Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2014 01:05 - Тиквите, селото и мухъла
Автор: andri Категория: Забавление   
Прочетен: 3357 Коментари: 2 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                               

                                 Съвремените  престъпления без наказания

        машинациите на  сегашните земевладелци и животновъди


Бизнесът в селското стопанство

Медиите не искат да отразяват истинското положение в нашето родно стопанство. Никъде по вестници и списания, освен във Фермер, няма реклами на наши фирми (ферми)  производители на селскостопанска продукция,която да е на нашия пазар и тази, която се изнася в чужбина - къде се изнася и на каква стойност. Ето това е прозрачност в българския бизнес. Откакто бг-милионерите разпределиха земята между най-близките си земевладелци и кредитни милионери от кликата на бившите ТКЗС-та и ДЗС-та, бизнесът, икономиката и политиката се хванаха ръка за ръка, за да сринат държавната политика на министерството на земеделието,помагайки на сивата икономика да се размножава и да помага на организираната престъпност.

Коя ферма какво произвежда - няма информация.



Не се интересуваме от сумите които получават като субсидии, но се интересуваме каква продукция излиза на българския пазар,  какво е качеството и на каква цена е. И по-важното е тази информация да се изнася за всяка ферма отделно, в отделна секция в информационното табло на вестника.


За да се осъществи прозрачност в земеделието ни, тази информация ще засили интереса на потребителите към фирмите, които сами произвеждат от суровините местни стоки, продавайки тези стоки директно на пазарите.
За сега практиката показва, че производителите продават на изкупвачите - посредници на ниски цени, които освен че повишават крайната цена, влошават и качеството на стоката заради некачествено съхранение на продукцията.

И другото, което е доказателство че няма прозрачност нито пазарна икономика е окруптяването.

Какво произвеждат фермерите, с какво торят земята, та зъбите ни се развалят така бързо и здравето ни е болнаво?
Какво месо отглеждат животновъдите и с какво хранят животните, че българите боледуват и умират толкова често, както умираха по време на втората световна война?

Как беше веднага след демокрацията?
Получи се парадоксалната ситуация, при която тези, които ликвидираха истинските кооперации, създадени още в края на XIX век, се представиха за най-големите поддръжници на кооперацията.

В кооперациите през 70-те се отглеждаха животни, здравите се изнасяха в чужбина, а болнавите - в кланицата и хоп, на пазара. Беше евтино: свинско месо 2.50лв/кг; телешкото - с лев по-скъпо, а агнешко имаше на всеки щанд в халите, вкусно и евтино (3.50/кг).

Днес уж ядем свинско, а месото сякаш е пластмасово - вкус никакъв, но скъпо и прескъпо. 8 или 10 лв/ кг.
Телешкото - напоено с вода и кръв за да изглежда свежо и да тежи повече.
Зеленчуците увяхват за кратко време, а плодовете - меки и наранени.

Това ли е съвременото селско стопанство с което ще се конкурираме с европейците?
С разваленото и напомпено месо или с вкисналите плодове и зеленчуци?

Всяка година у нас летуват близо милион туристи от Европа и Азия. С тази изгнила храна ли ще ги запленим и привличаме за напред?

Пием минерална вода!?
Сигурни ли сте, че пиете бутилирана минерална вода?
Толкова много марки вода на пазара, че ние в България нямаме толкова много минерални извори!...и поточни линии?

Нямам престава кой стои зад тези измами. Нямам престава кой печели от тази скапана икономика.
Сигурна съм че няма значение кой ще е на власт, за обикновения човек. Обикновените хора всеки ден се хранят и поддържат здравето си със съзнанието че, държавата и медицината им помагат.А то в действителност излиза, че тези институции повече пречат на здравето на човек, отколкото да са му в помощ.

Трябва ли отново селяните да зарежат градския живот, да се върнат на село, за да отглеждат храната си?
Вече една част от производството възвръщат стопанствата си на село, но жалкото е това че, младото поколение не иска да работи, камо ли да работи и да живее на село. Затова пък, заведенията и кафетата са пълни с млади хора, безработни и незавършили своето образование, заради ниски резултати...пият и се оплакват, от живота си или от нещастната си съдба, останали без ценз и стимул.А, колко хубаво щеше да бъде младото ни поколение да поеме бизнеса на старите си родители. Да възроди селото, да го модернизира и нагласи според изискванията си.Те могат да го постигнат, стига да искат!

И не след дълго на пазара и по магазините качественото месо, плодове и зеленчуци отново ще са по щандовете, ще радват погледите на всички, бизнесът ще се развие с бързи темпове. Ще се върне старото качество и хронителни вкусотии ще залеят магазините.

Сега положението с частните производители и тяхното производство е плачевно.
Частните производители се интересуват единствено от печалбите, които им носят продажбите, колкото повече - толкова повече. За тях няма значение какво качество ще е стоката която продават,щом самите те не се хранят с нея.Нали затова имат лично производство. А, в оборите и кооперациите животните не умират, защото медицината се грижи за тях - имунизации за всякакви болести - антибиотици, които обезвкусяват хранителните стойности на месото им.И зелечуците са пълни с вода, някои са боядисани, други път дрогирани с пестициди.

                          ЛЮБОПИТНО

тиква за милиони
image

Виждали ли сте тиква която тежи над 450 кг?Дейл Маршал от Аляска е отгледал тази тиква
Нейната окръжност е 5м и 13 см.Снимката е направена на 31 август 2011г. Но,не можал да бие рекорда на Гинес.

тиквата гигант
image

А, на 20 Септември 2013, Петък. Показват гигантския плод на фестивала в Людвигсбург.
 Най-голямата тиква в света тежи 1053,5 кг.

диня
image

Миналата година на пазара имаше диня голяма колкото плажна топка,а тежеше 22 кг.







Гласувай:
12



1. getmans1 - Много точно .....
27.02.2014 07:42
..... а в тази сфера от икономиката ни не случайно се мълчи.
М. Н. поне се опита да повдигне темата с храната на българите, сдоби се с прякор „Мършата“, пръв посегна на привилегиите на зърнопроизводители галеното дете на българското земеделие.
цитирай
2. kostas - Наименованието "селянин" се изроди, стана негативно нарицателно, заедно с трудът на тези хора.
27.02.2014 13:07
И сега като не ползваме благодатта на този труд се израждаме всички !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031