дом. Почти всички конвектори са вентилаторни.
Вентилаторният конвектор е предназначен за целогодишна климатизация както на малки еднофамилни къщи, така и за офиси, обществени сгради, търговски помещения и производствени халета. Конвекторът е уред, който успешно замества радиатора и климатика обединени в едно тяло. Той е част от отоплителна и/или климатична система, като изпълнява функцията на отоплително/охладително тяло. Конвекторът има приятен дизайн, така че да се съчетава с всякакъв вид вътрешен интериор. Съществуват и модели, които са за скрит монтаж, което прави системата абсолютно незабележима за потребителя и остава само приятното чувство на комфорт. Използването на висококачествени компоненти предопределя безшумна и ефективна работа както и дълъг експлоатационен период. В повечето случаи ако уреда не се събори умишлено или деца не му навредят, конвектора може да си отоплява помещението години наред (10 и повече години),без да се развали (да изгори някой реотан) или да прегори някоя връзка. Честото разглобяване и сглобяване - обикновено го правят младите неопитни електротехници, за да видят какво има вътре води до повреди. След това вмешателство, ако уреда не бъде сглобен правилно, той дава дефекти,които трудно се оправят и от специалист и струват скъпо. Така че, добре ще е да се отнасяме сериозно към този отоплителен уред и да го пазим от некомпетентни любопитни ръце, за да го имаме за дълго време. Цената на един конвектор варира между 40 лв и 350 лв. Този уред също като радиатора не се влияе от промените на времето, защото работи вътре в стаята. На всеки уред има апел - "Не покривай!" за да не се затормозява моторчето на вентилатора и за да може уреда да работи на максимална скорост отопление. Само когато уреда не се използва, може да се покрие да го запазим от праха, или да се прибере в кутията. През лятото, ако не се включва само вентилатора за охлаждане, уреда трябва да се прибере на сухо и чисто място, обикновено го прибираме в кутия и в помещение което е сухо,без влага.



Напоследък нашумяха конвекторите от ново поколение - Адакс.
Характерното за тях е - че излъчват инфрачервени лъчи които затоплят предметите в стаята, стените, елиминират влагата и така осигуряват комфорт и уют. Това е уредът на новото поколение енергоспестяващи  радиатори и конвектори от XXI век. Поставят се на стената,така както се постява картина, не пречат и не създават шум при работа.  Също както радиаторите имат ребра, които затопляйки се отдават тази лъчиста енергия. За сега употребата им не се е наложила така както климатиците.
По принцип почти всички уреди използващи се за отопление работят с инфрачервено излъчване на топлината. Радиаторите, конвекторите и вентилаторните печки, всички тези уреди първо затоплят стените, после въздуха; така че в стаята да е топло и уютно. Специално за Адакс - не са особено икономични, както са климатиците, но топлят равномерно и са безшумни; нямат почти никаква поддръжка, макар тези предимства, нямат голяма популярност. Лошото при тези уреди е че, ако не се нагласят на икономично употребление, за 24 часа консумират около 60 -72 киловата енергия, което за месеца си е доста скъпо удоволствие. Разбира се, консумацията на енергия зависи и от това с каква мощност е електроуреда. Ако е с малка (700 вата) не е толкова страшно, но ако е с 4 киловата и при нагласа за малко икономичност, уреда си харчи доста ток.
Недостатъкът при всички тези отоплителни ел.уреди е това че - не трябва да се пипат с ръка, защото са горещи и предизвикват изгаряне на кожата при допир. Може би заради това, не са за предпочитане в детските стаи и при възрастните хора. И двете поколения са разсеяни и невнимателни. Затова не отоплявайте стаите им с тези отоплителни уреди.
ОБЩО ЗА ВСИЧКИ ОТ.УРЕДИ
Какъвто и ел.уред за отопление да се използва през студените зимни месеци консумацията на ток си е значителна и е доста различна спрямо района на употреба.

Един пример:
през лятото, когато няма отопление сметката за ток на един малък апартамент,варира между 30 и 80 лв/ месец.
Но, през зимата когато навън t* е над нулата, консумацията на ток за месец е около 100 - 160 лв, но ако е под нулата, тогава сметката ни за ток скача драстично,може и да стигне 400 лв,че и повече, зависи колко отоплителни уреда са включени за час - време и с каква мощност са. Освен всичко това всяко ЕРП има определена цена,на която продава в различните райони е различна,  не е еднаква в цяла България, затова се получават и различни сметки за ток в различните домакинства. И когато се отопляваме с климатици - сметките за ел.ток са също така различни,както при другите отоплителни уреди. Това не означава че един уред е по-икономичен. Икономичността идва от мястото на инсталирания уред, големината на помещението, цената на тока за град, село, община и ЕРП-то което продава киловат/час - цена, също така температурата на въздуха вън и вътре. Знаем че, колкото по-студено е вън, толкова повече енергия черпи уреда ни за отопление на киловат - час. Само при уреди които не работят денонощно т.е. не са включени нон-стоп, те не правят големи разходи на енергия. 50% от населението в Сев.България където температурите често падат под нулата през зимата, там е влажно и мократа земя изстудява стените на къщите по-бързо, отколкото в сухите вътрешни райони на България. Жилищата разположени край реки, езера, блата и  морето  са винаги по-влажни, отколкото тези жилища, които са разположени в планината или в сухите равнини. От тези зависимости идват и различията на консумация на ел.енергия, цената й и количеството изразходвана енергия за месец. За да не се образува конденз по стените и стъклата на прозорците отоплителния уред се поставя под прозорците. Но практиката показва че, дори и там поставени ел.отоплителните уреди в стаята се образува конденз по прозорците, заради по-високата влажност в помещението. Кондензът се образува от срещата между топлия въздух и студения който прониква под прозорците и от пода на помещението.Даже и ПВЦ дограмите пропускат студ и влага от вън. Затова добрата топлоизолация навред в стаята играе важна роля за влажността и конденза.

Много са споровете по форуми и блогове именно заради различните сметки за ел.ток. Вече писах достатъчно за тези разлики от какво зависят и заради какво са така различни.
Добре би било да се вгледаме не само в сметката ни за ток, ами и да видим какво количество енергия сме потребили - колко киловата дневна и колко - нощна, освен това цената не е еднаква. Нощтната е също различна, както и дневната. Има и допълнителна консумация - такси, слънчева (соларни с-ми) енергия, вятърни и водни централи - те също учавстват в ценообразуването. И накрая сметката ни за ток набъбва от некоректното отчитане + надценката 20% ДДС + надписването - което също има значение за сметката ни за месец разход ел.енергия.  

Най - добрата цена и най-топло ни е било през годините когато се отоплявахме с печките на твърдо гориво (дърва, въглища). Новите модерни времена имат своите предимства, но и тези удоволствия струват скъпо. Който не може по финансови причини да си позволи този лукс да се отоплява на ел.ток, просто да не го прави. Всеки човек сам взима своето решение - с какво и как да се отоплява през зимните месеци.

За да топли един отоплителен уред трябва да се съобразим с кубатурата, която искаме да затоплим. За малките помещения от 20-30 кубика (10-12 м2) печка с мощност до 1000 вата е достатъчна, ако работи нон-стоп през цялото денонощие. Но, за по-голяма кубатура като например 50 -80 кубика, печката трябва да е най-малко поне 2.5 киловата или ако се отопляваме с климатик, консумацията на уреда няма да е по-ниска от 1.5 киловата, за да топли равномерно и еднакво през целия ден, икономия може да се направи ако температурата е по-ниска от 20*С, тогава климатика сам регулира колко енергия да харчи на час. За климатиците мястото им на поставяне, района - дали е сух или морски климат, също има значение за начина на отопление на помещението. Освен това значение консумация ток има и сезона, дали около жилището има други отоплени помещения; на кой етаж се намира жилището; колко стаи се отопляват и за колко време; има значение също и дали жилището е топлоизолирано изцяло (вън и вътре - под,таван, стените и дограмата); Колко дебела е изолацията и още няколко зависимости, които са известни на строителите. Няма еднакви жилища, макар че видимо да изглеждат еднакви. Ако тръгнете с метъра да измервате стените, таваните, подове - ще видите че повечето жилища са с криви стени и тавани. Някои дори не отговарят на квадратурата, по проект. Но, това са подробности. Спрямо сметките за ел.енергия, всяко различие има значение. Особено изискване за ел.отоплителни системи е - топлоизолирането на жилището (стени, тавани, под, дограма) мястото - къде се намира и района в който е построено, а също така и към кое ЕРП- е абонирано семейството, защото тези различия са много и защото поради недоглеждане, (не си виждаме фактурите за консумация на ток) спорим неправилно и не гнетим на високите сметки.
Тази зима ще е показателна за някои  райони с по-висока консумация на ел.енергия. Освен всичко казано до тук, различията идват и от непрекъснатото увеличение на ел.енергията на всеки 3 месеца. Ако разбира се това увеличение е в сила от м. октомври 2014 г.


 



Гласувай:
10


Вълнообразно


1. djem - Напоследък нашумяха конвекторите от ново поколение - Адакс.....
20.01.2015 18:57
и....са много оплакванията че не работят коректно, не топлят, пукат и харчат много ток.

Внимавяйте като купувате радиатори, конвектори, духалки - МЕНТЕ!
Хората казват - докато има балами, ще има и мошеници!
цитирай
2. rouzy - колко ток плащаме?
20.01.2015 19:56
В Европа не използват климатици, защото киловат/час е около 50 стотинки. Вярно е и че тези домакинства имат доходи над 5000 евро, а и там все пак им плащат на час, а не на надник или заплата с минимални ставки. Затова пък отпуските им са около 7-10 дни -един път в годината.
Климатик при ниски Т* -/ -10 или - 15 градуса не работи, замръзва. Затова повечето домакинства се отоплят на газ или дърва. Северна и западна Европа отоплението е предимно дърва и газ, в планинските райони - също. Преди години в Гърция имаше най-високо потребление на климатици, но там си е топло поначало, а и откакто цените скочиха, гърците масово преминаха на отопление с газ и дърва. В перспектива 2015 - 2020 година ЕК смята да забрани вноса на климатици с COP по-нисък от 3.60. Затова бг-търговците са се юрнали масово да намалят цените на климитата с нисък СОР. И това е причината за надутите цени на тези с висок СОР, но пак внимание - в повечето случаи това което пише на етикетите не отговаря на истината. На пазара на отоплителни уреди има много МЕНТЕТА.
колко гори една ел. печка - 15 часа в денонощието по 2 kw/h са 30 kw,за месец - 900 kw умножено по 20 ст/kw - дава 180 лв.
Един климатик с икономичен режим за 24 часа изгаря минимум 1 kw/h - 24 kw за да поддържа 20*С,
това за един месец прави 720kw. Само климатика изгаря 720 по 0.20 лв - 144 лв. Като прибавим и енергията употребена от бойлер 2000 w мощност, печка готварска 2000w мощност, пералня и миялна по 2000 w мощности, крушки енергоспестяващи, даже и да не се включват през деня, а само вечерта, пак си черпят около 400 kw ток общо - това пък струва 80лв за месец. Прибавено към 144 лв си е доста добра сметка - 224лв/месечно. Е....! как да вярвам на мошеници, които ми казват че плащали по 50 - 80 лв/месечно и ползвали всички уреди включени по 24 часа? Излиза че - или крадат ток или лъжат в киловатите, защото 1kw/h струва 0.20лв при ЕВН с ДДС и всички такси и надбавки. Меналият месец моето сем, сме изхарчили ток около 1300kw, платихме 260 лв. Декември от 15 2014 - до 15 януари 2015 г сигурно ще е повече, заради празниците. Преди години, когато киловат/час струваше по 15 стотинки, плащахме много по-малко. Но, с всяко увеличение на цената на киловат/час, и употребата на ден е около 50kw, ток се плаща. Няма нищо безплатно. Щом сме решили да се отопляваме на ток - ще си плащаме. Просто трябва да следим колко киловата на ден употребяваме и колко киловата нощтна, тогава ако решим да стоим на студено (15-18*С) тогава когато съседите ни топлят стените или тръбите на парното преминават през нашите стаи, тогава икономията на тока е видима и можем да плащаме минимални сметки от порядъка на 80 лв че и по-малко.
цитирай
3. rouzy - къде ми е коментара,господа модератори?
20.01.2015 20:02
пак си играете с огъня?
цитирай
4. dalida - По принцип, няма ел уред,който не консумира енергия по-малка от зададената му
21.01.2015 10:03
освен, ако тази енергия не се преобразува или се копресира под налягане.
В компютърните системи има функция компресиране на файлове, за да се освободи по-голямо място на диска. Може би същият принцип действа и при инверторните уреди. Колкото до темата за най-евтини ел.отоплителни уреди - вече и на малките деца е известно, че климатика не е ОТОПЛИТЕЛЕН уред, той се използва предимно за охлаждане.
Въпреки това, търговците го предлагат като отоплителен уред, а неукия човек се хваща на рекламните материали. Знаем че - рекламата продава.

Затова и има толкова много разочаровани хора от покупката на рекламирани ел.отоплителни уреди.
цитирай
5. djem - Обедих се че хората обичат да лъжат - ето ви примери
21.01.2015 14:45
КОЙ КАКВИ СМЕТКИ ПЛАЩА ЗА ТОК
АБСУРД.....".....2004 си купувам етаж от къща. Таблото с керамични предпазители. Тъста (ел техник) да помогне с нещо изкарва от предпазителите по 2 кабела към кутия с нови автоматични предпазители (таблото пломбирано и няма как - трябва да е външно) заради климатиците.
Инкасаторката при посещение вика веднага за кражба. Дошли хората, видяли че няма кражба, ама сменили електромера.
Малко след това се научихме да гледаме по интернет сметките и се оказа, че предните живущи собственици са плащали по 20-30 лв ток на месец... а ние продължихме да плащаме на нормални цени от 80-100лв/месечно, пак с климатици..
За предпочитане е НЕ включвайте повече от два мощни уреда едновременно!! Освен - ако ел.инсталацията ви е подсилена или с по-голяма мощност от всичките ел.уреди общо които използвате у дома си.
(защото 2 бр.конвектора с мощност 2х2kw + климатик 2kw + бойлер 2kw и тези уреди работят нон-стоп прави общо потребление от 8kw мощност). Колкото и да са икономични, пак си дават отражение на електромера. Всички реплики противоречащи на здравия разум са просто лъжи.

едно разяснение за баламите
в една кухня разпределението на контактите е такова че, да може едновремена употреба на два силови уреда и инсталацията да не гръмне. Пример - климатик 2000 w (2 kW) и бойлер 2000 w могат да работят едновремено без опасност за прекъсване на тока, но ако към тях се прибави и още един ел.уред с мощност 2 kW (2000 w) има опасност ако инсталацията не е 4 kW или повече, да гръмне. Освен това всеки ел.уред си има теглене на ампери, съобразени с възможностите на електромера.
Има хора които се хвалят че поне 3-4 електроуреда са в непрекъснато употребление и въпреки това плащат ниски сметки за ток. Не им вярвайте! Лъжат! Като имате в предвид че няма ел.отоплителен уред с напрежение по малко от 1 kW,който наистина да топли, а не само да свети, и при нон-стоп употреба няма как консумацията да е по-ниска от 24 kW за 24 часа.
Яд ме е като чета по блоговете и форумите, особено в БГ-мама как потребители на ел.ток плащат нищожно ниски сметки особено през зимните студени дни и нощи. И спорят при това, държат на казаното, даже и показват фактури но...с променена дата и година, и в такива случаи просто датите не се виждат. Преди 10 години цената на тока беше на половина от днешната цена.
цитирай
6. f873 - при нон-стоп употреба няма как к...
23.02.2015 00:26
при нон-стоп употреба няма как консумацията да е по-ниска от 24 kW за 24 часа. "


Стига бе ... :)))

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031